Erekciós problémák - Amikor nem áll fel

2010-02-18 12:47:48    

Sok nőnek jelent problémát, hogy a házasélet vagy az együttélés  hosszabb-rövidebb ideig tartó évei után a férjének vagy az élettársának erekciós problémái vannak. Ilyen esetekben a sikeres nemi élet csak ritkán és nagy nehézségek árán valósul meg, amiért a férfiak gyakran a nőket hibáztatják.

Állítják, hogy belefáradtak a rutinba a megszokott házas- vagy élettárssal. Amikor azonban a nő valami újat talál ki a szex terén, vagy például új, csábító fehérneműket vásárol, az sincs rájuk hatással. Mit lehet ilyenkor tenni?

A szexológusok hangsúlyozzák, hogy az erekciós diszfunkció a legtöbb férfi számára rendkívül megalázó és a legrosszabbat hozhatja ki belőlük. Depresszióba esnek, és az sem szokatlan, hogy a kudarc okát feleségükre hárítják. Különösen akkor, ha képtelenek elfogadni, hogy nem tudnak hosszabb ideig tartó erekciót produkálni. Az egyetlen, általuk racionálisnak tartott ok, hogy a feleségük nem elég szexis, húzódozik a szextől, esetleg untatja már őket. Bármi lehet az, csak a nő legyen a hibás, és ne ők.

Természetesen a nőknek egy bizonyos határig tolerálniuk kell ezt a magatartást, mert mint említettük, a férfiak számára nagyon súlyos és őket érzékenyen érintő problémáról van szó. Viszont bármennyire is boldogtalan a teremtés koronája, nincs joga a társát is azzá tenni. Ha a nő megpróbál odaadó lenni a szexben, mindent megtenni azért, hogy férjének örömteli, kielégítő legyen az együttlét, akkor megtette a tőle telhetőt. Utána már a férfin a sor: gondolja ki, milyen folyamaton kell átvergődniük, mely ismét az élvezetes, hosszan tartó szexuális élethez vezethet közöttük.

 

Megoldások

1. Ennek a folyamatnak a kezdetén mindenképpen le kell ülni egy komoly beszélgetésre.

Fontos, hogy értékeljék házasságuk általános minőségét. Fel kell mérniük, hogy problémáik csak a hálószoba négy fala közé korlátozódnak-e, vagy távolságtartóak és közönyösek egymással az élet más területein is. Ha ez utóbbi az igaz, akkor kapcsolatuk minősége jelentős szerepet játszik a szexuális problémák kialakulásában.  De ezt feltétlenül orvosolniuk kell, törődni vele ebből a szempontból is, és szükség esetén tanácsos egy párkapcsolatokkal foglalkozó terapeutához fordulni.

 

2. A második lehetséges verzió amikor a már hosszabb ideje tartó házasság, illetve az együttélés mindaddig jó, amíg a pár nem kerül egymás mellé az ágyban.

Ebben az esetben a nőnek javaslatokat kellene várnia a férfitől, hogyan szeretne javítani a szexuális életükön, azzal a feltétellel, hogy egyéb, véleménye szerint a bizalmas együttlétet negatívan befolyásoló tényezőket is számba vesz. Mindaddig, amíg a férj vagy élettárs konkrétan és szeretetteljes módon be tud számolni kielégítetlen vágyairól, hiányérzeteiről, addig az nem sértheti a másikat, akinek jól oda kell figyelnie erre.

A nő hallgassa végig a mondandóját, de ne hanyagolja el az olyan közbeszúrt megjegyzésekre való reagálást, mint: te már nem izgatsz fel... és mintegy ez ellen nincs mit tenni... Ez nem fair, mert igenis tehetnek ellene. Az ilyen hozzáállás nem vezethet sehová egyik fél számára sem.

A férjnek, élettársnak viszont be kell tartania, hogy őszintén és az újdonságokra nyitottan beszél a problémáiról. Egy ideje erekciós problémái vannak? Nagyon feldúlja magát emiatt? Akkor is megtörténik, amikor maszturbál, vagy csak ha közösülni szeretne? A már előre rosszat sejtető gondolatai szerepet játszanak-e a kudarcában?

 

Szerelmes pár3. A gátlások levetése és az őszinteség a döntő az ilyen kérdések megválaszolásában.

A nőnek meg kell győznie a férfit arról, hogy ha nyíltan elmondja, hogyan működnek (vagy nem működnek) gondolatai hatására testi funkciói ilyen helyzetekben, mindketten könnyebben rájönnek arra, miképpen lehetne javítani szexuális életükön. Még ha mást nem is, de az ilyen őszinte beszélgetés elősegíti a bensőségesség kialakulását és a kölcsönös sérülékenység érzésének felismerését, ami segíti a két embert összekötő szálak szorosabbra fűzését.

 

4. Természetesen, az erekciós problémáknak biológiai okai is lehetnek.

Ezért hasznos, ha a társa megkérdezi a férfit, volt-e már például diabeteszt kimutató szűrővizsgálaton, hiszen ez a betegség gyakran okoz erekciós diszfunkciót. Kérdezzen rá arra is, hogy szed-e depresszió elleni gyógyszert (de más készítményről is szó lehet), amely csökkentheti erekciós képességét. Mondja el neki, hogy erekciós problémája megér egy teljes kivizsgálást, amelyet olyan orvos végezzen, aki járatos és nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen jellegű férfi-bajok terén (andrológus. A szerk.). A férfinak továbbá nyitottnak kell lennie a modern tudománynak az erekciós képességet javító gyógyszereire, és ne szégyellje azt felíratni, majd beszedni. Ez nagyon sok páron már segített szerte a világon, amelyek tagjai már feladták a reményt, hogy valaha is helyre jön a szexuális életük. És mégis esélyt kaptak egy második nászútra.

 

Összegzés

Abban az esetben, ha mindkét fél képes bensőségesen és őszintén beszélni egymással, ami nem romboló, hanem konstruktív jellegű hangnemben zajlik, akkor meg kell találniuk a probléma gyökerét, akár biológiai, akár lelki eredetű is az. Ha azonban a férj, élettárs minden erőfeszítés és igyekezet ellenére folytatja a nő hibáztatását, és elutasítja a közös probléma-megoldást, akkor bizony szakemberhez kell fordulni. Ez lehetőleg legyen a párkapcsolatokkal foglalkozó terapeuta, aki segíthet megbirkózni a pár tágabb értelemben vett problémáival is, melyek összefüggnek a szexuális élet zavaraival.

 

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!