Miért szeretjük a csokoládét?

2010-02-19 11:56:29    

Vannak, akik az étcsokoládét szeretik, mások a tej- vagy a fehércsokira esküsznek. A csokoládéfajtáknak nemcsak az ízük, hanem a tápértékük is különböző

Szinte mindenki kedveli... Egy francia felmérés szerint például a lakosság mintegy 40%-a naponta legalább egyszer fogyaszt csokoládét, és a személyenként, évente fogyasztott mennyiséget 7 kg-ra becsülik az országban. De valószínűleg másutt is hasonló eredményre jutnának a kutatók...

Honnan ered hát ez a rajongás? Nyolcszáz molekula kombinációjából, melynek nem tudunk ellenállni!

Az összetevők közül a magnézium növeli a szervezetben a dopamin termelődését, amely részt vesz a kellemes ízérzet kialakulásában; a benne lévő koffein és a teobromin (a kakaóban található fehér, keserű ízű vegyület) stimulálja az idegrendszert. Ami a többi aromás vegyületet illeti, azok antidepresszáns hatásúak - de másfél kg csokoládét kellene ahhoz elfogyasztani egyszerre, hogy érezzük mindezek együttes hatását!

Egy kocka is használ

Egy felmérés során a megkérdezettek 96%-a erősítette meg, hogy "jót tesz neki" a csokoládé, háromnegyedük pedig "jobban érzi magát" tőle. Mindez a fogyasztása közben kiválasztott hormonoknak köszönhető. De a csokoládé tartalmaz még vitaminokat (A, B1, B2, D, E), foszfort, káliumot, vasat, rezet, magnéziumot... Ezek mennyisége nagymértékben változó aszerint, milyen tábla csokira vetettünk szemet - de már egy kocka is jót tehet az egészségünknek.

A fekete csokoládé: tápanyagok szempontjából kiváló.

Ahhoz, hogy egy csokoládé kiérdemelje a "fekete" minősítést, legalább 43%-nyi kakaóból kell készülnie. Persze minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál "keserűbb". A kakaó gazdag olyan aromás vegyületekben, amelyek erősen antioxidáns hatásúak (800 mg található belőlük 100 g-ban), így egészségesek, de ízük sajátos. A keserű csokoládéban réz is van, amely közreműködik a szervezet szabad gyökök ellen vívott harcában; továbbá magnézium (100-180 mg/100 g), amely kedvező az idegek egyensúlyban tartásához, és kevés kalcium (kb. 50 mg/100 g).

Jobb, mint a sütemény

Két kocka étcsokoládé tehát fedezheti napi réz- és magnézium-szükségletünk 10%-át. De ne feledjük, hogy nem szabad a mennyiséget fokozni, mert 100 g 55%-os fekete csokoládé nem kevesebb, mint 500 kalóriát tartalmaz. Jó hír mégis, hogy azonos kalóriaértékek mellett a fekete csokoládé kevésbé "veszélyes" vonalaink szempontjából, mint a cukrászsütemény. A benne lévő glucid és lipid kombinációja lelassítja útját a vérben, és korlátozza az inzulin termelődését. Továbbá a kakaóban lévő csersav és fluor védi a fogzománcot, ellentétben a klasszikus bonbonokkal, cukorkákkal. A 99%-os csokoládéban ugyanakkor koncentráltan megtaláljuk a kakaó összes erényét, antioxidánsok, magnézium stb. formájában.

Szinte nincs benne koleszterin

Fontos megjegyezni, hogy a fekete csokoládé alig tartalmaz koleszterint, és további előnye, hogy a kakaóvaj zsírsavjai segítik a szervezet számára "rossz" koleszterin arányának csökkentését a "jó koleszterinnel" szemben.

csokoládéA tej- és fehér csokoládé: az ínyenceknek ajánlott

Minthogy krémesebb és édesebb, mint a fekete, a tejcsokoládét különösen a gyermekek szeretik, de az ínyenc felnőttek is rajonganak érte. Legalább 25% kakaómasszából, 25% kakaóvajból és 14% tejporból készül, így kalorikusabb, mint "fekete társa" (egy tábla belőle 540 kalóriát tartalmaz átlagosan). Kakaóban kevésbé gazdag, ennélfogva magnéziumban és a hasznos polifenolvegyületben is szegényebb.

Több kalciumot tartalmaz

A hozzáadott tejpor növeli a tej- és a fehér csoki proteintartalmát (7,5 g/100 g) és a benne lévő kalciummennyiséget is (200 mg/100 g). Ez persze nem ad okot arra, hogy túlzásba vigyük a fogyasztását, hiszen például egy doboz natúr joghurt is ugyanolyan hasznos...

A fehér csokoládé minimálisan 20% kakaóvajat, 14% tejport, maximálisan 55% cukrot és némi vaníliaaromát tartalmaz, de kalóriadúsabb, mint a tejcsokoládé (560 kalória található 100 g-ban). A fehér csokiban is a hozzáadott tejpor jelentős mennyiségű kalciumbevitelt tesz lehetővé (270 mg-ot egy táblában). Viszont valójában nem érdemli ki a "csokoládé" elnevezést, mert nincs benne kakaómassza!

Végül egy jó tanács:

Vigyázni kell a túlzott csokoládéfogyasztással lefekvés előtt - bármelyik fajtát is kedveljük. Minthogy 50 g-ja kb. 35 mg koffeint tartalmaz, egy fél tábla csoki egy csésze kávénak felel meg. Így tehát nehezen alszunk el tőle, és megzavarhatja az álmunkat is...

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!