Hogyan diétázzunk hasmenéskor?

0
3643

Hasmenésről beszélünk, ha naponta többször híg széklet ürül. Leggyakrabban fertőzés, bizonyos bélbetegségek, hormonális zavar, illetve pajzsmirigy túlműködés okozza.

hasfájásDiéta hasmenés idejére

Hogyan kezeljük a hasmenést?

Kisgyermekeknél vagy felnőtteknél a meleg éghajlatú országokba tett utazások során különösen gyakran jelentkezik a hasmenés, mely az olykor teljesen híg széklet mellett gyomor- és hasfájásban, rossz közérzetben nyilvánul meg. Ennek legnagyobb veszélye a kiszáradás. Ha láz is kíséri, az a fertőzés jele és orvost kell hívni hozzá, hogy megállapítsa a hasmenés okát, és gyomorfertőtlenítőt, esetleg antibiotikumot írjon fel.

Ilyenkor minden esetben szigorú diéta javasolt három-négy napig. Gyomorfertőtlenítőt, hasmenés elleni szert egyébként recept nélkül is vehetünk a patikákban – de minden esetben kérjük ki a gyógyszerész tanácsát, ha ilyesmit vásárolunk. Ha a tünetek a gyógyszer szedése ellenére sem enyhülnek 1-2 napon belül, ne próbálkozzunk tovább öngyógyítással – mert a kiszáradás kockázatának tesszük ki magunkat.

A diéta helyes elvei

Hasmenés esetén száműzni kell a diétából a friss és nyers élelmiszereket. Előnyben részesítendő a főtt rizs, a főtt krumpli, a főtt sárgarépa, a főtt alma – esetleg némi párolt csirkemell… Sokat kell inni, ásványvizet, herbateát – és lehetőleg nem agyoncukrozott, mesterséges anyagokban igencsak „gazdag” üdítőket. Csapvizet csak forralva szabad inni – ha nem kívánjuk a tiszta vizet, ízesítsük azt mézzel, citrommal.
Ha a hasmenést hányás is kíséri, a folyadékot nagyon apró kortyokban kell fogyasztani, illetve nem szűnő tüneteken esetén fontos a mielőbbi kórházi kezelés, ahol infúzió segítségével pótolják az elveszített folyadékot!

Egy ajánlott
kislány napi étrend

Reggeli:
1 csésze meleg ital

Ebéd:
1 tányér vízben főtt rizs egy szelet gőzön puhított hallal

Uzsonna:
kevés tejberizs, ízesítés nélkül

Vacsora:
tápiókából készült zöldségleves; sárgarépapüré egy tojássárgájával összekeverve; kevés birsalmakompót

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu