Minden második férfinál előfordul szexuális zavar 40 és 70 éves kor között

2010-03-19 11:46:30    

A testi szerelem iránti vágy korántsem a fiatalok sajátossága: az együttlétre, az intimitásra való igény az időskor beköszöntével sem szűnik meg.

Az évek múlásával megváltozik a szerelem. De szó nincs arról, hogy megszűnne ha a partnerek továbbra is vonzódnak egymáshoz, és életük a közös döntések és a kölcsönös egyetértés alapján alakul. Egy sok éven át fennálló testi-lelki kapcsolat során a súlypontok azonban mégis eltolódnak. Míg a fiatal párok nagy súlyt helyeznek a "szexre", az idősebbek számára nem feltétlenül a fizikai teljesítmény, az érintkezések gyakorisága a fontos, hanem a minőség, ami magában foglalja a kölcsönös gyengédséget, az intimitást, az érzékiség közös megélését. Nemi életük nyugodtabb, lazább, felszabadultabb formát ölt, mint a kezdeti években.

A nőknél

Nem minden esetben teljesül az óhaj, hogy a nők idősebb korban is zavartalanul élvezhessék a nemi életet. Még akkor sem, ha megvan bennük a vágy is és a körülmények is kedvezőek. Az öregedés ugyanis testi változásokkal jár.

A változás korába lépő nők szervezetében olyan hormonális átalakulás megy végbe, mely a nemi életükre is kihat. Csökken a libidó, és a szexuális előjáték során általában a hüvely sem nedvesedik már olyan gyorsan, mint fiatalkorukban. Ha pedig a hüvely túl száraz, a közösülés fájdalmas lehet.

A hormonpótló terápia enyhíti, sőt meg is szüntetheti ezeket a kellemetlen tüneteket. A nők számára a hormonpótlás forradalmian új lehetőségeket jelent: a termékenység elvesztése többé nem jár együtt a szexualitás elvesztésével. Bár az eljárást eredendően nem a szexuális élet javítása céljából fejlesztették ki, és egyetlen felmérés sem támasztja alá, hogy segítségével javulna a szexuális teljesítmény, a legtöbb nőgyógyász szerint így is rendkívül fontos szerepet tölt be a nők életében. Egyrészt lelkileg, mert csökkenti a hormonszint csökkenésével járó szorongásos, depressziós tüneteket, másrészt testileg, mert elősegíti a hüvely nedvesedését.

Mi a helyzet a férfiakkal?

A férfiak sincsenek sokkal könnyebb helyzetben. 40 és 70 éves kor között minden második férfinál, a 65 év fölöttieknek pedig 65%-ánál előfordul - kisebb-nagyobb mértékben - valamilyen szexuális zavar: csökkent nemi vágy, rosszabb minőségű erekció (a férfi nem tudja elérni vagy fenntartani), vagy változó minőségű ejakuláció. Egyetlen defekt még messze nem katasztrófa, de ha ismétlődik, legjobb, ha a párok azonnal meg is kezdik a baj kezelését. Hogyan? Úgy, hogy beszélnek róla. És jobban odafigyelnek a vágyat ébresztő szerelmi előjátékra: ha a nő passzív módon csak arra vár, hogy partnere újból erőre kapjon, fennáll a veszély, hogy a probléma csak fokozódik. A nő is segíthet, kezdeményezhet...

A merevedési zavar ugyanakkor sokszor nem tekinthető egyszerűen a korral járó normális, természetes jelenségnek. A legtöbb esetben a probléma hátterében valamilyen alapbetegség áll, mely idősebb korban mind jobban igénybe veszi a szervezetet. Az esetek 80%-ában az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség váltja ki az erekciós zavart. A diabéteszes férfiak csaknem 50%-ánál jelentkezik ez a panasz, csakúgy, mint azoknál, akik vesebajban vagy sclerosis multiplexben szenvednek.

Potenciazavar előfordulhat továbbá, ha a prosztatát műtéttel eltávolították  vagy bizonyos gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentő vagy depresszió elleni készítmények szedése következtében.

Speciális kockázati tényezőnek számít a dohányzás kétszer annyi a dohányos, mint a nem dohányos a potenciazavarokkal küzdő, 55 éven felüli férfiak között és a túlzott alkoholfogyasztás. Bár tudományosan nincs bizonyítva, a magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint ami részben a sok zsíros étel fogyasztásának vagy más helytelen étkezési szokásoknak a következménye ugyancsak okozhat potenciazavarokat.

idős pár ágybanKezelés

A potenciazavarok kezelése ma már nem bonyolult. Aki még idősebb korában is élvezni szeretné a testi szerelmet, feltétlenül keresse fel orvosát, hogy egy alapos kivizsgálás segítségével pontosan feltárhassa az erekciós probléma okát.

Már több hatásos tabletta kapható a patikákban, de ezt megelőzően is már többfajta terápia állt a férfiak rendelkezésére: a vákuumpumpa, a péniszbe adott injekció vagy a műtét.

Ha hosszabb szünet után akar egy férfi újra szexuális életet élni, ajánlatos figyelembe vennie szíve és keringési rendszere teherbíró képességét.

Az orvosok által megfogalmazott alapszabály a következő: aki kétemeletnyi lépcsőt gond nélkül meg tud mászni, az a nemi élethez is jó erőben van.

A fejlett társadalmakban élő párokat - vélik a pszichológusok - elárasztják a nemi érintkezés életkor szerinti gyakoriságát meghatározó statisztikák. A minden alapot nélkülöző normáknak katasztrofális hatásuk lehet, már csak azért is, mert a szexualitás minden pár esetében sajátos, egyéni módon nyilvánul meg, és korántsem egyenlő csupán magával az aktussal. Ha idősebb korban csökken is a nemi együttlét gyakorisága, a szexualitás fontossága nem szűnik meg.

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!