A megfázás nem köthető évszakhoz!

2010-03-27 11:00:00    

A megfázás gyakorisága ma már nem köthető évszakokhoz. Télen az influenza és a felső légúti betegségek kísérő tüneteként jelentkezik a nátha, nyáron pedig a légkondicionáló berendezések egyre gyakoribb használata teszi „szipogóssá”, orrfolyásossá az embereket.

náthaMegfázás télen-nyáron

Mindegy, hogy mi az oka, az orrdugulás, az orrfolyás kellemetlen tünetként zavarja mindennapjainkat. Kezelés nélkül viszont – szerencsétlen esetben – további gondokat és szövődmények kialakulását is eredményezheti.

Az orr jelentős önvédelmi funkciót tölt be szervezetünk megfelelő működése érdekében. Ezért fontos, hogy a belégzést mindig az orrunkon keresztül végezzük. Ilyenkor a beérkező levegő már felmelegítve kerül a légcsőbe és a tüdőbe. A belélegzett levegő megtisztul a kórokozóktól és az allergiát okozó anyagoktól. Mindez a védő funkció sérül, vagy netán teljesen elvész, ha az orrlégzés gátolt.

Ha az orr tele van váladékkal, annak több oka lehet.
– Valamilyen irritáció éri az orrnyálkahártyát, vérbőség alakul ki, ezért kitágulnak a hajszálerek és egyben beindul a fokozott nyálkatermelés.
– Szinte ugyanez tapasztalható, ha allergén (pl. pollen, poratka stb.) kerül az orrba. Ha allergia váltja ki a fokozott termelődést, akkor a váladék átlátszó, szinte vízszerű lesz.
– Ennél sűrűbb a váladék – sőt lehet nyákos is – ha valamilyen felső légúti megbetegedés, influenza, vagy megfázás kísérő tünete a nátha. Ilyenkor szinte teljesen elzáródnak az orron keresztüli légutak.


Az orrdugulás megszüntetése

A leírtak alapján belátható, milyen fontos az orrjáratok tisztán, szabadon tartása, hogy az orrlégzés akadálymentes legyen. A bővebb váladéktermelés miatt elzáródhatnak a melléküregek nyílásai is. Ez előbb-utóbb egyéb gyulladási folyamatokhoz is vezethet. Mindezek mellett pszichés és életmódbeli gátoltságot is eredményezhet az eldugult orr. A tünet megszüntetésére orrcseppek, orrspray-k állnak rendelkezésre, melynek kiválasztásában kérje gyógyszerésze segítségét.

Sz. J.
Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!