Vastagbélbántalom, gyomorgörcs, hasfájás – Mit tegyek?

2010-03-29 12:21:38    

A hasfájás, a gyomorgörcs gyakori és változatos élethelyzetekben és életkorban fordulhat elő. Leggyakrabban ún. funkcionális hasi görcsökről beszélünk, amikor nincs a háttérben semmiféle szervi elváltozás.

stresszIlyenkor a stresszes életmód, a táplálkozási szokások jelentik az okot. A fiatal nők esetében a hasgörcs döntően a menstruáció előtti és alatti tünetre korlátozódik. Az irritábilis bél szindróma gyakran okoz görcsöket felnőtt- és időskorban egyaránt. A szervi elváltozások főleg az idősekre vonatkoznak, ekkor az ún. organikus hasi görcsök jelentkeznek.

A vastagbélbántalom leküzdése

Ez a krónikus betegség gyomorgörcsökkel, gyakran felfúvódással jár. Többnyire azokat a nőket érinti, akiknek hosszabb a vastagbelük a szokásosnál. Amikor a táplálék a bélbe jut, erjedni kezd, ami oxigén- és széngáz-felszabadítást eredményez – ez felelős a felfúvódásért. Továbbá – különböző okokból, melyek a stresszel és a táplálkozási szokásokkal hozhatók összefüggésbe – a vastagbél irritálhatóvá válik. Emiatt rendszertelenül húzódik össze. A szöveteknek ez a rendellenes feszültsége akadályozza a széklet megfelelő áthaladását a vastagbélen. Ezzel egy időben gyomortájéki fájdalom lép fel, a „nehéz gyomor” és a felfújódás érzésének kíséretében. Ezeknek a rendkívül kellemetlen tüneteknek a megelőzése céljából kerülni kell bizonyos élelmiszereket és törekedni kell a stresszhatás csökkentésére.

zöldségA diéta helyes elvei

Korlátozott mennyiségben szabad csak fogyasztani minden olyan táplálékot, mely fokozza a bélben való erjedést (fehér bab, hagyma, káposzta, kelkáposzta, répa, zeller, padlizsán, csicsóka, banán, déligyümölcsök, friss kenyér). Figyelni kell az elfogyasztott főzőzsiradékok napi mennyiségére is, mert azok zavarják a bélműködést. Végezetül feltétlenül minimálisra kell csökkenteni a szénsavas italok fogyasztását. A gyomorfájásokat illetően a diétának korlátozott szerepe van, amely alapvetően megelőző jellegű.

Ehhez társulnia kell a helyes magatartásnak is: nem szabad közvetlenül az étkezés után előre hajlongani vagy lefeküdni. Alváskor tanácsos a fejrészt (párnát) megemelni mintegy tíz centiméterrel. Túlsúlyosság esetén célszerű lefogyni, különösen, ha a kövérség a gyomortájékra koncentrálódik. Kerülni kell a túl szoros ruházatot is, mert az elősegíti a gyomorsav fokozódását. Gyomorfájás esetén savcsökkentő gyógyszert lehet bevenni, vagy a gyógyszertárakban erre a célra recept nélkül kapható görcsoldó szereket. Mindkét esetben szigorúan be kell tartani az előírt adagolást és a szedés időtartamát. Ha viszont semmi sem használ, feltétlen szakorvoshoz kell fordulni, mert komolyabb a baj!

Sz. J.
Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!