Babafürdetés és kellékei

2010-04-05 18:00:00    

Naponta ismétlődő, kellemes esemény a csecsemő fürdetése, hiszen a kivételes összhang és bizalmas együttlét perceit jelentheti a szülő és a baba számára egyaránt. De hogy valóban azzá váljék, fontos a nyugodt környezet, ami magában foglalja azt is, hogy semmi ne hiányozzék a „toalettasztal” mellől.


A gyöngédség percei: négyszemközt a babával

A tisztálkodás idején a szülő lágy és ismétlődő mozdulatai, türelmes szavai megannyi nyugtató, biztonságérzetet adó jelzés a baba számára, ami segíti fejlődését. Természetesen, bár érzelmi többletet ad, a fürdetést elsősorban napi higiéniai szempontok vezérlik.  Legyen szó az arc (száj, szem), a kéz vagy a popsi tisztításáról, a babafürdetés napjainkban már egyre szélesebb skálán mozgó, összetett feladat. Állandó gonddal jár, figyelembe véve a baba érzékeny, finom bőrét, és megváltoztak az elvárások is. A jelenlegi tendenciák a praktikusság és a biztonság irányába mutatnak. Az újfajta babaápolási és tisztálkodási szerek hatékonyabbak, mint a korábbiak. Könnyebben alkalmazhatók, kezelhetők és szállíthatók, valamint egyszerre többféle célt is szolgálhatnak. A babafürdetés kellékeinek biztonságos használatát (elsősorban a bőrvédelem tekintetében) a gyártás során többek közt a természetes hatóanyagok gondos megválogatása és a szigorú bőrgyógyászati tesztek, ellenőrzés szolgálja.


Fontos a szervezettség

A babafürdetés „szertartása” mindenekelőtt a finom bőr hatékony tisztításából áll, gondosan távol tartva az irritáció bármely lehetőségét. A javasolt tisztálkodási szer legyen lágy, hipoallergén, alkoholmentes, tartalmazzon bőrnyugtató anyagokat, gyógynövénykivonatokat, glicerint, E-vitamint, irritáció ellen védő adalékokat (pld. a nevéről kevésbé ismert allantoint), hogy ne váljék szükségessé az azonnali öblítés.
Amikor kisbabánk toalettjével foglalatoskodunk, fokozottan ügyelnünk kell a szervezettségre. Nincs is annál stresszesebb dolog, mint kifutni az időből ezen teendők közben. Még kellemetlenebb, ha nincs kéznél minden „kellék”. Annak érdekében, hogy a tisztálkodás idején ne kelljen folyton „őrülten” keresgélnünk valamit a babaszobában vagy a fürdőszobában, jobban tesszük, ha összekészítünk neki egy piperetáskát.


Mit rejtsen a baba-piperetáska?
Akár otthon, akár utazás közben vagyunk, tanácsos mindig egy helyen tartani mindazt, amire a babának szüksége van a mindennapi toalettjéhez. Körültekintően szerezzünk be minden „kelléket” jó előre, semmit nem szabad a véletlenre bízni. Hiszen a tisztálkodás előkészületei épp olyan fontosak, mint a baba táplálkozásának megtervezése.


A baba-piperetáska ajánlott tartalma:
·    Tisztítótej: ideális a baba arcának és pelenkázás után popsijának tisztítására, különösen a hajlatokban, ahol a bőr könnyen elázhat. Tisztító ereje többek közt lágy, ún. tenzioaktív hatóanyagainak köszönhető, melyek feloldják a szennyeződéseket, és védik a finom bőrt a kiszáradástól. Leöblíthető tiszta vízzel vagy toalettvízzel/tonikkal.
·    Öblítő-frissítő toalettvíz/tonik: a tisztítótej leöblítésére szolgál, de a baba felfrissítésére is ajánlott meleg időben vagy a déli pihenő után. Spray formájában igen praktikus, természetesen nincs szükség a leöblítésére.
·    Babaszappan/tusfürdő: használjunk zsíros/túlzsírozott szappant (pld. shea-vaj vagy méhviasz tartalmút), illetve szappanmentes zuhanyozó gélt/tusfürdőt. A túlzsírozott jelleg a szappan esetében fontos, hogy ne száradjon ki a baba hiperérzékeny bőre. Szappanozáskor vagy a gél felvitelekor fürdőkesztyű használata javasolt, majd bő öblítés és gondos szárítás következzék.
·    Mosakodógél/folyadék: tetőtől talpig tisztítja a babát, eltávolítva a piszkot éppúgy, mint a pelenkázáskor használt, vízálló krémek maradványait. Kiváló bőrvédő és szemkímélő tulajdonsága lehetővé teszi az öblítés mellőzését, azonnali nyugtató és hidratáló hatású.
·    Hidratáló kendő: hatékonynak bizonyul az arc és a kéz gyors tisztítására, de a popsinál is alkalmazható, pelenkázáskor. Akár tisztítótejjel, akár nyugtató hatású tonikkal átitatott, úgy kell használni, mint a nedves frissítő kendőket. Nem szükséges leöblíteni, kivéve, ha rendszeresen használjuk.
·    Babahintőpor: ideális a bőr védelmére a nedvesség és izzadság távol tartása szempontjából, mivel egy könnyű, nyugtató hatású filmréteg segítségével azokat elzárja a baba bőrétől. Ily módon az esetleges irritációk is elkerülhetők. Púderezzük bőven a popsit és a hajlatokat (a nyaki, hónalj-, láb-, kar-zónát).
·    Bőrpuhító pelenkázó krém/spray: védőréteget képezve óvja és nyugtatja a baba-popsi bőrét pelenkázáskor. Cinkoxid tartalma révén taszítja a vizeletet, megakadályozza a bőr pelenka miatti kidörzsölődését vagy kipirosodását, elősegítheti a sejtek megújulását.
·    Nappali krém: táplálja és védi a baba arcát és kezét. Lágy, olajos összetétele miatt rendszerint zsírosabb, mint a baba-testtej. Néhány diónyi mennyiség elegendő belőle, ami hamar és teljesen beszívódik a bőrbe.
·    Testtej: az arcon és a kézen kívül minden olyan testtájékra ajánlott, ahol tartunk a bőr fokozott kiszáradásától. Nem hagy zsíros nyomot a babaruhán, és nem ragad: a folyékony hidratálóként is számon tartott testtejet könnyen beissza a bababőr.
·    Lágy babasampon, selymes sörtéjű hajkefe, vatta, lekerekített végű körömolló.

Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!