Tűz, fém, fa, föld, víz - Ön melyikbe tartozik?

2010-04-14 11:43:41    

Állapítsa meg önmagáról, melyik természeti elem tulajdonságai jellemzik önt: a tűzé, a fémé, a fáé, a földé, vagy vízé?

Stresszes az élete, de szeretne változtatni, harmóniába kerülni önmagával, a vágyaival, alaptermészetével? Ha igen, akkor az ázsiai népekhez hasonlóan állapítsa meg önmagáról, melyik természeti elem tulajdonságai jellemzik önt: a tűzé, a fémé, a fáé, a földé, vagy vízé?  Az ismeret birtokában elsajátíthatja az önnek leginkább megfelelő  stresszoldási tecnikákat...

Ázsiában az öt évszak azért nem négy, mert a nyárvége külön évszaknak számít és így megfelel az öt alapvető természeti elemnek, amelyek lehetővé teszik a minket körülvevő világ megismerését, annak sokszínűségével együtt.

Ezek az elemek a tűz (a nyár), a fém (az ősz), a fa (a tavasz), a föld (a nyárvége) és a víz (a tél). Mindegyik évszak, a kozmoszhoz kapcsolódóan , az öt elem nyomait viseli magán, a neki megfelelő viszonylagos arányban.


A domináns elem

Az elemek természetesen kapcsolatban állnak egymással, összefüggenek, mondhatni, interaktív elemek. Egyik a másikból származik, és egymást táplálják ugyanakkor konfliktusban is állhatnak egymással. A tűz élteti a földet, de a víz is; a fém párban áll a fával stb... Az adott személy esetében domináló elem meghatározása értékes jelzéseket ad jellemvonásairól, gyenge pontjairól, érzelmi beállítottságáról...Mindezek nem elhanyagolható, ütőkártya-szerű tényezők lehetnek életünk sajátos, egyedi szabályainak felállításában, és elvezethetnek az általános életérzésünket javító tanácsok megértéséhez és megfogadásához.

Ahhoz, hogy rájöjjünk, melyik is az az elem, mely leginkább jellemez bennünket, az úgynevezett Kua-számot kell kiszámítanunk. Ezt a számot a feng-shuiban használják, amely tulajdonképpen a "természettel való harmonikus együttélés" művészete.

 

A számítás menete

   -  Adja össze születési éve két utolsó számjegyét ahhoz, hogy megkapja a személyes számát. Ha ez így kapott szám 10 fölött van, akkor utána még adja össze az így kapott két számjegyet is.

   -  Ha ön nő, úgy az előbbi mószerrel kapott számhoz hozzáad 5-öt (a példánál maradva, ha ön 1966-os születésű, Kua-száma 5+3=8).

   -  Ha ön férfi, akkor Kua-száma 10 mínusz a két utolsó évszámból a fent leírt módon nyert szám összege. (Az 1966-os születésűek esetében tehát: 10-3=7).

   -  A Kua-számok mindegyike egy-egy természeti elemnek felel meg: az 1-es a víz, a 2-es a föld, a 3-as a fa, a 4-es a fa, a 6-os a fém, a 7-es a fém, a 8-as a föld, a 9-es a tűz ennek alapján azonosíthatja, melyik az ön domináns eleme. Mint látható, az 5-ös szám kimaradt, mert az kivételt jelent. Ugyanis ha az ön Kua-száma éppen 5, azt 8-nak kell tekinteni (ha ön nő) vagy 2-nek (ha férfi) mely számokhoz már kapcsolódik egy-egy elem.

 

természetHa ön tűz...

Találja meg újra a nyugalmát!

Ön spontán, szenvedélyes, kreatív természetű, nem félénk, nincsenek komplexusai, de nem szereti a magányt, és szüksége van a mozgalmasságra. Amint azonban túl sok tüzet fedez fel magában (ami a yang, a férfias szimbólum), szélsőséges érzelmekbe esik, stresszes és szétszórt lesz. A tűz olyan túláradó elem, amelyet nehéz kontroll alatt tartani. Természetesen, ami a mozgalmas élet szeretetét illeti, megtörténhet önnel, hogy - a szétszórtság helyett - valamiféle hiperdinamizmus jegyeit veszi észre magán...

... hogy jól érezze magát a bőrében:

Tudatosítsa magában, hogyan táplálja szellemét. Miért ne próbálkozna meg meditációval, ha eddig még nem tette? Ennek gyakorlása segíteni fogja abban, hogy megújítsa szellem és test egységét, csillapítsa belső tüzét, amitől nyugodtabbá fog válni. Vizualizálja pozitív érzelmeit, egészen addig, amíg úgy érzi, hogy egy szinte forró zuhanyhoz hasonlatos melegség önti el. Ami a táplálkozást illeti: korlátozza a vörös húsok fogyasztását, és részesítse előnyben az édes ízeket, hogy azok nyugalmat hozzanak szívére. Ha lazítani akar, rendezze be úgy a lakását, hogy mindig legyen benne egy nyugodt sarok, ahol relaxálhat, valamint egy nyugodt, kellmes fürdőszoba, ahol langyos, illatos fürdőt vehet.

Az önhöz illő tevékenységek:

A kertészkedés megnyugtatja, és lehetővé teszi az ön számára, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön a földdel, amire szüksége van. Szépirodalom olvasása, írogatás vagy festés mind jótékony hatású tevékenységek lehetnek.

A megfelelő masszázs: Kulcsolja össze a kezét a melle előtt néhány centiméterre két percig, majd helyezze a kezét, még mindig összekulcsolva, a mellére. Belégzéskor nyomja erősen a kezét a rekeszizmára, kilégzéskor pedig billentse összezárt kezének ujjait a talaj felé, hogy az energiát lefelé vezesse.

Évszaka: a nyár Színe: a vörös Szerve: szív Fő érzékelési forrása: a tapintás Fő érzelme: az öröm A tűz legfőbb íze pedig: a keserű

 

természetHa ön fém...

Fedezze fel a gyöngédséget!

Rendszeres és szervezett életet él, van üzleti érzéke és vezetőnek is alkalmas. Amikor azonban a fém jelentős túlsúlyban van önnél, az a dinamizmus és főleg a társas életre való törekvés hiányának veszélyével járhat. A tendencia az, hogy túlságosan határozott és hideg természetű lesz. Az egoizmusra és az individualizmusra való hajlamával azt kockáztatja, hogy nagyon elüt másoktól.

Tanácsaink:

Gyöngédséget kell vinnie az életébe, és nyitnia kell mások felé. Kerülje a száraz, túl határozott beszédet. Hagyjon magának időt arra, hogy pozitívan gondolkozzék. Otthonát töltse meg melegséggel úgy, hogy a színek közül a fehéret és az ezüstöt alkalmazza (melyek vonzzák önt), egyúttal melegséget sugárzó anyagokat is használjon. A padlója legyen fából, bútorhuzatai, függönyei selymes tapintású kelmékből. Táplálkozásában szítsa fel a tüzet néhány jó fűszerrel az ételeiben.

Az önhöz illő tevékenységek:

A tánc és az úszás gyengéddé teszik a fém-et. Eezn felül a kollektív tevékenységeket sem szabad a fémeknek elhanyagolniuk: fordítsa a figyelmét (akár sportról van szó, akár nem), ami társas kapcsolatai bővítése szempontjából hasznos lesz önnek.

A megfelelő masszázs:

Végezzen be- és kilégzést jó mélyen, egyenletesen, a saját ritmusa szerint, anélkül, hogy erőltetné magát. Tartson 3 másodperc szünetet (vagy kevesebbet, ha nem bírja) minden be- és kilégzés végén, hogy szabályossá tegye légző- és más szervei működését. Fontos tényező, hogy a fém-hez rendelt szerv a tüdő.

Évszaka: az ősz Színe: a fehér Szerve: a tüdő Fő érzékelése: szaglás Fő érzelme: szomorúság Fő íze: a pikáns

 

faHa Ön fa....

Gyógyuljon a természetben!

A fa az általa képviselt évszaknak a képét igyekszik tükrözni. A fa a növekedés, a megújulás szimbóluma, ami ösztönzőleg hat a koncentrációra, a tervező és kezdeményező készségre. Ha a jegy túlzottan dominál, Ön ingataggá, bizonytalanná, ellenőrizhetetlenné válik, ami nem kedvez a sikereinek. Egyébként a fához kapcsolódó érzelem a harag. Ön bizonyára jól ismeri, és sokszor kárára válhat, akadályt jelenthet önnek az életben. Ugyanakkor önt energikusabbá, pszichológiai és májfunkcióit pedig szabályozatlanabbá teszi.

Tanácsaink:

Tanuljon meg uralkodni az érzelmei fölött, és ne hagyja, hogy azok elárasszák. Amikor úgy érzi, hogy feszült, relaxáljon. Lélegezzen (gyomorból kiindulva) nagyokat, hogy megnyugodjon, képzelje maga elé a zöld színt (amely a haraghoz kapcsolódik), majd a narancssárga árnyalatait. Az otthonában sok növényt, virágot helyezzen el ezek meghozzák önnek a harmóniát. Fogyasszon gyakran zöldséget (káposztát, articsókát stb.), salátát pedig úgy, hogy kevés ecetet használjon, mert a savanyú ízt nem szabad túlzásab vinnie. Korlátozott mértékben fogyasszon bort, csokoládét, főzéskor pedig nagyon kevés zsiradékot használjon.. .

Az önhöz illő tevékenységek:

A nagy séták a szabadban, erdőben megnyugtatják, amitől feltöltődik energiával. Végezzen rendszeresen jóga-gyakorlatokat, ami stabilizálja érzelmi állapotát.

A megfelelő masszázs:

Végezzen kilégzést, és masszírozza gyomra alsó részét egyenes tenyérrel, a medencecsont felé haladva. Majd tegye a nyitott tenyerét a gyomrára, és lélegezzen ki, utána a masszírozással haladjon ismét a gyomra alsó része felé.

Évszaka: a tavasz Színe: a zöld Szerve: a máj Fő érzékelése: a látás Fő érzelme: a harag Fő íze: a savanyú

 

természetHa Ön föld...

Mozogjon sokat!

Stabil, racionális és biztonságot kedvelő alkat, anyai ösztöne pedig erős (ha nő). Ha azonban túl sok föld-tulajdonság jellemzi Önt, belső nyugalma súlyként nehezedhet önre, ami másoknak is, önnek is terhet és az ügyeiben való megfeneklést jelenti. A Föld nő gyakran elnehezültnek érzi magát, mert mindent magába szív, ami a gyomrán keresztül éri. Az eredmény: gyakran rossz az emésztése. A föld-jegy kapcsolódó szerve a lép.

Tanácsaink:

Ahhoz, hogy felszabadítsa testét és lelkét az önre nehezedő súlyok alól, tudnia kell dönteni, és elkerülni a fölösleges gondokat. Törekedjen arra, hogy sok örömöt szerezzen magának, tegye minél kellemesebbé az életét. Fedezze fel például az asztali örömöket finom, könnyű, rafinált ételek elkészítésével és fogyasztásával. Ezek legyenek táplálóak, de kevés cukrot tartalmazzanak. Bőven tehet viszont az ételbe gyömbért, a tűz táplálóját, amikor zöldséges vagy húsos tálat készít. Lelki-testi egyensúlya visszanyeréséhez, vagy megtartásához semmi sem lehet hasznosabb, mint a tartózkodás a természet lágy ölén: sétáljon, ha teheti, a hegyekben, tavaknál vagy más szép vidékeken.

Az önhöz illő tevékenységek:

Ezt a yang (erő, dinamizmus, férfiasság) hozza meg önnek, ami alapvetően a sportolást jelenti. Minden lehető módon harcolnia kell a tétlenség, tunyaság ellen.

A megfelelő masszázs

Álló helyzetben tegye a kezét a köldökére (balról jobbra). Végezzen 18 körkörös mozgást rajta, az óramutató járásával megegyező irányban, majd ismét 18-at, ellenkező irányban. Lélegezzen jó mélyeket úgy, hogy kezét felemeli. Kilégzéskor ismét tegye vissza a köldökére.

Évszaka: a nyár vége Színe: a sága Szerve: a lép Fő érzékelése: az ízlelés Fő érzelme: a nyugalom Fő íze: a cukros

 

természetHa Ön víz...

Mélyedjen el a művészetekben!

A víz a yin, a nőiesség szimbóluma, de az éjszakáé, így a télé is. Ön nyugodt természetű, és a függetlenség, önállóság híve, modern gondolkodású. Gyöngédség is van önben, amelyet nem mindig mer kifejezésre juttatni, mert emiatt erős félelmek gyötrik. Mint a folyó, mely elterelhető, ön könnyen alkalmazkodik új helyzetekhez, de könnyen hagyja magát hánykolódni is ezen a vizen. Ha túl sok víz-tulajdonság dominál önben, hajlamossá válik a visszavonulásra a világ elől, és a melankólia is önre törhet..

Tanácsaink:

Fel kell "ráznia" önmagát, hogy értelmet adjon az életének. Merjen és tanuljon meg építkezni, a dolgok végére járni, és teljes életet élni. Meg kell őriznie vitalitását, mert a víz az élet forrása. Tartsa tiszteletben biológiai ritmusát, ami természetes igényeit fogja tükrözni. Tartózkodjon a szélsőségektől: a kevés alvás, sok evés, túlzásba vitt tevékenységek mind károsak önre... A táplálkozás terén adható tanács, hogy csak kevés sót fogyasszon, mert az visszatartja a vizet. Részesítse előnyben a komplett táplálékokat (a rozskenyeret, a barna rizst és cukrot stb.).

Az önhöz illő tevékenységek:

A harcművészetek segítik önt abba, hogy extrovertáltabbá váljék, és hogy visszanyerje önbizalmát. Olyan művészeti ágakban is kipróbálhatja jártasságát, mint a színház, a zene vagy az ének. Ezek lehetővé teszik önkifejezésmódja fejlesztését. A víz számára különösen hasznos a művészeti csoportokban való részvétele, mert törekednie kell személyes kapcsolatai bővítésére (ezért valamilyen művészeti ág magányos gyakorlása önnél kerülendő).

A megfelelő masszázs:

Végezzen dörzsölő mozgást a vese-tájékon (amely a vízhez kapcsolódó szerv), az ágyékcsigolyáján és a keresztcsontján a kezével vagy egy törülközővel, hogy említett testtájait elöntse a meleg.

Évszaka: a tél Színe: a fekete Szerve: a vese Fő érzékelése: a hallás Fő érzelme: a félelem Fő íze: a sós

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!