Életveszélyes a horkolás?

2010-04-26 10:56:56    

A horkolás, bármilyen meglepően hangzik is, bizonyos esetekben életveszélyes is lehet. A nagyon erős horkolás ugyanis az éjszaka során légzéskimaradással, azaz apnoéval jár.

 

alvásMi az apnoe és miért

veszélyes? 

Önmagában egy-egy ilyen légzéskimaradás még nem életveszélyes, hosszú távon és tartósan azonban súlyos következményei lehetnek.

Az apnoés zavart ritkán ismerik el betegségnek, és sok esetben nem is veszik komolyan. A horkoló partnere beletörődik a "megváltoztathatatlanba", és a néma szenvedést választja, mások pedig, akiknek csak néha jut ki a kellemetlen zajból, még mulatságosnak is találják.

Pedig az apnoe nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Közvetve sok közlekedési balesetnek is a rossz éjszakai alvás az oka. Amikor a horkoló ember légzése éjszaka kimarad, a szervezet egy olyan "vészprogramot" kapcsol be, amely erővel ismét beindítja a légzést.

Ez a következő módon történik: az átmeneti oxigénhiánytól megnő a vérben az adrenalin nevű stresszhormon szintje; a vérnyomás erősen megugrik, a szívverés felgyorsul, amitől a páciens egy pillanatra felébred és egy hangos horkantással ismét levegőt vesz.


alvásAmikor az alvás már nem pihentet

A légzéskimaradás akár két percig is eltarthat, és bizonyos esetekben hússzor is előfordulhat az éjszaka során. Az ilyen alvás már egyáltalán nem pihentető. A beteg kimerülten ébred, pedig azt hiszi, hogy eleget aludt. A fáradtság azt a veszélyt hordozza magában, hogy a szervezet napközben próbálja meg bepótolni a hiányzó pihenést és a beteg, tegyük fel épp a volán mögött, egy pillanatra elbóbiskol.

A "vészprogrammal" járó éjszakai stresszreakció hosszú távon árt az érrendszernek és vérnyomás-növekedéssel jár. Ennek esetleges következménye szívinfarktus vagy szélütés is lehet. Egy amerikai tanulmány szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb, mint az egészséges embereknél. De ha a horkolás nem is jár minden esetben ilyen drámai következményekkel, az élet minőségét mindenképpen jelentősen befolyásolja.

Gyakran azért nem derül ki, hogy valaki apnoés légzészavarban szenved, mert a kimerültségnek egyébként annyi más oka is lehet. És nem mindenkit zavar el a társa mindjárt orvoshoz azért, mert hangosan horkol...


Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!