Önnek milyen minőségű a haja? Tesztelje az állapotát!

2010-05-13 09:34:41    

A tavaszi időszakban tanácsos többet tennünk hajunk állapotának javítása érdekében, mint az év többi részében, hiszen a téli hónapok igencsak megviselhették hajkoronánkat.

hajDe mindenekelőtt ajánlott felmérni, mire is van szükségünk – személyre szabottan – a tavaszi hajápoláshoz, és csak azután megválasztani a „gyógymódot”…

Az időjárás viszontagságai – az eső, a hó, a szél, a benti meleg és a kinti hideg levegő váltakozása – mind-mind támadást jelentettek hajunk számára a téli hónapokban. Ezért a tavasz beköszöntével nem árt, ha felmérjük fejbőrünk állapotát, utána pedig ellenőrizzük hajhullás és növekedés mértékét. Ehhez a teszteléshez adunk az alábbiakban néhány ötletet, jó tanácsot.

1. teszt: A fejbőr állapotának felmérése


Csípjük meg a fejbőrünket mutató- és hüvelykujjunkkal jó erősen, először a fül fölötti részen, ahol a legrugalmasabb a bőr. Ehhez hasonlítsuk később a fejbőr többi zónáját. Csípjük meg ezután a bőrt, hasonló módon, a fejtetőn, majd a homlok és a halánték közelében. Ha szükséges, térjünk vissza a referencia-zónához, hogy jobban érzékeljük a különbséget.

Eredmény:
A fejbőr rugalmasságának mértéke az első jelzés hajunk egészségére nézve. Ha sikerült jól megcsípnünk a fejbőr minden területét – különösen a felső részeken – az annak a jele, hogy jó a vérkeringése. A vér szállítja a hajhagymákhoz azokat a „tápanyagokat”, melyekre a normális növekedéshez a hajnak szüksége van, ezért vitalitása szempontjából a jó vérkeringés elsődleges fontosságú.
Ha viszont nehéz megszorítanunk a fejbőrünket a két ujjunkkal, az azt jelzi, hogy a jó vérkeringésnek gátat szabnak bizonyos méreganyagok (pld. a faggyúmirigy által termelt telített zsírok), melyek nem választódtak ki. Ezek felgyülemlenek a fejbőrön, és összenyomhatják a hajhagymákat, miáltal gyengítik a hajat, lassítják növekedését.

Jó tanácsok:

A speciális masszírozás rugalmassá teszi a fejbőrt, és kedvez a téli időszakban felgyülemlett méreganyagok eltávolításának. Ennek során egymásra tett kézzel gyakoroljunk erős nyomást tenyerünkkel a fejbőrre, majd próbáljuk azt megcsípni ujjaink kétirányú mozgásával. Ezt a mozgást száraz haj mellett, az egész fejbőrön alkalmazni kell, először a tarkótól, majd a fül felől a fejtető felé haladva. Kitartóan masszírozzuk a homlok feletti részt és a koponya tetejét.
Gyakoriság: hetente kétszer
Időtartam: 1-2 perc

Különösen vastag a fejbőrünk, és sehogyan sem sikerül azt megcsípni? Ez esetben végezzük el ugyanezt a masszázst úgy, hogy előtte nedves, meleg törülközőt teszünk a fejünkre. A környezet és a törülköző hőmérséklete közti különbség megkönnyíti a véredények tágulását és utána a masszázs jobban végrehajtható.
Egy fontos tanács a méreganyagok eltávolítására, hogy ügyeljünk a helyes táplálkozásra. Használjuk ki a tavasz előnyeit, és fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt, zöldséget. Részesítsük előnyben a halat és a fehér húsokat a felvágottakkal és a vörös hússal szemben. Nemcsak mi, hanem a hajunk is jobban fogja érezni magát tőle… „Az vagy, amit megeszel!” – tartják a dietetikusok. És ebbe beletartozik a fejbőrünk is!

haj2. teszt: Milyen mértékű a hajnövekedés?

Hajmosás után, nedves hajjal üljünk a tükör elé. Vegyünk egy hajtincset a kezünkbe, emeljük fel a fejbőr fölött kb. 5 cm-re a levegőben. Másik kezünkkel szárítsuk meg ezt a kezünk és a fejbőr közti tincset hajszárítóval. Ahogyan szárad ez a hajrész, látni fogjuk röpködni a pici, rövid hajszálakat, melyek a közelmúltbeli hajnövekmények.

Eredmény:

Ha ősszel nem hullott a hajunk abnormális mértékben, most megfigyelhetjük, hogy a teljes hajzat 5-10%-a nő újra. Ha ennél több, hajunk a szokásosnál erősebben hullott előzőleg, ami gyakran előfordul. Ezután próbáljuk meg felbecsülni, hogy  a növekedés mértéke mennyire felel meg az őszi hajhullásnak. Nem nehéz feladat: elég emlékezni a hajhullás pontos időszakára, és havonta hozzáadni egy centimétert. Példa: ha a szezonális hajhullás októberben volt, a hajnövekmény legnagyobb részének 4-5 cm körül kell lennie tavasszal. Ha ez nincs így, végezzük el az alábbi próbát, mely kiegészíti az eddigieket.

3. teszt: A haj átmérője - hajpróba

Hajmosás előtt túrjunk bele még a száraz hajba összeszorított ujjakkal, hogy néhány szál a kezünkben maradjon. Helyezzük a hajszálakat kontrasztpapírra, és ismételjük meg a műveletet a fejbőr különböző részein: elöl és a fejtetőn, oldalt és a tarkón. Mindenhonnan legalább tízesével próbáljuk összegyűjteni a hajszálakat, majd vizsgáljuk meg őket nagyító alatt.

Eredmény:

Az egészséges hajzatnak egyforma vastagságú hajszálakból kell állnia, a fejbőr bármelyik részéről is gyűjtöttük be őket. Ha itt-ott mégis észlelünk különbséget az átmérőjükben, ne essünk pánikba! Ez csak pld. átmeneti fáradtság jele lehet, súlyosabb következmények nélkül. Egy vitaminkúra (vagy a hajtípusnak megfelelő, rendszeres, vitaminos hajpakolás) bizonyára segít majd rajta.
Ezzel szemben, ha nagy arányban találunk elvékonyodott hajszálakat a próba során, az azt jelzi, hogy komolyabb probléma van kialakulóban, különösen, ha az elvékonyodást kevesebb hajnövekmény kíséri (2. teszt). Ilyenkor forduljunk specialistához, aki feltárja az okokat, és megfelelő kezelést javasol.
Jó tanácsok a 2-3. teszthez
Tudnunk kell, hajunk egészsége szempontjából melyek a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok. Választhatunk a kifejezetten hajra ajánlott, komplex multivitaminok közül, de egyedieket is. Az előbbiek „újra feltöltik”, vitalitással telítik a hajat a téli időszak után, tavasz elején jelentkező, enyhe problémák esetén.
A második megoldást, helyi kezeléssel egybekötve, akkor válasszuk, ha a 2-es és 3-as teszt negatív eredménnyel járt. A speciális vitaminok legtöbbje a hajnövekedés fokozását veszi célba.
De milyen „koktélt” válasszunk? Először egy trió, mely már „bizonyított”: a kénes aminósavak, a haj keratinjának fő összetevői, a cink, mely a savak szintézisét segíti elő és a B6 vitamin, mely faggyútermelődést gátló és élesztő hatású. Ha száraz a hajunk: az esszenciális zsírsav + E-vitamin tandem ajánlott, amely belülről táplálja a bőr mélyrétegeit.

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!