A szívbetegségek megelőzése gyógynövényekkel!

2010-06-03 15:00:00    

A megelőzés is rendkívül fontos, mivel az infarktus az életet közvetlenül veszélyeztető betegség.

áfonyaAzoknak a betegeknek, akik meghalnak infarktusban, megközelítőleg fele még az orvos kiérkezése előtt, vagy a kórházba szállítás közben hal meg. Rajtuk tehát az orvostudomány fejlődése, illetve a legmodernebb terápiás eljárások sem segíthetnek. A megelőzés szempontjából rendkívül fontos a rizikófaktorok kiiktatása. Ebben alapvető szerepe van az életmódnak.

Még örökletes hajlam esetén is „kijátszható” a genetika, ha sikerül kiiktatni a kockázati tényezőket. Alapvető jelentőségű a dohányzás elhagyása, a testsúly csökkentése, ill. normális szinten tartása, zsír- és koleszterinszegény diéta, rendszeres testmozgás. Fontos a vérnyomás, a vércukor és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése, szükség esetén gyógyszeres beállítása.

Galagonya

A galagonyát (Crataegus fajok) a népi bölcsesség a „szív kenyerének” nevezi. Ma már számos – tudományos alapossággal igazolt – vizsgálat bizonyítja, hogy valóban jótékony hatása van a cardiovascularis rendszerre. A növény tartalmaz flavonoidokat, aminokat, terpénés purinszármazékokat, antocianidokat és proantocianidokat. A szív- és érrendszeri hatások nagyrészt a flavonoidoknak és proantocianidoknak köszönhetők. Gyengült szívműködés esetén erősíti a szívet, illetve enyhíti a szívtáji nyomás érzését is. (Természetesen szívtáji nyomó, szorító fájdalmak esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!) Különösen ideális szer a galagonya idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén. A galagonyakivonat javítja a szívizom funkcióját, csökkenti a szubjektív panaszokat, a légszomjat és a szívdobogásérzést. A galagonya a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is hasznos, mivel növeli a terhelhetőséget, csökkenti a nyugalmi szívfrekvenciát, és a diasztolés vérnyomást. Ischaemiás szívbetegség prevenciójára, illetve kiegészítő kezelésére is alkalmazható, mivel csökkenti a szérum koleszterin- és LDL-szintjét, és az anginában szenvedő betegeknél javítja a koronáriákban a véráramlást. Mindehhez minimum napi 30 mg galagonyakivonat alkalmazására van szükség.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek is bizonyítják. Ajánlják az érelmeszesedés megelőzésére is, ezt a hatást azonban a klinikai eredmények eddig még nem igazolták. A fagyöngy összetevőinek mérgező hatását kimutatták, ezért hatásspektruma meglehetősen szűk. Csak orvosi rendeletre, igen pontosan meghatározott adagolásban szedhető, és gyermekek elől elzárva kell tartani. Az adagok túllépése károsítja a májat, és súlyos mérgezést okozhat. Vérnyomáscsökkentésre más, vízhajtó hatású gyógynövényeket is ajánlhatunk, pl. fekete ribiszke, gyermekláncfű, aranyvessző, afrikai mályva virága (hibiszkusz).

orbáncfűA vegetatív idegrendszerre ható gyógynövények

Láttuk, hogy a szívbetegségek kialakulásában szerepet játszik a stressz is. Ezért a megelőzésben vagy a kiegészítő kezeléshez ajánlhatók stressz- vagy szorongásoldó, nyugtató hatású gyógynövények is. (Természetesen egyetlen gyógyszer vagy gyógynövény sem pótolhatja a lelki konfliktusok feloldását, és nem képes módosítani az „A” típusú viselkedést sem.)

A feszültség, szorongás, nyugtalanság enyhítésére legalkalmasabb gyógynövények a citromfű, a macskagyökér, a komló, a levendula és az orbáncfű. A funkcionális szívpanaszok, stresszre, időjárási fronthatásokra jelentkező ritmuszavar, szapora szívverés kivédésében leghatékonyabb a macskagyökér. A citromfű inkább a stresszre jelentkező emésztési zavarokat enyhíti. A komló általános nyugtató és enyhe altató hatású. A levendula jó szorongásoldó, nyugtatja a felborzolt idegeket. Az orbáncfű erősíti az idegeket, fokozza a stressztűrő képességet. Jelentős hangulatjavító, antidepresszáns hatása van. Márpedig az utóbbi évek kutatásai azt igazolták, hogy depressziósoknál gyakrabban alakul ki ischaemiás szívbetegség. Tudni kell azonban, hogy – a depresszió kezelésére használt szintetikus gyógyszerekhez hasonlóan – az orbáncfű antidepreszszáns hatása sem azonnal jelentkezik. Ahhoz, hogy érezhető javulás jelentkezzen, több hétig tartó kúra szükséges.

DR. VALLÓ ÁGNES
BELGYÓGYÁSZ SZAKORVOS

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!