Mik az impotencia valós okai?

2010-06-04 14:06:41    

A potencia szó eredetileg hatalmat vagy valamire (ez esetben a megtermékenyítésre) való képességet jelent, az impotencia pedig ennek hiányát.

párkapcsolatAz impotencia betegség, ám az emberiség történetében gyökerező okok miatt különös jelentőségű a férfiak számára, szinte kivétel nélkül szégyen és a vele járó frusztráció forrása. Ezért az impotenciával küszködő férfiak gyakran csak évek múlva fordulnak orvoshoz, ha egyáltalán le tudják küzdeni a betegség okozta szégyenkezésüket, a megtanult társadalmi előítéleteket.

Az impotencia azonban átlagosan minden tizedik férfit érinti, ezért igen fontos beszélni róla. Fontos, hogy a beteg minél előbb szakszerű, a betegség eredetének és jellegének megfelelő ellátáshoz jusson.

Orvosi értelemben kétféle impotenciát különböztethetünk meg, az egyiket az erekcióra, illetve annak fenntartására való képtelenség jellemzi (impotentia coeundi), a másik típusnál viszont van ugyan erekció, sőt magömlés is, ám az ondóban túl kevés a spermium, vagy nem elég mozgékonyak, erősek ahhoz, hogy a petesejtet megtermékenyítsék. Mindkettő olyan probléma, amely rövidebb vagy hosszabb távon komoly lelki megterhelést jelent, és családok életét teheti tönkre, ám intimitása miatt tabunak számít, és sokszor az okok körülhatárolásáig sem sikerül eljutni.


A lehetséges okok

Az impotenciának mind organikus (szervi), mind pszichés okai lehetnek, és ezeket gyakran elég nehéz elhatárolni egymástól, hiszen a szervi eredetű impotencia lelki problémává is válhat idővel. Az okok feltárásához mindenképpen szükséges a megfelelő szakember, első lépcsőben egy urológus segítsége. Az általa elvégzett vizsgálatok alapján lehet hozzálátni az okok feltárásához.

párkapcsolat
1. Szervi eredetű impotencia esetén a pénisz merevedése nem kielégítő vagy a merevedés nem tartós, legtöbbször az orgazmus, vagy akár már a nemi aktus előtt elernyed.
Az ilyen zavarok leggyakoribb oka, hogy a barlangos testek vérellátása nem megfelelő, illetve a vér túlságosan gyorsan folyik el, így nincs elég vér a merevedés tartós fenntartásához. Az elégtelen vérellátás oka lehet érelzáródás, arterioszklerotikus mészkőlerakódás a pénisz artériáiban (ez főleg dohányosoknál fordul elő) vagy a barlangos testek valamilyen elváltozása. A gyógyítás lehetőségei ez esetben a konzervatív gyógyszeres kezeléstől az injekciós kúrán át a műtétig terjedhetnek a vérellátási zavar fajtájától és mértékétől függően.


2. Az organikus okok közé tartoznak továbbá különféle betegségek hatásai is, a cukorbaj, a magas vérnyomás, a veseelégtelenség, az idegbetegségek (különösen a gerincvelő-sérülések) és a prosztata megnagyobbodása.

Ha lelki okok állnak a betegség hátterében, annak egyik biztos jele az, hogy a merevedés szinte egyik napról a másikra "tűnik el". Sem reggel, sem alvás közben nem jön létre erekció. Pszichés eredetű impotenciához vezethet például a több éves kapcsolatok végén a partnertől való fájdalmas elválás, de a férfi pszichéje impotenciával reagálhat különböző, sokszor nem is igazán tudatosított konfliktusokra is. Ezek lehetnek a hosszú ideje tartó kapcsolatokban a partnerre irányuló szexuális vágy csökkenése, a partner akaratlan elutasítása vagy a rejtett homoszexuális hajlam, de akár a munkahelyi stressz vagy sokféle egyéb társas probléma.


Ha hónapok, sőt évek telnek el anélkül, hogy a beteg szakszerű segítséget venne igénybe, az orvos már nem mindig tudja meghatározni a kiváltó okokat. A későn elkezdett terápiának is jóval kevesebb esélye van a sikerre.

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!