Megereszkedett, löttyedt bőr - Hogyan adjuk vissza a feszességet?

2010-06-09 10:46:46    

Öröm számunkra, ha eltökéltségünk vagy egy megfelelően kiválasztott fogyókúra eredményeképpen sikerül leadnunk fölösleges kilóinkat.

Utána azonban gyakran előfordul, hogy bőrünk miatt aggódhatunk, hiszen az a (jelentősebb) súlycsökkenés következtében kisebb-nagyobb mértékben, megereszkedhet.

Hasonló kitartással kell hát küzdenünk bőrünk korábbi állapotának visszaállítása érdekében - számos eszköz vehető igénybe hozzá. Közülük most a fogyás utáni bőrápolás néhány módozatával foglalkozunk, és az ilyenkor előforduló bőrproblémák kiváltó okaira is igyekszünk rávilágítani.


A hasznos zsírsavak pótlása

A fogyókúra valójában támadást jelent a bőr számára, és annál több agresszív behatás éri, minél jelentősebb mértékben sikerül csökkenteni - szigorú diéta útján - a testsúlyunkat. Egyik ilyen, hogy amikor a fölösleges kilók leadása, a fogyókúrázás során leginkább a testünkön felhalmozódott zsírrétegtől igyekszünk megszabadulni, az megfosztja bőrünket a számára jótékony hatású zsírsavaktól. Pedig a bőr lágysága, bársonyos simasága többek közt nekik köszönhető. Sőt, az omega-6 esszenciális zsírsavak csoportja az, mely nemcsak a bőr, hanem a haj és a körmök felépítésében is közreműködik. De ha a bőrünk állapotára koncentrálunk, tudnunk kell, hogy ezek a hasznos anyagok védőréteget képeznek a bőrön, ami megóvja azt a kiszáradástól, megőrzi ruganyosságát. Főként növényi olajokban (kankalinolaj, feketeribizli-mag olaj) találhatók - ezért ha ezek a táplálkozásunkból hiányoznak, pótolnunk kell.

A bőrápolás tekintetében olajos krémek, természetes növényi olajokat tartalmazó testápolók használata ajánlott. Ezek általában különböző olajos magvakból vagy gyümölcsökből kivont esszenciákat tartalmaznak, és rendkívül hatékonyak. Bőrrokon anyagaik révén jól beszívódnak a bőrbe, még akkor is, ha egy könnyű filmréteget hagynak maguk után annak felszínén.

Ezek a hatóanyagok táplálják a bőrt, és visszaadják annak feszességét, segítve vele a bőr teljes regenerálódását egy erőteljesebb fogyókúra után.

Tanácsunk:

Ideális megoldás lehet, ha háromhetes, intenzív, "rohamszerű" kúrát alkalmazunk maximálisan koncentrált olajtartalmú testápolóval. (Ha zavar minket a bőrünkön maradt, vékony olajréteg, enyhén nedves mosdókesztyűvel távolítsuk el azt a kevéske maradékot, mely nem szívódott fel.)


Intenzív hidratálás

Nem mellékes tényező az sem, hogy a fogyókúrázás és az említett esszenciális zsírsavak hiánya következtében megbillenhet a bőr önhidratációs folyamatának egyensúlya. A probléma orvoslására igyunk legalább két liter ásványvizet naponta, és ügyeljünk arra is, hogy a testápolónk ne csak a fent említett olaj-kivonatokat tartalmazza, hanem legyen erőteljesen hidratáló hatású is.

Tanácsunk:

A hidratáló krémek sokkal jobban felszívódnak, ha a nedves bőrön alkalmazzuk őket, ezért közvetlenül zuhanyozás, fürdés után ne töröljük a testünket teljesen szárazra, és úgy végezzük el a testápolást. (Ha nagyobb mértékben megereszkedett a bőrünk, tanácsos naponta kétszer, reggel-este bekenni magunkat hidratáló krémmel.)


masszázsSerkentés belülről

A fogyókúrázás gyakran eredményezhet hiányt a szervezetben vitaminokból, ásványi sókból és oligoelemekből. Ha csökkentjük a bevitt tápanyagok mennyiségét, és nem ügyelünk diétás étrendünk megfelelő összetételére, kiegyensúlyozottságára, a fogyókúra befejeztével, egy bizonyos idő eltelte után nagy kárunk származhat belőle. Hiszen a meggyengült bőrnek különösen nagy szüksége van ezen anyagokra ahhoz, hogy regenerálódjék. Ezért feltétlenül pótolnunk kell azokat, azaz belülről, speciális étrend útján is stimuláljuk a bőrt vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az ilyen kúrát legalább két-három hónapig alkalmazzuk

Tanácsunk:

Étrendünk összeállításakor részesítsük előnyben a proteineket (tojás, hús, hal) a bőr izomrostjai erősítésére, továbbá főzéskor és mindennemű ételkészítéskor az említett növényi olajokat (repce- vagy olívaolajat) a bőr ruganyosságának helyreállítása érdekében.


Izomerősítés

Az értékes izomrostokat tehát erősíteni, táplálni kell a lágy bőr elérése érdekében. Amikor tornával eddzük izmainkat vagy gépek segítségével igyekszünk erősödni egy konditeremben, szintén belülről stimuláljuk a bőrünket. Mozgás közben az izmok "felmelegednek", a véredények kitágulása következik be, ami növeli az oxigéncserét. Ez a bőr regenerálódása szempontjából rendkívül jótékony hatású. Emellett az úszás is nagyon ajánlott, mert ilyenkor a mozgás előnyeihez hozzáadódik a vízé is, mely masszírozza, stimulálja a bőrt.

Tanácsunk:

Ha nem vagyunk sportos alkatok, vagy nem érünk rá tornaórákra járni, akkor is oldjuk meg, hogy gyors tempóban, naponta legalább 30 percig gyalogoljunk. Hűvös idő esetén ügyeljünk arra, hogy izmainkat a testmozgás ideje alatt is melegen tartsuk.


Dörzsöljük bőrünket!

Mosakodás közben, a bőrtípusunknak megfelelő tusfürdő vagy szappan használata során, közepes erősséggel dörzsöljük bőrünket, lehetőleg jó minőségű mosókesztyűvel. Ettől bőrünk visszanyeri vitalitását és egészséges színét, mert fokozzuk benne a vérkeringést. Kiváló módszer ez a kötőszövet alapállományát alkotó kollagénrostok stimulálására is. A dörzsölés után azonnal kenjük be bőrünket olajos krémmel vagy testtejjel - mert hatékonyabb a kezelés, ha "bemelegített" bőrre kerül fel a testápoló szer.

Tanácsunk:

Kezdjük a dörzsölést a karon, folytassuk a lábfejen, lábszáron, és így haladjunk a mellkas felé. Fokozottabban dörzsöljük a mosdókesztyűvel azokat a testrészeinket, ahol nagyobb szükség van rá: a combok és a karok belső részén, a fenék alatt, a könyök környékén.


Masszírozás

A felületi, de egyúttal a mélyrétegekre is ható masszírozó mozdulatok - számos más előnyük mellett - szintén fokozzák a vérkeringést és segítik a bőr ruganyosságának visszanyerését. Számos masszírozó-krém létezik már a szaküzletekben, használatukhoz kérjük ki bőrgyógyászunk véleményét.

Tanácsunk:

Naponta kétszer, amikor bekenjük a bőrünket a masszírozó- vagy egyszerűen csak a jól megválasztott testápoló krémmel, igyekezzünk "gyúrni" a bőrünket, a test alsó részét felfelé haladva, különös tekintettel a kissé "megereszkedett" bőrrészekre.

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!