Mit kell tudni a székrekedés gyógyszereiről?

2010-08-16 13:00:00    

A székrekedés (latinul obstipatio) kezelésére számos hatóanyag áll rendelkezésre különféle hatásmechanizmussal, azonban ha kezelésről van szó, mégis az első teendő az étrend módosítása, azaz több rost, aszalt gyümölcs, lekvár és folyadék étrendbe történő beiktatása.

Számos esetben ugyanis nem megfelelően kontrollált diéta, fogyókúra, tartós ágyban fekvés, utazás miatti környezetváltozás a kellemetlenség kiváltó oka.

Rostbevitel korpával, székletlágyítás laktulózzal

A gyógyszertárakban kapható korpapor vagy korpatabletta saját tömegének többszörösére képes duzzadni a bélcsatornában, aminek következtében feszíteni kezdi a bélfalat, ily módon elősegítve a táplálék továbbhaladását és a székelést. A szirup formában kapható, cukorszármazékot (laktulózt) tartalmazó ozmotikus hashajtók elsősorban az idősebb emberek körében kedveltek. A bélbaktériumok elbontják a benne található cukrokat, azokból többek között tejsav keletkezik, amely lágyítja a székletet és mozgásra ingerli a bélfalat. Ügyelni kell arra, hogy fruktóz-, laktóz- vagy galaktóz-érzékenység esetén ilyen típusú székletlágyítók nem alkalmazhatók!

 

Bélfalakat izgató készítmények

A régóta ismert és használt bélfalizgató hatású szennatea, illetve a szennaalapú tabletták akkor hasznosak, ha 7-8 óra elteltével elvárt, hogy megtörténjen a székletürítés. Célszerű este adagolni ezeket a szereket, és ebben az esetben reggelre fejtik ki hatásukat. A gyógyszertárakban kaphatók kényelmesen dozírozható cseppek is a székrekedés kezelésére, az utóbbi években számos új termék jelent meg a palettán. Az új gyógyszerek megjelenése mellett régóta használt szerek válnak korszerűtlenné.

 

A paraffinolaj megköti a vitaminokat

Napjainkban elavultnak tekinthető például a paraffinolajjal történő hashajtás, ugyanis az ásványi olaj a bélcsatornában a zsírban oldódó vitaminokat megköti, és eltávolítja a szervezetből; emellett az alkalmazása kötőszövetes burjánzást is előidézhet.

 

Gyógyszerek mellékhatása is lehet a hasmenés vagy a székrekedés

Fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat hasmenés vagy székrekedés: a betegtájékoztatókban a mellékhatások listáján ilyen esetekben olvasható, hogy mire lehet számítani a gyógyszer szedése esetén. Megemlíthetők a különböző magnéziumtartalmú szerek (amiket lábikragörcs esetén, vagy sok esetben a gyomorsav-túltengés kezelésére is használnak) és számos antibiotikum, melyek hashajtó mellékhatásúak lehetnek. Az alumíniumtartalmú gyógyszerek, amelyek szintén a gyomorégés kezelésére szolgálnak, vagy a nyugtatók székrekedést okozhatnak nem kívánatos hatásként. Bár a hasmenés és a székrekedés banális problémáknak tűnnek, sok ember életét nehezítik meg.

 

Ha nem múlik néhány nap alatt, orvoshoz kell menni

Amennyiben néhány nap alatt nem múló, ismeretlen okból fellépő hasmenésről vagy székrekedésről, vagy a kettő váltakozásáról van szó, feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni! Hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló recept nélkül kapható szerek vásárlásánál feltétlenül beszélje meg gyógyszerészével, hogy kinek vásárolja a gyógyszert, mivel a megfelelő szer kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni: többek között az életkort, a terhességet, egyéb szedett gyógyszereket, valamint az esetlegesen fennálló bélbetegségeket.

Dr. Budai Marianna és Dr. Dóczi István szakgyógyszerészek

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!