Gyógynövények a szív- és érrendszeri betegségekre

2010-08-21 15:30:00    

Az időskorúakat nagy statisztikai gyakorisággal érintő szív- és érrendszeri betegségek közül a fitoterápiás készítmények használati gyakoriságát is figyelembe véve az alábbiak érdemelnek kiemelt figyelmet: szívelégtelenség enyhe formái, érelmeszesedés, magas vérnyomás, agyi erek vérellátási zavarai, krónikus vénás elégtelenség okozta diszkomfortérzések (fájdalom és nehéz láb érzése, lábikragörcsök) és a lábszárfekély.

A felsoroltak kezelésében bőségesen állnak rendelkezésünkre standardizált növényi gyógyszerek és gyógyhatású készítmények.

A szívelégtelenség I. és II. stádiumának kezelésében megbízhatóan alkalmazhatók a galagonya fajok (Crataegus spp.) standardizált kivonatait tartalmazó gyári készítmények.

Az érelmeszesedés megelőzésében és a folyamat lassításának, illetve az enyhébb mértékben magas vérnyomás mérséklésének nagyobb jelentőséggel bíró gyógynövénye a fokhagyma (Allium sativum), melynek számos standardizált mono-, illetve összetett készítménye van a hazai termékpiacon. Ugyan - csak a magas vérnyomás kezelésére alkalmazhatók a fekete ribizli (Ribes nigrum) leveleiből és terméseiből előállított standardizált készítmények. A felsoroltak mellett a növényi olajok (olíva, len, dió) étkezési céllal történő fogyasztása mindenképpen ajánlatos (pl. frissen készült salátákhoz), főként az érelmeszesedés megelőzésében.

Az agyi erek vérellátási zavarainak növényi készítményekkel történő kezelésében a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) standardizált kivonatait tartalmazó készítmények jöhetnek számításba.

Időskorban sokaknak jelent komoly kellemetlenséget a nem megfelelő vénás keringés okozta diszkomfortérzés, melynek kezelésére például a vadgesztenye (Aes culus hippocastanum), a szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) és a virginiai csodamogyoró (Ha me melis virginiana) drogjainak kivonatait tartalmazó standardizált, belsőleg és külsőleg alkalmazható készítményei használhatók a tisztított flavonoid frakciókat tartalmazó készítmények mellett.

A lábszárfekély kezelésénél a fentiek mellett az alábbi növények ki - vonatainak felhasználásával elő - állított készítmények jöhetnek szóba: kamilla (Matricaria recutita), orvosi somkóró (Melilotus officinalis), ázsiai gázlófű (Centella asiatica) és körömvirág (Calendula officinalis).

dr. Babulka Péter

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!