Hidegfront hatása: kevésbé bírjuk a fájdalmat!

2010-08-27 10:27:17    

Márpedig a frontbetöréseket megakadályozni nem tudjuk. Nekünk kell hozzájuk alkalmazkodni! De hogyan?

Mi történik a légkörben?

Felhők közt átszűrődő napfényA Kárpát-medencében évente körülbelül 120 front alakul ki.  Honfoglaló őseink a frontok szempontjából nem egy nyugodt területet választottak. Most nézzük meg, hogy mi történik ilyenkor. A levegő hőmérséklete, légnyomása, páratartalma, sőt a levegő elektromos töltése is megváltozik.

Mi történik a szervezetünkben?

Mindezek akár viharos gyorsasággal is megtörténhetnek. Az élet lényege, hogy a szervezet állandó belső egyensúlyt kialakítva tud csak működni, amely csak állandó küzdelem révén lehetséges. S ezt a belső egyensúlyi állapotot, az ún. homeostasist a frontok felborítják, s a szervezet ezt az egyensúlyvesztést igyekszik minél előbb helyreállítani.

  • A meleg hatására a hajszálerek kitágulnak.
  • Az ehhez társuló izzadás pedig fokozza a hőleadást, ezáltal nemcsak folyadékot veszít a szervezet, hanem ásványi anyagokat is.
  • Az ásványianyag-vesztés pedig szintén kihat a vérnyomásra. Verejtékezéssel főleg nátriumot veszítünk.
  • A kitágult hajszálerekben több vér kering, ami az egész keringési rendszerre kihat. Változik a vérnyomás, a pulzusszám emelkedik.
  • Ám nemcsak a keringési rendszerre, hanem a légzőrendszerre is kihat mindez. Emelkedik a percenkénti légvételek száma, fokozódik a veseműködés is, mivel a vesének újra helyre kell állítania a só- és vízháztartás korábbi egyensúlyát.

Tehát láthatjuk, hogy a frontok igencsak megterhelik a szervezetet (kiét jobban, kiét kevésbé).

Hidegfront

Az orvos megméri a beteg vérnyomását.Hidegfront betörésekor, főleg ha viharosan jelentkezik, csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma. Viszont növekszik a légnyomás. Fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer izgalma, aminek következtében csökken a vérnyomás, gyengül a szív működése, a reumatikus fájdalmak erősödnek, az arra hajlamosaknál gyakrabban alakul ki a migrén, mely lehet egy-akár kétoldali is. Az addig tűrhető fájdalom is  elviselhetetlenné válhat. Növekszik a balesetek száma, főleg a közlekedési, mert megnő a reflexidő. Az alvás mélyül és könnyebb lesz az elalvás is. Egyre több az epe- és a vesegörcs. Több az asztmás roham, mely nehezebben múlik el. Fokozódik a trombózisveszély, egyre több az agyvérzés, agylágyulás. Gyakoribb az ízületi gyulladás. Több a bélgörcs is. Akár a munkabírás is csökkenhet.

Melegfront

Melegfront betörésekor emelkedik a levegő hőmérséklete és páratartalma, viszont csökken a nyomás, aminek következtében fokozódik a szimpatikus idegrendszer működése, mely által fokozódik az anyagcsere. Növekszik a szív frekvenciája, emelkedik a vérnyomás és fokozott teher hárul a szívre. A vércukorszintje is emelkedik. Ez főleg a cukorbetegeket terheli. Növekszik a vérzésre való hajlam. Gyakrabban fordul elő orrvérzés. Többen ingerlékennyé, nyugtalanná válnak, sokan panaszkodnak álmatlanságra, nő a depresszióra való hajlam. Tompul a figyelem, egyre inkább dekoncentrálttá válik. A szívbetegeket szintén megterheli a melegfront. Megváltozik a vér folyadék- és ásványianyag-tartalma (növekszik a kalcium- és a káliumtartalom). A verejtékezés miatt csökken a vér vízmennyisége, ezáltal besűrűsödik, ami szintén növeli a trombózisveszélyt.

Kettős front

A hideg- és a melegfrontokon kívül gyakran előfordul kettős fronthatás is. Mit tehetünk?

A frontra érzékenyek hallgassák a meteorológiai előrejelzéseket. Öltözködjenek mindig a várható időjárásnak megfelelően. Ne feledjék szokásos gyógyszereiket bevenni. Megelőzésként esetleg görcsoldót is. Ám arra érdemes odafigyelnünk, nehogy minden tünetünket a frontra fogjuk! Mert előfordulhat, hogy akár egy szívinfarktust, egy agyérgörcsöt vagy agyvérzést nem veszünk észre, s az nagy bajt okozhat!

Forrás : dr. Benkő András

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!