Miért veszélyes a vörösiszap?

2010-10-05 12:00:00    

A tegnap délután bekövetkezett több települést is érintő vegyi katasztrófában három ember életét vesztette és többen égési sérülést szenvedtek. Összeállításunkból megtudhatja mi a vörösiszap, milyen sérülést okozhat és hogyan lehet kezelni!

A tegnapi nap folyamán súlyos vegyi katasztrófa történt Veszprém megyében, a Hazmat iszaptároló átszakadása miatt, amelynek következtében több települést (Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyt, Somlójenőt, Apácatormát, Tüskevárat, Kisberzsenyt) elöntött a vörösiszap. A katasztrófavédelem  jelentése szerint a balesetben három ember köztük egy kisgyermek vesztette életét és több mint százan megsérültek. A sérülteket a győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították.

 


Mi a vörösiszap és milyen sérülést okozhat?

 

A timföldgyártás melléktermékeként keletkezik a vörösiszap. Az anyag sűrű, mint a tejföl, erősen lúgos, ezért maró hatása van a bőrön. Az iszap nehézfémeket, például ólmot tartalmaz, illetve enyhén rádioaktív is, a por belégzése tüdőrákot okozhat. A vörösiszap a timföldgyártás (az alumínium előállításának első fázisa) melléktermékeként keletkező, az egészségre súlyosan káros anyag, ezért a II. veszélyességi kategóriába sorolják. Erősen lúgos és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz, egyebek mellett ólmot is.


A vörösiszap lúgossága miatt, a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot. Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat. Egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik.  – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.


Az Országos „Fréderic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet szakemberei ezért méréseket végeztek, mely alapján megállapították, hogy emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély nincs!

A katasztrófavédelem legfrissebb tájékoztatása szerint az eltűnt személyek száma hat. Jelenleg Marcal folyóba több száz tonna gipszet öntenek annak érdekében, hogy megkössék a lúgos iszapot. Az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt. Kolontár településen már nincs iszap a házak között, munkagépekkel takarítják az utcákat. A tűzoltók magas nyomású berendezésekkel mossák a területeket.


 

Mi az elsődleges veszély?


Mint dr. Kardos Gabriella gyermekorvos elmondta, az emberi testen, a bőrön a pH érték körülbelül 7, ettől felfelé és lefelé is eltérheti egy kicsit (egyéntől függően 0,5 pH-val), ám a 13-as pH-jú lúg rendkívül maró (pH érték: 0-tól 14-ig tart a pH skála). A bőrön komoly égési sérüléseket okoz. Még veszélyesebb, ha a szembe, vagy nyálkahártyára kerül. Azonnal bő vízzel kell lemosni, ha szembe kerül, akkor a szemzugba bő vízsugárral kell kimosni.

A lúgos folyadék a légutakra is veszélyes, ám mivel szabad levegőn történt a baleset, a koncentráció nagyon hamar lecsökken a mérgező anyag körül. Ha valaki belélegezte, akkor igyanak sok vizet, mert így mérsékelni lehet a sérülést.

Nehézfémek bőrön keresztül nem tudnak felszívódni, ezért ez most még nem jelent veszélyt. Abból lehet baj, ha valaki lenyeli. De vannak olyan nehézfémek, amik még így sem okoznak bajt.

 

 

Hasznos információk a katasztrófa sújtotta területen élők számára

  • Az érintett terület haszonállatai nagy többségében sajnos elpusztultak. Kérjük az elhullott állatokkal való érintkezést kerüljék! Ilyen esetben értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét és mezőőri szolgálatát vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt!
  • A lakosságtól kérjük, hogy továbbra is tartózkodjon a vízzel való érintkezéstől, ne fürödjön, ne horgásszon az érintett szakaszokon.
  • Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett. Ahol elzárták az ivóvizet, ott palackos vizet vagy lajtos kocsiból ivóvizet biztosítanak.
  • Az iszappal elöntött települések utcáit a Tűzoltóság és a Honvédség erői mentesítik, tisztítják. Devecser és Kolontár településeken további nagy teljesítményű tisztító berendezések érkeznek Budapestről.
  • Az udvarokban összegyűjtött anyagnak a későbbiekben a védekezésben résztvevő szervek konténereket biztosítanak
  • A vörösiszappal szennyezett anyagokat csak védőkesztyűben, védőszemüvegben, gumicsizmában, zárt ruházatban, bő vízzel történő lemosással lehet tisztítani. Vegyi anyagot használni tilos! ! A védőeszközöket a Polgármesteri Hivatalokban biztosítják.
  • Az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése ajánlott!


Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

összeállította: Bartos-Somkuti Dóra és Németh Ildikó

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!