Mióma: új lehetőség a kezelésre

2010-10-22 11:00:00    

A nők mintegy negyedének van miómája. A legtöbb esetben nem okoz panaszt, ám vannak olyan nők akik komoly fájdalmakkal, vérzészavarokkal, vizelési, székelési problémákkal küszködnek a méh jóindulatú daganata miatt. A miómaembolizáció egy új lehetőség a miómák kezelésére.

Jóindulatú daganat, mely nagyon kellemetlen tünteteket is okozhat

A méh falából felépülő jóindulatú daganatok, miómák lehetséges elhelyezkedésének a képei anatómiai rajzon.Dorottyánál 6 éve fedezték fel először a miómát. Az első időkben nem okozott gondot, ám amikor a daganat elkezdett növekedni, egyre erősebb tünetei lettek. „A műtét előtti utolsó hetekben már komoly vizelettartási problémáim voltak, ülő helyzetben mindig fájt a hasam, folyamatosan vérzésem volt.”

A mióma a méh döntően simaizomból felépülő jóindulatú daganata, ami a fogamzóképes korban lévő nők mintegy 20-25 százalékánál fordul elő. Ritkán okoz panaszt, vannak azonban olyan nők, akik komoly fájdalmakkal, görcsökkel, vérzészavarral, rendellenes vérzéssel, székelési és vizelési problémákkal küzdenek.

A mióma mérete változó lehet: néhány centimétertől a hasüreg nagy részét kitöltő daganatig terjedhet. Kialakulásának pontos mechanizmusa és a növekedés ütemét befolyásoló tényezők ma még tisztázatlanok. Növekedésében a női nemi hormonok szerepe egyértelműen bizonyított. Kialakulásában örökletes faktorok, táplálkozási szokások és egyéb társult betegségek is szerepet játszhatnak. A mióma rosszindulatúvá alakulása igen ritka, néhány ezrelék csupán.

Új lehetőség a katéteres miómaembolizáció

dr. Sziller Péter főrovos portréképe.Korábban a miómák kezelése csak altatásos műtéttel, sokszor a has felnyitásával volt lehetséges, ami gyakran a méh teljes eltávolításával végződött. Dr. Sziller Péter, a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika főorvosa elmondta, nagy öröm, hogy új módszer áll rendelkezésre a mióma kezelésére. A súlyos tünetekkel járó miómák kezelésére a már szülni nem akaró nők esetében a méh teljes eltávolítása volt a megoldás, hiszen ameddig van hormonműködés, addig újabb miómák jöhetnek létre a méhben. A méh eltávolításával viszont a hormonműködés is leáll. Az embolizáció egy újabb lehetőséget ad a méheltávolítás mellé.


A szülni akaró nőknél a méh megtartására szolgáló műtétek jöhetnek szóba. Nyitott hasi műtéttel, vagy laporoszkópiával lehet műteni ezeket a daganatokat. Előfordul, hogy más krónikus betegségek miatt az altatást igénylő műtét nem javallott. Mivel az embolizáció sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet - nincs szükség altatásra - ezeknél a betegeknél is sikeresen alkalmazható. Az embolizáció révén a daganatok mérete csökkenthető, ami elősegíti az esetleges későbbi hagyományos műtét sikerét is.


A miómaembolizáció egy katéteres eljárás, amelyet hazánkban Pécsi Egyetem mellett a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján is végeznek. Ennek során a miómához vezető artériákat szemcsékkel zárják el, így a daganat vérellátása szinte megszűnik. Ez a beavatkozás igen finom eszközparkot igényel, az alkalmazott katéter mindössze másfél milliméter átmérőjű, a beadott szemcsék mérete pedig mintegy fél milliméter. A mióma így jelentős mértékben összezsugorodik, és a betegek több mint 80%-nál a panaszok jelentősen csökkennek vagy elmúlnak.

 

100 miómaembolizáció tapasztalatai

Dr. Bérczi Viktor professzor portréképe.Dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika igazgatója elmondta, az embolizáció a miómát nem tünteti el. Átlagban a daganat átmérője 50%-kal csökken, és a betegek életminőségét ez jelentősen javítja. A műtét során egy katétert vezetnek fel a méhet tápláló ágas-bogas artériákba (ami egyébként a műtét legigényesebb része), és ott szemcsékkel zárják el a méh és egyúttal a daganat vérellátását. Embolizáció után, bár blokkolva van a két fő - méhet tápláló - artéria, a méhszövet mégsem sorvad el, egészséges marad, csupán a daganat mérete csökken. Az embolizáció nem altatásban zajlik, hanem érzéstelenítéssel. Már a beavatkozás közben érezhetnek fájdalmat a betegek, de utána egy órával ezek a fájdalmak erőssé válhatnak, amiket csillapítókkal igyekeznek csökkenteni. Az első nap kellemetlen, de később a fájdalom folyamatosan csökken, és a daganat csökkenésével a mióma okozta tünetek is egyre csillapodnak.

Az embolizáció előtt érfestéssel készített kép, mely megmutatja, hogy hogyan szövik át az erek a miómát.Az embolizáció után a mióma mérete csökkent, ahogy blokkolták az őt tápláló ereket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Embolizáció kíméletesebb módszer

Az embolizáció nagy előnye a hagyományos műtéttel szemben, hogy sokkal kíméletesebb módszer: nem jár altatással, és mindössze 1-2 nap kórházi kezelés szükséges. Az embolizációval összefüggő szövődmények száma alacsony, nincsenek műtéti hegek. A felépülés is gyorsabb utána, hiszen a páciens többnyire egy héten belül újra munkaképes. Hasonlóan az érfestéshez, a beavatkozástól előtte sokkal jobban félnek a betegek, mint utána. Erős fájdalom a beavatkozást követő első órákban jelentkezhet, ami fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető. Súlyos szövődmény elsősorban fertőzés miatt alakulhat ki hetekkel később, de ennek előfordulása csupán egy-két százalék.

Dorottya elmondta, hogy műtét alatt enyhe menstruációs görcsöt érzett csupán. Ahogyan megjegyezte, általában műtét alatt a betegek többsége el szokott aludni, de ő nagyon jól szórakozott, nevetgélt a műtétet végző teammel. Bérczy professzor úr közbevetette, hogy a helyi érzéstelenítésen túl egy nyugtató-fájdalomcsillapító keveréket szoktak adni a pácienseknek, és ennek lehet ilyen hatása. Dorottya a műtétet követő 1-2 hónapban úgy élt, mint a betegsége előtt, visszatért minden a kerékvágásba.

 

Gyermekvállalás is lehetséges embolizáció után

Miómaembolizációt követően gyermekvállalás is lehetséges, számos országban volt már erre példa, tudományos közleményekben is foglalkoztak vele. Meg kell azonban jegyezni, hogy amennyiben a mióma jelenléte felveti, hogy a terhesség létrejöttét vagy kihordását az nehezíti, az irodalom ebben az esetben a göbeltávolítást, azaz a hagyományos műtétet ajánlja első beavatkozásként. Ha a nőgyógyász és a beteg is úgy gondolja, hogy a miómaembolizációt követő, átlagosan 50%-os térfogatcsökkenés a műtéti kockázatot csökkenti, akkor ennek nincs akadálya.

Semmelweis Egyetem
összeállította: Németh Ildikó

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!