A vega étrend fogyaszt?

2010-11-07 09:00:00    

Érdemes csak azért lemondani a húsevésről, hogy kevesebbet mutasson a mérleg? A húsok és az állati eredetű élelmiszerek sokkal nagyobb energiatartalmúak, mint a növényi eredetűek, és több zsír is található bennük.

Nem mindegy, hogy milyyen vega

 

Talán a legismertebb formája az alternatív táplálkozásnak, egymástól nagymértékben különböző típusa ismert.A vegetáriánus táplálkozás – számos egyéb étrendi és életmódjavaslat mellett – az állati eredetű termékek fogyasztását tiltja. A semi-vegetáriánus forma megengedi a tej- és tojásfogyasztáson kívül a nem gyakori baromfihús-fogyasztást is. A lakto- és ovovegetáriánus típus a tej és a tojás fogyasztását engedélyezi. A legszigorúbb forma a vegán étrend, amikor az állati eredetű termékek teljes tiltása áll fenn.Vegetáriánus étrend, mint fogyókúra


A vegetáriánus étrend előnye abban áll, hogy a hús és egyéb állati eredetű termékek jórészt lényegesen több energiát tartalmaznak, mint a növényi eredetű nyersanyagok, és nagy telítettzsír-tartalmuknál fogva könnyebben járulnak hozzá a testtömeg növekedéséhez. Említést érdemel továbbá az is, hogy a sok növényi termék fogyasztása a rostbevitelt is számottevően emeli, ami jótékony a testtömeg-menedzselés szempontjából.


Hátránya abból ered, hogy gyakran elégtelen energia- és tápanyagbevitellel jár együtt, ha szigorú diétaként alkalmazzák. Az alapanyagcsere energiafelhasználásánál kisebb bevitel a jojó-effektus kialakulásához vezethet.

 

Hús: a fehérje jelentősen gyorsítja az anyagcserét

Megjegyzendő, hogy a vegetáriánus táplálkozással kisebb állatifehérje-fogyasztás is jár, ami azért kedvezőtlen fogyókúrában, mert a fehérjék bizonyos ideig képesek gyorsítani az anyagcserét, így fokozni a diéta hatását. A húsban emellett megtalálható az L-Karnitin-aminosav, ami a zsírok mobilizációjához szükséges vegyület.

 

Vegetáriánus étrend: anyagcsere lassulásával kell számolni

Kutatások alapján bebizonyosodott, hogy a jól összeállított vegetáriánus étrend biztosítani tudja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, de a fent említett okok miatt nem célszerű csak azért kihagyni a húst az étrendből, hogy néhány kilótól megszabadulhasson. Már középtávon is az anyagcsere lassulásával kell számolni!Vági Zsolt

dietetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!