Szakszerű tanácsok mindennapi gyermekneveléshez

2010-11-17 16:00:00    

Jól fejlődik...? Tudnia kéne már...?, Siettessem vagy hagyjam...?, Normális ez...?, Hogyan érjem el hogy ...?. Ki ne tett volna fel ezekhez hasonló kérdéseket gyermeke nevelése során.

A lelki problémák, a kapcsolati konfliktusok egy része megelőzhető, az idejében felismert probléma általában gyorsabban és hatékonyabban kezelhető. Léteznek olyan időszakok, életesemények, amelyek a legtöbb ember életében megjósolható módon átmeneti nehézséget, elakadást okoznak. Ilyenek lehetnek például: az anya szülések utáni elszigetelődése; az ismételt munkába állás nehézségei; költözik a család; eltűnő, felbukkanó családtagok (születés, válás, halál…); kamasz a családban; egyszülős családok; a dackorszak vagy egy kistestvér születése. Szakszerű ismeretek átadásával, praktikus tanácsokkal, az egyéni kérdések végiggondolásával, valamint a hasonló nehézségekkel küzdők támogató közösségének kialakításával és szakemberek segítségével megelőzhető, hogy egy-egy probléma további konfliktusok forrásává váljon.

Az AVEC  Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ az ilyen és ehhez hasonló problémák tudományos alapú, mégis mindennapi életbe ágyazott megválaszolását tűzte ki célul. Az újdonsült intézet erős szakmai hátterét az is igazolja, hogy jelenleg a Debreceni Egyetem Klinikai Szakpszichológus képzésének, februártól pedig nagy valószínűséggel az ELTE Pedagógia Pszichológia karának gyakorlóhelye is lesz.


Az intézet munkatársa, Dr. Futó Judit elmondta: „A pszichológiai kutatások eredményeképpen az utóbbi évtizedekben sok új, érdekes ismeret halmozódott fel a csecsemők és gyermekek fejlődése, valamint a nevelés területén. Az a céljunk hogy ezek az ismeretek az „érintettek”, a szülők, a nagyszülők tudását, készségeit bővítsék, ne csak a szakemberek szűk köréhez jussanak el. E célból indítorrunk a szülői workshopokat, ahol a gyerekek fejlődésével, nevelésével kapcsolatos kutatások, tapasztalatok tanulságait praktikus tudás és hatékony nevelési módszerek formájában tolmácsoljuk. Eszközt próbálunk adni a szülők kezébe, és lehetőséget teremteni arra, hogy egyéni kérdéseikre a helyszínen szakemberektől kaphassanak választ. A cél a gyerekek optimális fejlődésének elősegítése, valamint a családi konfliktusok és a lelki problémák kialakulásának megelőzése.”Legközelebbi workshop témák és időpontok:


November 12. péntek 17.00. 1026. Gábor Áron u. 17.
A korai szülő-gyerek kapcsolat hatása a csecsemő fejlődésére - Mit érzékel egy csecsemő a világból?

November 19. péntek 17.00. 1026. Gábor Áron u. 17.
Játék vagy különórák: a fejlődés és fejlesztés lehetőségei óvodáskorban

November 26. péntek 17.00. 1026. Gábor Áron u. 17.
Kinek a teste? Együtt vagy külön? A gyermek életritmusának kialakítása, szoptatás, alvás, fürdés kérdései...


Szakértők:


Dr. Futó Judit
klinikai szakpszichológus

Egyetemi tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a new york-i Columbia Egyetemen végezte. Klinikai szakpszichológusi szakvizsgáját 2006-ban szerezte meg. 2002 óta folytat pszichológiai konzultációt, tanácsadást és pszichoterápiát gyermekekkel és felnőttekkel. (2002 – 2005: SOTE I.sz. Gyermekklinika, Pszichológia Szakambulancia ; 2003-2010: Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó). A gyakorlati munkával párhuzamosan 2002-től fejlődéslélektani kutatásokat folytatott a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetében (2008-ig) és a Közép-Európai Egyetem Kognitív Fejlődés Központjában. Témája a csecsemők és kisgyermekek kognitív és érzelmi fejlődése, valamint ezek összefüggése a korai szülő-gyermek kapcsolattal.

Dr. Székács Eszter
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Egyetemi tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végezte, szakpszichológusi szakvizsgáját 1999-ben, pszichoterapeuta szakvizsgáját 2004-ban szerezete meg Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Tündérhegyi Pszichoterapeuta Képzésén. 1993 óta a Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó szakpszichológusa, 1999 és 2005 között a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika munkatársa. Oktatója volt a Semmelweis graduális és posztgraduális képzéseinek, a Károli Gáspár Református Egyetem graduális
képzésének. A Debreceni Egyetem posztgraduális képzésének és klinikai szakpszichológus képzésének megbízott oktatója.


Dr. Vikár András

gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta
Csecsemő-gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta. 1982-től a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Pszichológiai Osztályán dolgozott. 1997-ben nevezték ki osztályvezető egyetemi adjunktusnak. 1999-2006 között a Budapest. XIII. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatója. A Magyar Pszichodráma Egyesület alapító tagja és 1995-től három cikluson át választott elnöke. Kiképző pszichodráma-pszichoterapeuta, szupervízor. A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének is megbízott oktatója.

Avec
Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!