Óvatosan az energiaitalokkal szilveszterkor is!

2010-12-31 08:00:00    

Egy olyan anyagról van szó, mely több hatásmechanizmussal képes befolyásolni az idegrendszert, fogyasztásával – akárcsak egy gyógyszerrel – óvatosan kell bánni. Alkohollal, könnyű drogokkal illetve a cigarettában lévő nikotinnal együtt a szervezetben nehezen kiszámítható folyamatokat vált, amiknek súlyos következményei lehetnek!


Az energiaital köznyelvi megfogalmazása egy olyan italt jelent, ami többletenergiát, fokozott testi- és szellemi frissességet ad. A többletenergiát adó italok koffeint vagy/és taurint vagy ezek hiányában annyi vitamint és egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, ami növeli a koncentrálóképességet.

Az ital, ami felpörget és a nem várt következmények


A koffein – az energiaitalok fő hatóanyaga – egy széles körben használt alkaloid típusú pszichoaktív anyag, melyet felnőtt- és gyermekkorban is előszeretettel használnak. Legális, könnyű hozzájutni, és a társadalmi elfogadottsága is pozitív.
A hazai kereskedelmi forgalomban kapható energiaitalok koffeintartalma 15 és 32 mg/100 g között változik. Egy dobozos kólában nagyjából 35 milligramm, egy csésze kávéban körülbelül 75 milligramm koffein található. A nagy mennyiségű koffeinfogyasztás akár hányingerrel, hányással, remegéssel, szapora pulzussal, mellkasi fájdalommal, nyugtalansággal, pánikrohamokkal járhat együtt. A koffein egyszeri halálos adagja 10 gramm. A közismert élénkítő hatása mellett függőséget is kivált. E hatása különösen cukorral együtt fogyasztva domináns.


Mivel egy olyan anyagról van szó, mely több hatásmechanizmussal képes befolyásolni az idegrendszert, fogyasztásával – akárcsak egy gyógyszerrel – óvatosan kell bánni. Alkohollal, könnyű drogokkal illetve a cigarettában lévő nikotinnal együtt a szervezetben nehezen kiszámítható folyamatokat vált, amiknek súlyos következményei lehetnek!

 

 

A koffeinfogyasztás negatív hatásai

 

A koffeinfogyasztásnak számos nem kívánt hatása is létezik: mivel közeli rokonságban van a kokain és egyéb pszichoaktív anyagok hatóanyagához, additív hatása is létezik. Míg korábban csak a felnőttek „kiváltsága” volt a kávé és a koffeinfogyasztás, addig mára egyre nő a gyermekkori fogyasztása is, sőt, sokasodik a választék a gyermekekre pozícionált koffeintartalmú termékek között is. Az elmúlt harminc évben 70%-kal nőtt a gyermekkorúak koffeinfogyasztása. Ugyan az élelmiszer-biztonsági szervek a koffeint biztonságosnak tekintik, a gyermekeknek nincs rá szükségük!

 

A gyermekkori energiaitalozás

 

Gyermekkorban az alvás-ébrenlét ciklus zavart szenved, különösen hiányos folyadékbevitel mellett, hiszen a koffein kiürülési ideje kb. fél nap, ami függ a testtömegtől, az anyagcsere gyorsaságától, a folyadékfogyasztás mennyiségétől is. A délután elfogyasztott koffein felületes, sok béta-agyhullámot tartalmazó alvást biztosít csak, ami garantálja a reggeli fáradt ébredést.
Közeledik a téli szünet: engedjük meg a gyermekeknek, hogy kipihenjék magukat, és visszatérjen természetes bioritmusuk: este időben térjenek aludni, és reggel ébresztő nélkül ébredjenek maguk!

 

Egy kis érdekesség...

 

Iron Brew néven 1901-ben hozták forgalomba azt az italt, amit ma az energiaitalok ősének tekinthetünk. A mai ismereteinknek leginkább megfelelő, klasszikus energiaital 1987-ben, Ausztriában került forgalomba, Red Bull néven. Azóta ez a termék is számtalan formában kapható, de az „eredeti” receptet lemásoló cégek köre már-már megszámlálhatatlan.

 

Vági Zsolt dietetikus
Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!