Lehet fogyni a makrobiotikus ételektől?

2011-01-06 14:00:00    

Az étrend ősi buddhista elveken nyugszik, melyet a 20. században George Oshawa és Michio Kushi japán kutatók dolgoztak ki. A keleti filozófia egyik alapelemén, az anyagokat felépítő jin és jang elméleten alapul.

E szerint minden anyag két fajta energiából áll, ez a jin és a jang típus. Az alapján, hogy milyen problémára alkalmazzák, szigorúan kell válogatni a különböző minőségű összetevők közül.

 

 

Makrobiotikus étrend, mint fogyókúra

 

Ez az étrend alapvetően a betegségmegelőzést szolgálja, de vannak, akik testtömeg-csökkentésre vágyva alkalmazzák.
Előnye, hogy törekszik bio és ökológiai termesztésből származó nyersanyagokat felhasználni. Preferálja a helyben termesztett zöldségek fogyasztását, valamint tiltja a finomított és adalékanyagokkal kezelt élelmiszerek fogyasztását, így a test méregtelenítő folyamatait segíti.

Hátránya, hogy állati fehérjében általában szegény ez az étrend, és a nyugati ember számára kevéssé ismert filozófiákon alapszik. Továbbá a nyersanyag-válogatás szempontjából is sok nehézséget tud okozni, hiszen a japán konyha összetevőit alkalmazza, melyekhez Magyarországon nehéz hozzájutni.

 

A fogyókúra önmagában stressz

 

Az alternatív táplálkozási formák – bármilyen okból elkezdve – komoly odafigyelést, és tudást igényelnek követőiktől, ha pontosan és egészségüket megőrizve szeretnék őket alkalmazni. A legtöbb ilyen táplálkozási forma teljes életmódváltást igényel, nehéz kiragadni belőle csupán azt az elemet, amit egy testtömegcsökkentő program megkíván. Az egészséges fogyás titka nem abban rejlik, hogy teljesen elrugaszkodunk a megszokottól, hanem abban, hogy szakszerűen összeállított, egészséges étrendet követünk egyénre szabott mozgásformával kiegészítve.

Ha olyan változtatást szeretne tenni életében, hogy lemond pl. a húsfogyasztásról, akkor azt ne egy olyan stresszes időszakban tegye, mint a fogyókúra. Természetesen az ilyen tervek előtt is érdemes konzultálnia szakemberrel, aki segít abban, hogy ne ártson magának egy helytelenül összeállított étrenddel.

Vági Zsolt dietetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!