Krémezzük a bőrt, de gyűrve vagy masszírozva?

2011-01-22 09:00:00    

Gyakran tapasztalom, hogy a nők milyen brutálisan, durva mozdulatokkal nyúlnak az arcukhoz. Pedig tudniuk kellene, hogy hiába vásárolnak jó minőségű drága kozmetikumokat, ha mozdulataikkal rendszeresen a fiatalos, feszes bőr ellen dolgoznak.

A bőr feszessége a kötőszövet, kollagén és elasztikus rostok minőségétől, nedvtartalmától és a zsírszövet mennyiségétől függ. Azok a krémek, szérumok, amelyek főleg a hámszövet zsír- és víztartalmát befolyásolják, legfeljebb az úgynevezett szárazság-ráncok kialakulása ellen hatnak.

 

A korral, a szervezet elfáradása, az anyagcsere-folyamatok lelassulása miatt az arc izmai, akár akarjuk, akár nem, az arccsonton maguktól is fokozatosan lefelé csúsznak, elmélyítve ezzel a mimikai ráncokat. Nem kellene azzal siettetni, hogy – például az arc krémezésénél – naponta, vagy csak figyelmetlenségből, rossz szokásból gyűrjük, nyújtjuk az arc bőrét, izmait, dörzsöljük a szemkörnyék érzékeny területét…

 

 

Arcmasszázs: több típusa van

 

A kozmetikai kezelések leggyakrabban alkalmazott és minden bizonnyal legjobban kedvelt része az arcmasszázs, melynek során a kozmetikus puha, meleg kezével hat a bőrre, a szövetekre, az idegekre, az erekre. Az arc masszírozásának szigorúak a szabályai és a tapasztalatok, a tudományos ismeretek figyelembevételével kialakított fogásai vannak, amit meg kell tanulni.

 

Míg 20–30 évvel ezelőtt az erőteljesebb, a szöveteket alaposan megdolgozó ún. svédmasszázs volt a menő, addig mára sokkal inkább a gyengébb simításra épülő, tonizáló, feszesítő, a szöveteket megtisztító (a nyirokkeringést befolyásoló), az akupunktúrás pontokra, felszínes idegekre ható, lazító masszázsok kerültek előtérbe. A természetes növényi olajokkal és illóolajokkal erőteljesebb mozdulatok nélkül is fokozni lehet a bőr vérkeringését.

 

 

A masszázs 9 szabálya

 • Mindig a tükörbe nézve krémezzük az arcunkat! Az emulziókat, olajkeveréket, szérumot gyengéd mozdulatokkal, simítva vigyük fel a bőrre, úgy, hogy az egyáltalán ne gyűrődjön!
 • Akinek nincs ideje kozmetikushoz járni, vagy a kezelések túlságosan megterhelnék a pénztárcáját, azok bizonyos fogásokkal otthon maguk is megmasszírozhatják a bőrüket. Persze hatásában ez nem hasonlítható a kozmetikus, vagy a profi masszőr által végzett arcmaszszázshoz, hiszen amikor saját magunkat masszírozzuk, akkor nem tudunk teljesen ellazulni, nem tudunk pihenni, s ezért egy sor jótékony hatás elmarad.
 • Masszírozásnál – önmasszázsnál – is mindig használjunk a bőr típusának megfelelő, jól csúszó krémet, vagy növényi olajat. Növényi olajok esetében a bőrt folyamatosan nedvesíteni kell (pl. gyógyteával, aromavízzel vagy gyógyvízzel)
 • Masszázsfogások:
  • Az izmok tónusát simító mozdulatokkal lehet fokozni, melyet tenyereinkkel és összezárt ujjainkkal az arc középvonalától a fülek irányába végezzük.
  • A hagyományos arcmasszázsnál a kezek mindig lentről felfelé, vagyis az álltól a homlok irányába, illetve az orrtól kifelé, a fül felé haladnak.
  • A szöveteket megtisztító, nyirokkeringésre ható masszázsnál finom simító mozdulattal az orrtól a fülek felé, majd a nyakizmokon a kulcscsont mélyedésében lévő nyirokgyűjtő felé jutunk el.
 • Sápadt, fakó, vagy korosabb bőrnél – a mutató és a hüvelykujj közé fogva az izmokat – az orcákat kíméletesen meg lehet csipkedni. Azonban a műveletet az állkapocs és a toka területén, valamint a szemek környékén ne végezzük el.
 • A fejbőr vérkeringésének fokozása, a hajhagymák anyagcseréjének javítása érdekében a bőrt gyengéden dörzsölhetjük az ujjbegyeinkkel.
 • A vállizmokon (a csuklyás izmokon) az izomgörcsök megszüntetésére csipkedő és dörzsölő fogásokat alkalmazhatunk. Ennek a területnek a feszességét feltétlenül érdemes rendszeres nyújtó tornagyakorlatokkal, önmasszázzsal oldani.
 • A dörzsölést a kéz három középső ujjával körkörösen végezzük, úgy, hogy az ujjbegyeket a bőr és az izmok gyengéd körkörös mozgatásával rányomjuk a csontokra.
 • A vérkeringést élénkíthetjük, egyben a bőr rugalmasságát is fokozhatjuk, amikor kezeink négy ujjával gyengéden ütögetjük a bőrt. A lényeg, hogy a mozdulatok nagyon finomak legyenek, valamint hogy az arcon ne húzzuk a kezeinket lefelé.

Manapság divatosak az arcmasszírozó gépek. Sokan elhiszik, hogy használatuktól feszesebbé válik a bőr. Azonban a hatásos masszázshoz ismerni kell a bőr szerkezetét, az izmok elhelyezkedését. Ezért meggyőződésem, hogy a jó kozmetikus szaktudását, kezei tapintóérzékét, alkalmazkodóképességét, mozgékonyságát – semmilyen elektromos készülékkel nem lehet helyettesíteni.


Markovics Vera
kozmetikus mester


(ni)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!