Amit a csontok és porcok gyógyszereiről tudni kell

2011-02-16 11:00:00    

A csontritkulás (osteoporosis) néma járványa egyre többeket érint. Néma, mert a csonttömeg fogyása, a csontminőség romlása nem fáj, és a betegség általában későn ad jelet magáról. A megelőzés leghatékonyabb módja a 30 éves kor előtt történő fokozott kalcium- és D-vitamin-bevitel. Ha már kialakult a csontritkulás, gyógyszeres terápiával a folyamat kedvezően befolyásolható.

A tejtermékekben nagy mennyiségben megtalálható kalcium kulcsfontosságú építőeleme a csontoknak. Felnőtteknél napi 800–1200 mg kalcium bevitele szükséges. Terhesség, szoptatás alatt és változókor után a nőknél az igény fokozott, napi 1500 mg az ajánlás. Különféle sók formájában áll rendelkezésre a kalcium: kalcium-citrát, kalcium- karbonát, kalcium-laktát- glükonát sókat használnak a gyógyszergyártók a pezsgőtabletták, filmtabletták előállításához.

 

 

A kalciumpótló készítmények felszívódása akkor a legjobb, ha a bevételük étkezés közben történik


 

A gógyszer bevételéhez gyümölcslé, tej, üdítőital választása nem megfelelő!

 

A zsíroldékony D-vitamin dozírozására különös figyelmet kell fordítani: a napi dózis – ha az orvos másképp nem rendeli – 400–800 egység legyen. Csontritkulás esetén gyakran írnak fel az orvosok csontépítő hatóanyagot tartalmazó szereket (pl. alendronát, rizendronát, ibandronát), amiket valóságos „szertartással” kell bevenni. Az alendronátot és a rizendronátot heti egyszeri, az ibandronátot általában havi egyszeri bevétellel rendelik. Közvetlenül ébredést követően, de még reggeli előtt egy pohár vízzel kell bevenni a tablettát, kapszulát. A víz helyett gyümölcslé, tej,
üdítőital választása nem megfelelő! Ezt követően 30–60 percig ülve vagy állva (lényeges, hogy függőleges pozícióban) kell maradni, nem szabad visszafeküdni az ágyba, és semmilyen ételt vagy italt nem szabad fogyasztani. Bár az említett patikaszerek általában jól tolerált, mellékhatásokat ritkán okozó hatóanyagok, amennyiben nem követik a betegek a fenn említett adagolási javallatot, gyomor- és bélrendszeri mellékhatások, a nyelőcső felmaródása előfordulhatnak. Súlyos refluxbetegségben szenvedő betegeknél az említett hatóanyagok nem javasoltak, helyettük egyéb megoldásokhoz kell nyúlni az orvosnak.

 

A női nemi hormon, az ösztrogén a csontok épségét is védi, óv a csontritkulástól. A menopauza utáni időszakban, amikor a női szervezet által termelt ösztrogén mennyisége csökken, a csontok védelmének biztosítására ösztrogénpótló terápiát is előírhat az orvos. Klinikai vizsgálatokban azonban úgy találták, hogy a hosszú távon alkalmazott menopauza utáni hormonpótlás a mellrák kockázatát növeli. Egyre inkább megalapozott az az irányelv, miszerint a változókori hormonpótló terápiák időtartamát minimalizálni kell, lehetőleg egy-két évre kell azt korlátozni. Ezen túlmenően a hormonpótlás megkezdése előtt a fő rizikófaktorokat, mint szív- és érrendszeri megbetegedéseket és daganatos megbetegedéseket ki kell zárni, illetve az alkalmazott hormon dózisát a lehető legalacsonyabbra kell beállítani.

 

Klimax utáni időszak

 

A nőknél, klimax utáni időszakban a csontritkulás kezelésére gyakran kalcitonint tartalmazó orrspray-t rendelnek. Érdekes módon, bár az orrüregben alkalmazzák a spray-t, az az egész szervezetben kifejti hatását: a vér kalciumszintjét kedvezően befolyásolja, a csontvesztés sebességét csökkenti, és az újraképződést serkentheti. Általában napi egy puffnyi mennyiséget kell az egyik orrüregbe fújni. Egyik nap az egyik, azt követő napon a másik orrüregbe
kell fújni a gyógyszert. Gyakori mellékhatásként orrüregi irritációval, orrnyálkahártya- kivörösödéssel, orrfolyással, orrdugulással kell számolni; emellett egyéb mellékhatások is felléphetnek, igaz kisebb gyakorisággal.

 

 

Helytelen, mozgásszegény életmód, nem megfelelő táplálkozás, illetve genetikai faktorok mellett egyes gyógyszerek is növelik a csontritkulás kialakulásának a kockázatát!A szteroidok csoportjába tartozó glükokortikoidok (pl. prednizon, metilprednizolon, budezonid stb., amiket asztma, illetve egyéb gyulladásos betegségek kezelésére használnak) hosszú távú alkalmazása is csontritkuláshoz vezethet. A szájon át szedett glükokortikoid készítményeknél a csontritkulást okozó mellékhatás gyakoribb, mint az inhalációs, azaz belélegzett glükokortikoid szereknél. Nem véletlen, hogy az osteoporosis kivédésére az orvos általában kalciumot és D-vitamint is rendel a kezelt betegnek a szteroid gyógyszer mellé.

 

A csontok épsége mellett a porcok egészségére is figyelmet kell fordítani

 

A túlsúlyosaknál, megterhelő sportot űzőknél, időseknél és nehéz fizikai munkát végzőknél a porcok fokozott terhelésnek és kopásnak vannak kitéve. A kopott, károsodott porcok
fájdalmasak. Általában három – természetesnek mondható – hatóanyagot ajánlanak a porcok erősítésére, az ízületi fájdalom és gyulladás mérséklésére: a glükózamint, a kondroitin-szulfátot és a metil-szulfonil-metánt (ez utóbbi gyakran MSM rövidítéssel szerepel a termékeken és leírásokban). Kapszula, tabletta, krém, bedörzsölő formájú gyógyszerek között lehet válogatni. Napi 1000–1200 mg glükózamin adagolása javasolt, ami egyes készítményeknél akár napi 2-3 kapszula, tabletta bevételét teheti szükségessé.


 

 

Akiknél a kagylók, rákok allergiát okoznak, azoknak jobb kerülni az említett hatóanyagokat, mivel a készítmények egyik hatóanyagát, a glükózamint tengeri kagylókból nyerik ki.


 

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az említett porcvédő/ porcépítő hatóanyag-kombinációk hatásossága egyes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagok hatásosságával vetekszik, ugyanakkor mentesek a szintetikus hatóanyagok okozta mellékhatásoktól. A készítmények szintetikus fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek (pl. diklofenák, piroxikám hatóanyagú gyógyszerek) mellett is használhatók. Általában legalább három hónapig tartó alkalmazás szükséges ahhoz, hogy a szereknek érezhető hatásuk legyen, azaz a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés tartós legyen és a porcok terhelhetősége is növekedjen. Kúraszerű alkalmazás javasolt; néhány hónapos szedési időszakot követhet egy pár hónap porcépítő hatóanyagtól mentes időszak.


dr. Budai Lívia és dr. Budai Marianna
szakgyógyszerészek

 

(BSD.)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!