Makacsul viszkető ótvar - Nem fáj, de nagyon fertőző!

2011-03-09 16:00:00    

Az ótvar, latinul impetigo, a bőr felső rétegeinek a fertőzése. Kisgyermekkorban igen gyakran fordul elő, leginkább a 2–6 éves korosztály érintett.

Okozója két olyan gennykeltő baktérium, melyek normál körülmények között is előfordulhatnak a bőrön. A két kórokozó baktérium a Staphylococcus aureus vagy ritkábban Streptococcus pyogenes lehet. A Streptococcus pyogenes az ótvar mellett többek között a skarlátot, a Streptococcus torokgyulladást, az orbáncot is okozhatja. A baktériumok a bőr akár igen apró sérülésein keresztül juthatnak be a bőrbe. Ilyen sérülés lehet egy csípés, herpeszes hólyag, vagy apró vágás, sérülés, nátha kapcsán kidörzsölt orr.
Nagyon fertőző, a beteg gyerek vakarással saját bőrén is tovább terjesztheti az elváltozásokat, illetve érintéssel a fertőzés könnyen átkerülhet egyik gyermekről a másikra. Kezeletlen esetben nagy területre szóródhatnak a kiütések.

 

Tünetek

 

Jellegzetesen az arcon alakul ki, a száj és orrnyílás körül, de gyakori a füleknél, karokon és lábakon is. Az érintett terület körüli nyirokcsomók megnagyobbodása kísérheti.

 

Két formáját különíthetjük el

 

  • A gyakoribb az ún. vesiculo- pustulosus forma

Tipikus jelei a 2–4 mm átmérőjű piros foltokból kialakuló kis hólyagok, melyek elgennyesednek és megnyílnak, majd felületükön a jellegzetes mézsárga pörk, var alakul ki. Az elváltozások nem fájnak, de nagyon  viszketnek, alapot adva a vakarással való szétterjesztésre.

 

  • A ritkább a bullosus

Ez egy nagy hólyagos forma, melyre jellemző, hogy a nagy lazafalú hólyagok megnyílása után, élénkpiros hámhiányos terület marad vissza. Gyakran már csak ezt a hámhiányos területet láthatjuk. A bullosus forma kialakulásáért a Staphylococcus aureus egyik toxinja felelős.

 

Szövődményekre elsősorban az újszülött- és kis csecsemőkorban jelentkező impetigo esetén számíthatunk, melyek véráramfertőzés vagy agyhártyagyulladás is lehetnek. Egyéb életkorban a szövődmények közül a poststreptococcalis, azaz a Streptococcus fertőzést követő vesebetegséget kell kiemelni. Ez a Streptococcus okozta impetigo után igen ritkán fordul elő. Kialakulását az antibiotikus kezelés nem előzi meg. A diagnózis leggyakrabban a látott bőrtünetek alapján egyértelmű. Az elváltozások alapján nem egyértelmű kórisme, vagy makacs, 7–10 nap alatt sem javuló vagy továbbterjedő elváltozások esetén mikrobiológiai mintavétel is szükséges lehet.

 

Kezelés


A terápia nem túl kiterjedt elváltozások esetén csupán helyi kezelésből áll. A legfontosabb lépés a pörkök konzekvens eltávolítása. A pörkök alatt találhatók a kórokozó baktériumok, ezért   nyilvánvaló, hogy miért nem hatékony maguknak a pörkös elváltozásoknak a kenegetése. A pörkleválasztást leginkább áztatással (pl. langyos kamillatea), kenőcsökkel érdemes elvégezni. A hámhiányos bőrre ezután fertőtlenítő oldat, ecsetelő vagy fertőtlenítő kenőcs alkalmazása javasolt. Használhatunk hámosító kenőcsöt és antibakteriális hatású kenőcsöt is.

 

Az időben megkezdett és megfelelően kezelt elváltozások nyom, heg nélkül gyógyulnak. A fertőtlenítő és hámosító szerekről a gyógyszertárban adnak felvilágosítást. Fontos, hogy mind a kezelés előtt, mind utána  alaposan, szappannal mossunk kezet. A fertőzött gyermekkel ne használjunk közös törölközőt. Hasznos az is, ha a gyermek körmét rövidre vágjuk. Közösségbe a teljes gyógyulásig a fertőzés továbbterjesztése miatt ne menjen. Kiterjedt, szövődményes fertőzés esetén antibiotikum szedése is szükséges lehet. Kiterjedt elváltozások, csecsemők nagy hólyagos elváltozásai esetén kórházi kezelés is indokolt lehet.

Dr. Janitsáry Anna
Infektológus szakorvos

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!