Vitaminkalauz - Zsírban oldódó vitaminok

2011-03-13 12:00:00    

Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet.

Vitaminoknak nevezzük az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű, biológiailag aktív szerves anyagokat. Az emberi test nem képes e vegyületeket szintetizálni, így a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni. Egyes vitaminok a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek.

 

Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek:  enyhébb esetben vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez például étrend-kiegészítők átgondolatlan és indokolatlan használata esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos tünetekkel járhat.

 

Az egészséges, vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál  nemcsak a nyersanyag-válogatásnál kell a vitamingazdagságra törekedni, hanem figyelemmel kell lenni arra, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10–50%-a is elbomolhat. A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

Zsírban oldódó vitaminokA-vitamin (retinol)

Az A-vitamin-szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A táplálékokkal elfogyasztott béta-karotinokat a szervezet átalakítja A-vitaminná, így ezeket A-provitaminoknak is nevezhetjük. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén. A túlzott A-vitamin-bevitel súlyos toxikus tüneteket okoz. Az A-vitamin hiánya a korai szakaszában az ún. farkasvakságot okozza, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemideghártya fényérzékeny anyagának, a látóbíbornak a felépítésében. Jellemző még az Avitamin- hiányra a hámszövet, könnymirigy elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése miatt növekedési zavar is bekövetkezhet. Túladagolás esetén sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás léphet fel.D-vitamin (kolekalciferol)

A D-vitamin alatt több azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot értünk. A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést. A szervezetbe kerülő egyes idegen anyagok (ólom, kadmium),

valamint egyes

Vitamin
Szükséglet Források
A-vitamin 1,5 mg/nap

máj, vese, szív, tojássárgája,

tengeri halak, narancsfélék,

sötétzöld leveles zöldségek,

paradicsom

D-vitamin 5 μg/nap

máj, virágpor, méz,

méhpempő, tojás,

tej és tejtermékek

E-vitamin 10–15 mg/nap

hidegen sajtolt növényi olajok,

gabonacsírák, zöld növények,

hús, máj, tojás, méhpempő

K-vitamin 60–70 μg/nap

brokkoli, fejes saláta, káposzta,

paraj, tejtermékek, méz, virágpor,

méhpempő, és máj

gyógyszerek növelik a vitaminszükségletet.

 

Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll. Hipervitaminózisa azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalciumszintje, túl sok épül be a csontokba, az érfalakba; növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat okozhat.

 

 

 

E-vitamin (tokoferol)


Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Antisterilitás-vitaminnak is nevezik, gyulladásgátló hatása is ismert. Embernél nem fordulnak elő hiánytünetek, mert a vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekből képes előállítani a szükséges mennyiséget. Hiánya vérszegénységet, meddőséget, izomsorvadást okoz. Túladagolása nem ismert.


K-vitamin (fillokinon)

Az ember K-vitamin-szükségletét a táplálékban található és a bélbaktériumok által előállított forma fele-fele arányban fedezi. Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a szervezet K-vitamin-ellátottsága megfelelő. Felnőttekben a hosszan tartó antibiotikus kezelés és a csökkent K-vitamin-bevitel hiánytüneteket okozhat. Gyermekeknél és koraszülöttekben a bélbaktériumok csekély száma miatt előfordulhat K-vitamin-hiányon alapuló vérzékenység.  


Dr. Lelovics Zsuzsanna

táplálkozáskutató

(BSD)


Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!