Amit a fogamzásgátló tablettákról tudni kell

2011-03-16 11:00:00    

Egyre több hatékony fogamzásgátló módszer létezik a nem kívánt terhesség megakadályozására. A leggyakoribb megoldások közé tartoznak az egy- vagy többféle hormont tartalmazó, szájon át szedendő hormonális fogamzásgátlók.

Egyre több hatékony fogamzásgátló módszer létezik a nem kívánt terhesség megakadályozására. A természetes fogamzásgátláson (naptármódszer, hőmérőzés) túl elterjedt a mechanikai védelem (pl. óvszer), illetve a spermicid, azaz a spermiumokat elölő készítmények (kúpok, krémek, habok stb.) használata. A megtermékenyített petesejt beágyazódásának megakadályozására méhen belüli eszközök alkalmazhatók. A leggyakoribb megoldások közé tartoznak az egy- vagy többféle hormont tartalmazó, szájon át szedendő hormonális fogamzásgátlók.

 

 

Egy kis fogamzásgátló történelem

 

Az első fogamzásgátló tabletta 1960-ban került piacra az Amerikai Egyesült Államokban. A tabletták szedésének eredményeként a petefészkekben nem következik be a tüszőérés, a méhnyálkahártya a ciklusos változás helyett állandósult képet mutat, továbbá a méhnyak nyákja végig viszkózus, szívós állagú, a hímivarsejtek számára alig átjárható marad. Az eltelt évtizedek során – bár a hatásmechanizmus nem változott –, a kutatásoknak köszönhetően jelentős fejlődésen mentek keresztül a hormonális fogamzásgátló tabletták. Összehasonlítva az egykori tabletták hatóanyag-tartalmát a maiakéval, megállapítható, hogy jelentősen csökkent az egy tablettában alkalmazott hatóanyag mennyisége.

Napjaink tablettáinak az ösztrogéntartalma már kevesebb, mint a fele a 60’-as évek tablettáinak. Ennek köszönhetően a nemkívánatos mellékhatások gyakorisága, mértéke is csökkent, ugyanakkor a fogamzásgátló hatékonyság nem veszett el.

 

Egyfázisú, többfázisú és minipill tabletták

 

A fogamzásgátló tablettáknak több típusa ismert. Léteznek kombinált készítmények, amelyek két hatóanyagot, egy progeszteronszerű hatással rendelkezőt és egy ösztrogénhatással rendelkezőt tartalmaznak. Attól függően, hogy a két hatóanyag aránya a havi bevételre  szánt valamennyi tablettában megegyező, vagy a ciklus különböző pontjain más és más összetételű, egyfázisú, kétfázisú, illetve háromfázisú tabletták ismertek.

 

  • Egyfázisú tablettáknál valamennyi tabletta összetétele azonos, azonos arányban tartalmaz minden tabletta ösztrogén hatású hatóanyagot (pl. etinil-ösztradiol) és progeszteron hatásút (pl. gesztoden), függetlenül attól, hogy a ciklus első vagy későbbi napjain kerül bevételre.
  • Kétfázisú tablettáknál kettő, háromfázisúaknál három különböző arányban szerepel a két Tablettahatóanyag a tablettákban, attól függően, hogy a ciklus hányadik fázisában kerülnek alkalmazásra a tabletták. Az adagolást könnyítendő a különböző fázishoz tartozó tabletták színe sok esetben különböző, és a csomagolásban a tabletta mellett szám jelöli azt, hogy a ciklus hányadik napján kell az adott tablettát bevenni.
  • A kombinált készítmények mellett léteznek egyetlen típusú hatóanyagot tartalmazó tabletták. Ezeket „minipill”-eknek is nevezik. A kétféle hormonhatóanyag helyett csak egyfélét tartalmaznak, és ez a progeszteron hatású hatóanyag; az ösztrogénkomponensük hiányzik. Ne tévesszen meg a név senkit! A méretüket illetően nem kisebbek, mint a kombinált készítmények. A „minipill” a szoptatás alatt is alkalmazható hormontartalmú fogamzásgátló. Emellett az idősebb, dohányzó nőknél, akiknél az ösztrogénkomponens miatt a kombinált készítmények nem javasoltak, gyakran esik a választás a „minipill”-ekre.

Valamennyi fogamzásgátló tabletta receptköteles. A csomagolások általában egyhavi (21 vagy 28 tabletta) vagy háromhavi (3×21 vagy 3×28 tabletta) adagot tartalmaznak. A megfelelő, személyre szabott készítmény kiválasztása nőgyógyász szakorvos feladata.

 

 

Érvek és ellenérvek

 

Számos érv sorakoztatható fel pró és kontra a hormonális fogamzásgátlók mellett.

 

Pró: A tabletta szedése kedvező hatású a havi vérzés több rendellenességében, mivel rendszeressé, rövidebbé és kiszámíthatóvá teszi a ciklust, kevesebb az egy ciklus alatti vérveszteség, így csökken a vashiányos vérszegénység kockázata. A mell és a petefészek jóindulatú daganatos megbetegedésének valószínűségét is csökkenti a fogamzásgátló tabletta. Segít a méhen kívüli terhesség elkerülésében, illetve csökkenti a méhtest, valamint a petefészek rákos elfajulásának veszélyét.

 

Kontra: Szedése alatt hányinger, esetenként hányás, fejfájás, mellfeszülés, migrénes rohamok jelentkezhetnek. Ritkán jelentős mértékű májkárosító hatásúak a tabletták, továbbá hajlamosíthatnak trombózisra, előidézhetnek magas vérnyomást, visszérgyulladást, testsúlynövekedést, libidócsökkenést, hangulati ingadozást. Nem javallt a tabletta szedése 35 évnél idősebb, továbbá erősen dohányzó nőknél, szív- és érrendszeri betegségben, súlyos migrénben szenvedők, trombózishajlamú betegek, májbetegek (pl. hepatitis), cukorbetegek, a lipidanyagcsere zavaraiban, valamint mellrákban szenvedő páciensek esetén.

 

Fogamzásgátlók szedése esetén szigorúan be kell tartani az alkalmazási előiratban foglaltakat. Lehetőleg a napnak mindig ugyanazon időszakában kell bevenni a tablettát. Kapkodás, sietség miatt sem szabad víz nélkül bevenni! Amennyiben egy-két tabletta bevétele kimaradt, akkor a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően kell eljárni.

 

 

Amikor nem elég a tabletta

 

  • Súlyos hasmenés, illetve hányás csökkentheti a szervezetben a hormonszintet, még akkor is, Színes óvszerekha előírásszerűen veszik be a fogamzásgátló tablettát. Ilyen esetekben javasolt egyéb, kiegészítő fogamzásgátló módszert is használni (pl. óvszer, spermicid készítmények stb.).
  • Drasztikus diéta, éhezés képes felfüggeszteni a tabletta hatását. Ügyelni kell arra, hogy a tabletta szedése alatt kiegyensúlyozott étrendet kövessenek a nők. Szintén javasolt egyéb fogamzásgátló módszerrel kombinálni a fogamzásgátló tablettákat, ha bizonyos gyógyszereket rendel az orvos.
  • Fontos tudni, hogy több, gyakran rendelt antibiotikum, így a penicillinszármazékok (pl. ampicillin), valamint a doxiciklin, illetve egyes vírusellenes szerek, szájon át szedett gombaölő hatóanyagok, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek jelentősen csökkentik a fogamzásgátlók hatását, akár fel is függeszthetik azt, és bekövetkezhet a teherbeesés.
  • Nemcsak gyári készítmények, hanem gyógynövények esetén is gondolni kell esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokra. Sok nő a hangulati ingadozásait orbáncfűvel vagy azt tartalmazó készítményekkel szeretné orvosolni. Fontos tudni, hogy az orbáncfű is megszüntetheti a fogamzásgátló hatást!


Lényeges, hogy a fogamzásgátló szert szedő nők egyéb gyógyszerek gyógyszertárban történő kiváltásakor beszéljék meg gyógyszerészükkel azt, hogy a felírt készítmény „zavarja”-e a mellette szedett fogamzásgátló hatását.

 

Dr. Budai Lívia és dr. Budai Marianna

Szakgyógyszerészek

 

(BSD.)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!