8 tipp - válás után újrakezdés gyerekkel

2011-03-20 09:00:00    

Az első év egyedülálló szülőként elég kemény. Olyan döntéseket kell meghozni, amiket esetleg soha nem szeretett volna, és attól függően, hogy mennyire erős, esetleg nem is tudta, hogy létezik ilyen döntéshelyzet.

Néhány tipp segítségével talán könnyebb kitartani a keményebb napokon, és akár újfajta reményekkel és belső erővel gazdagodhat.

1. tipp Támogatói hálózat kialakítása
Alapvető szükséglet ebben a helyzetben. Tudni kell, hogy kire lehet támaszkodni. Leggyakrabban ez a hálózat közvetlen családtagokból és közeli barátokból áll, de más, távolabbi ismerősök körében is érdemes keresgélni. Rátekintve a segítő barátokat és családtagokat felsoroló listára talán kevésbé érezni a magányt, és emlékeztet arra, hogy nem maradtunk egyedül.

2. tipp Muszáj valamennyit egyedül is lenni
Ez nagyon sok energiát szabadít fel. Gyógyulást, reményt és jövőbeli célokat tud adni. Rendkívül fontos, hogy tudjon egy kis időt csak magára szakítani, amikor nem kell beszámolni arról, mit intézett el, nem kell kérdésekre válaszolni, amikor csak ülhet, és merenghet.

3. tipp Kreativitás
Lehetetlennek tűnik időt találni, amikor csak maga van? Érdemes néhány kreatív megoldást is figyelembe venni: csere-bébiszittelés a szomszéddal, vagy másfél órával korábban kelni fel, mint a többiek a családban. Az az idő, amit magára tud fordítani rendkívül értékes, és gyümölcsöző is lehet: segít belső erőtartalékokat kiépíteni.

4. tipp Ne csak legyen a gyerekekkel, legyen jelen az életükben
Ha a gyermekekkel vagy gyerekével van, meg kell tenni minden, hogy érzelmileg is ott tudjon velük lenni. Sokkal egyszerübb lenne visszavonulni, de ez az a pillanat, amikor a gyermekeknek sokkal nagyobb szükségük van önre, mint bármikor. Egyszerű közös programok, mint társasjáték, vagy séta a parkban segíthet átadni azt az üzenetet, hogy az élet megy tovább, és ők is rendben lesznek.

5. tipp Pénzügyi tények
Talán gyors döntésekre csábítják azzal kapcsolatban, hogy hol éljen, és hogyan kezelje a pénzügyeket. Nagy veszélyt rejt a tudatlanság, de ugyanúgy az elhamarkodott és a tájékozatlan döntések is. A legfontosabb összeszedni minden tényt azzal kapcsolatban, hogy hogyan is áll financiálisan. Gyűjtse egybe és rendezze sorba a szükséges papírokat, hogy amikor érzelmileg is készen áll a változásra, akkor jól tudjon dönteni.

6. tipp A veszteség siratása
Nagyon fontos kimutatni az érzelmeket, hiszen ez az egész testre hatással van. Sokat segíthet, ha naplót ír, vagy rendszeresen találkozik a barátaival. Ilyenkor ki tudja szellőztetni a fejét, sírhat és kifejezheti fájdalmát. Az egyedülálló szülők nagyon különböző élethelyzetben vannak. Függetlenül attól, hogy elvesztette a társát, vagy véget ért a házassága, vagy egyszerűen egy életre szóló álom tört össze, muszáj elsiratni a veszteséget, feldolgozni azt mielőtt tovább lépne.

7. tipp Vigyázzon az egészségre
Ez az az idő, amikor rendkívül levertnek és kiszipolyozottnak érzi magát. Ha egészséges ételeket eszik, elkezd sportolni akkor könynebben tud megküzdeni ezekkel az érzésekkel. Ahelyett, hogy extra adag koffeinre támaszkodna érdemes inkább sétálni egyed ebédidőben. Persze, a pihenésről sem szabad megfeledkezni. Felejtse el a tévét, inkább olvasson, és feküdjön le korábban.

8. tipp Felfedezni, hogy miből meríthet erőt
Hogyan kezelte a múltban a kihívásokat. Mi volt az, ami erőt adott egy nehéz feladat megoldásához régebben? Találja meg, mi segítette a múltban.

Galenus

 

(ni)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!