Legionella, a klimaberendezések réme

2011-07-21 11:00:00    

A legionellabaktériumok okozta ún. legionárius betegség tipikus civilizációs kór, és a fertőzések kialakulásában döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések. Ez indokolja, hogy szót ejtsünk erről, a fertőzések kialakulásáról és a megelőzés érdekében szükséges teendőkről.

Csak belélegezve tud betegíteni

A Legionella-nemzetség 43 faját fedezték fel, közülük 16 bizonyítottan képes emberi megbetegedés, ún. legionellózis előidézésére. A baktériumok bőrre, sebbe vagy az emberi tápcsatornába jutva nem okoznak semmilyen fertőzést sem. A fertőzés egyetlen lehetséges útja, ha a baktériumok a tüdőbe jutnak. A fertőzés forrásává azok a vizes gépészeti berendezések válhatnak, amelyekben bizonyos körülmények között a legionellák elszaporodhatnak, és amely berendezések üzemszerűen bocsátanak aeroszol méretű vízcseppeket a környezetükbe. Ilyenek a nedvesítőkamrával üzemelő légkezelő berendezések; a nedves mosók; szökőkutak; hűtőtornyok.

Fertőzés forrásává válhatnak olyan légtechnikai berendezések is, amelyekben nincsen ugyan nedvesítés, de a felületi hűtőn kondenzálódó víz hőmérséklete üzemszünetben a baktériumok szaporodásához alkalmas hőmérsékletre emelkedik, és a nagy sebességgel áramló levegő képes lehet vízcseppek felragadására.

 

 

Hosszú lappangási idő, influenzaszerű tünetek

 

A legionellák lassú szaporodása következtében a tüdőbe jutott baktériumok csak viszonylag hosszú lappangás után okoznak tüneteket. A szervezetbe kerülő baktériumokat a fehérvérsejtek bekebelezik. A vastag sejtfallal és agresszív enzimekkel rendelkező legionellák a falósejteket elpusztítják; az elpusztult falósejtek okozzák a tüdőgyulladást.

A legionellózis kezdeti tünetei az influenzáéhoz hasonlítanak: láz, fejfájás, izomfájdalom. A betegség későbbi szakaszában a láz rendkívül magas; tüdőgyulladás és száraz köhögés lép fel, amihez egyéb szövődmények: a tudat és az emésztőrendszer zavarai kapcsolódhatnak.

 

 

A betegség elnevezése az „Amerikai Légionáriusok” nevű amerikai veterán-segélyszervezet 1976. évi philadelphiai nagygyűlésén kitört tüdőgyulladás-járványhoz köthető.

 

182-en betegedtek meg, közülük 147-en szorultak kórházi kezelésre, 29-én meg is haltak.

 

A járványügyi hatóságok az akkoriban igen erős fenyegetettség árnyékában valamilyen terrorcselekményre gyanakodtak, ezért a közegészségügyi vizsgálatok példátlanul nagy erővel indultak meg.

 

A betegség kórokozóját végül 1977 januárjában sikerült azonosítani egy addig ismeretlen baktériumként, amit az általa okozott betegségre (tüdőgyulladás, pneumonia) és a légionáriusokra utalva Legionella pneumophilának neveztek el.

 

 

A legionellózis gyógyítása

 

A legionellózist csak intravénásan adott speciális antibiotikumok: erythromicyn, rifampicin, valamint a széles spektrumú doxycyclin képesek gyógyítani. A legionellózist kezdeti tünetei alapján gyakran diagnosztizálják influenzaként. Magyarországon bizonytalan diagnózis esetén az orvosok indokolatlanul gyakran írnak fel széles spektrumú antibiotikumot. Ezekben az esetekben a sikeres gyógyulás miatt a legionellózis felismeretlen marad. Ez részben magyarázza az ismertté vált hazai esetek alacsonyabb számát.

 

 

Halálos  is lehet a legionellafertőzés

 

Magyarországon az utóbbi években számos legionellafertőzésre derült fény, ezek közül nem egy halálos kimenetelű volt. A kezelőorvos a felismert betegséget 1998 óta köteles a járványügyi hatóságok számára bejelenteni. Hazánkban jelenleg nincsen olyan érvényes előírás, ami kimondottan a legionellafertőzések megelőzése érdekében állítana követelményeket az épületgépészeti berendezések létesítéséhez és üzemeltetéséhez, így a szakirodalomban és a nyugati – elsősorban a német VDI 6022 – előírásokban megjelenő követelmények betartása csak a szakemberek tájékozottságán és lelkiismeretességén múlik.

 

 

Klíma- és szellőzőrendszerek alapos és rendszeres tisztítása

 

A szükséges intézkedések meghozatalában szerepe van a rendelkezésre álló anyagi erőforrásoknak is, számos veszélyforrás azonban beruházás nélkül, csupán gondos tervezéssel és üzemeltetéssel is kiküszöbölhető. 

A klímarendszereket, klímaberendezéseket, légcsatorna- hálózatot műszaki és higiéniás okokból túlmenően a részletezett jogszabályi előírások miatt is rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni kell, tisztán kell tartani. A vírusokat és a polleneket nem szűrik ki a hagyományos készülékek, így a virágporra érzékenyek ugyanúgy szenvednek egy klimatizált szobában, mint odakint. 

A légkondicionálókban légúti panaszokat okozó penészgombák, azok spórái és legionellabaktériumok telepedhetnek meg: ez utóbbiak vízpáraként belélegezve atípusos tüdőgyulladáshoz vezethetnek, amelyet a hagyományos antibiotikumok nem gyógyítanak.

 

Galenus

(ni)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!