Gombagyűjtés, mérgezés nélkül

2011-09-11 11:00:00    

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szed valaki, annak körültekintően kell eljárnia! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges.

Fontos tudni, hogy nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik.

Gombagyűjtés


  • Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen.
  • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegye, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
  • A nem ismert gombákat hagyja a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akar vinni további meghatározás céljából, gondosan különítse el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást. A gombák kb. 90%-át víz, 1,5–3% fehérje, 4–6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. Zsírtartalmuk elenyésző (~0,3%) vitamintartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.


Otthoni tárolás

A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.

 

Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagolja! Ha vadon termő gombát szed, minden esetben kérje ki szakképzett gombaszakértő véleményét!

Az ételek elkészítéseGomba.

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat le kell vágni, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobja el.
  • Bő, hideg vízben többször mossa át, de ne áztassa.
  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztításelőkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például: – a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használja fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzze! – A szegfűgomba szárát dobja ki! – A tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használja fel! – Az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható!
  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg darabolja apróra, és fogyasztáskor alaposan rágja meg az ételt.
  • Gombaétel maradékát ne tegye el, hanem dobja ki! Kis mennyiségű ételmintát 48 óráig érdemes megtartani a későbbi esetleges vizsgálathoz!
  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjon!

Teendők gombamérgezés esetén

Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztal, azonnal orvost kell hívni.
A mérgező gomba nemcsak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
Vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ismerje meg a gyilkos galócát!

Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat!



Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal
(BSD) 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!