Mit kell tudni a menopauza tüneteinek gyógyszereiről?

2011-09-18 09:00:00    

A nők változókori panaszait számos névvel illetik. A klimaxszal járó kellemetlen tünetek, így a hőhullámok, izzadások, alvászavarok, hangulati ingadozások és intimtünetek kezelésére többféle megoldás létezik. Az elmúlt évek gyakorlatával szemben ma már nem számít elsődleges és egyetlen lehetőségnek a hormonpótlás.

Változókorban a női szervezet ösztrogéntermelése szabálytalanná válik, illetve megszűnik. A menstruáció abbamaradását megelőző években kisebbnagyobb intenzitással már jelentkezhetnek a változókori panaszok, melyek a havivérzés abbamaradását követően gyakoribbakká és kifejezettebbekké válhatnak.

Az ösztrogén hiánya a szervezet több pontján is érezhető változásokat okoz

A bőr elvékonyodása, rugalmasságának elvesztése kézzel fogható. A csontok átépülésével és a csonttömeg csökkenésével járó csontritkulás alattomos, lassan kifejlődő betegség, amit sok esetben csak csonttörések alkalmával ismernek fel. A hüvely és a húgycső hámrétegének elvékonyodása, rugalmasságának csökkenése, a visszatérő jellegű húgyúti fertőzések előfordulása szintén összefüggésben áll a megváltozott hormonháztartással. A hüvelyszárazság és a vizeletcsepegés is kellemetlenné teheti a mindennapokat. Ösztrogénhiányra visszavezethető módon változik meg a hüvely természetes baktériumflórája és pH-ja. Míg a menopauzát megelőző évtizedekben a hüvely Középkorú nő mosolyogva ül a kertben.normál pH-értéke az enyhén savas tartományba esik (kb. pH=4), addig a változókorban semlegeshez közelít a kémhatás, mintegy 6-7 annak az értéke. A pH-változás kedvez a kórokozó baktériumok, gombák megtelepedésének, így változókorban gyakoribbá válhatnak a hüvelyfertőzések.

Kellemetlen tünetek

Az ösztrogénhiányos állapot számos esetben a közérzet romlását, a teljesítőképesség csökkenését is magával hozza. Többen számolnak be hangulatváltozásokról, alvászavarról, heves szívdobogással jellemezhető ideges fázisokról. Leggyakrabban azonban a hőhullámok és az izzadás jelentkeznek. A nők mintegy 60%-a tapasztal hőhullámokat (esetükben 7 év alatt ezek a panaszok megszűnnek), azonban 15%-uknál a hőhullámok több mint 15 évig kisebb- nagyobb intenzitással fennállnak. Logikusnak tűnik, hogy egy lehetséges terápia során azt kell pótolni, ami nincs jelen a szervezetben, azaz valamilyen módon ösztrogént kell adagolni.


Hormonpótlás: igen vagy nem?

A változókori hormonterápiát illetően megoszlik a szakmai vélemény. Számos nemzetközi tanulmány eredménye jelent meg, amelyek pro és kontra sorakoztatnak fel érveket. Azoknál a nőknél, akiknél fokozott az ösztrogénhiányra visszavezethető csontritkulás miatti csonttörés rizikója, és egyéb csontritkulás kezelésére szolgáló hatóanyag ellenjavallt a számukra, az ösztrogénpótlásra esik a választás. A hőhullámok és izzadásos periódusok kezelésében is megoldást nyújt a hormonterápia. Megjelent azonban több tanulmány, ami azt bizonyítja, hogy a hosszú távon, több mint 5 éven át alkalmazott hormonpótlás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Emellett az ösztrogénpótlás a thromboemboliás betegségek (szívinfarktus, tüdőembólia, mélyvénás trombózis stb.) valószínűségét is növeli. Nem véletlen, hogy az orvos minden esetben – a laborparaméterek és vizsgálati eredmények ismeretében – mérlegel, hogy szükség van-e hormonterápiára, és ha igen, milyen hoszszú ideig kell azt alkalmazni.

 

Vannak esetek, amikor a hormonpótlás nem javasolt, vagy kifejezetten ellenjavallt. Emlőrák, ösztrogénfüggő tumorok, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, thromboemboliás kórképek megléte, illetve különféle máj- és epebetegségek esetén nem alkalmazható a hormonpótlás.

 

Ösztrogénpótlás

Jelenleg különféle gyógyszerformák állnak rendelkezésre, amelyek általában ösztradiolt vagy ösztriolt tartalmaznak ösztrogén komponensként; emellett progeszteron jellegű hormon (pl. noretiszteron) is megtalálható egyes készítményekben. Nemcsak szájon át szedendő (film)tabletták, hanem bőrre ragasztandó tapaszok, hüvelykúpok, hüvelytabletták és hüvelykrémek, orrspray-k is alkalmazhatók hormonpótlás céljából. A hormon hatóanyag a bőrön, nyálkahártyán át is felszívódik, és rövid idő alatt a vérkeringésbe kerül.

 

A szájon át bevett ösztrogén hatóanyag jelentős része a szervezetben különféle reakciók eredményeként „elvész”; érdekes módon a tablettával azonos mennyiségű hormont tartalmazó orrspray-ből az ösztrogén jelentősebb hányada hasznosul. A hüvelyben helyileg alkalmazott hormonpótló készítmények (hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelykrém) általában recept nélkül kaphatók. Előnyük leginkább a változókori hüvelyszárazság és a gyakori bakteriális vagy gombás hüvelygyulladások, húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében rejlik. A hüvelyben alkalmazott ösztrogénpótló terápia az inkontinencia (vizeletcsepegés) kezelésében is hatásos lehet. A hormonterápia mellékhatásai legkifejezettebbek szájon át történő alkalmazás esetén, de bőrön, orrnyálkahártyán vagy hüvelyben történő alkalmazásnál is felléphetnek, igaz ritkábban. Mellfeszülés, hüvelyvérzés, ödéma (lábdagadás), májenzimek emelkedése, fejfájás és egyéb panaszok is tapasztalhatók nem kívánt hatásként. Hormonpótlás esetén a folyamatos orvosi kontroll (emlőrákszűrés, nőgyógyászati daganatszűrés, laborparaméterek vizsgálata stb.) elengedhetetlen. 

Milyen egyéb hormonmentes lehetőségek vannak?

A recept nélkül is kapható, növényi eredetű készítmények egyre népszerűbbek a klimax tüneteinek terápiájában. Az ún. izoflavonokat, fitoösztrogéneket tartalmazó növények szolgálnak a készítmények alapjául. Leggyakrabban szója (Glycine soja), vöröshere (Trifolium pretense) és poloskavész (Cimicifuga racemosa) szerepelnek az összetevők között. A legtöbb, pozitív eredményről beszámoló kipróbálás a poloskavész-tartalmú szerekkel történt. Jelentős mellékhatásokról nem számoltak be, hosszú távú alkalmazás esetén léphetnek fel gyomor-bél rendszert érintő panaszok. Az előbbiek mellett segíthet a hőhullámok és egyéb, főként hangulatváltozással járó tünetek kezelésében az E-vitamin, ligetszépeolaj, borágóolaj, ginszeng, illetve méhpempő. Újabban a barátcserje- kivonatot tartalmazó készítmények is népszerűek, amelyek a homeopátiás szerek között is megtalálhatók. A változókorral járó streszszes állapot, idegesség kezelésére orbáncfű-készítmények próbálhatók ki. Óvatosnak kell lenni azonban velük, mert számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lépnek. Többek között az ösztrogénpótlás során az ösztrogén szervezetbeni sorsát is befolyásolja. Emellett a nyugtató hatású gyógynövény fényérzékenységet okoz, azaz szedése alatt tartózkodni kell a napozástól és kerülendő a szolárium.

 

Gondot kell fordítani a csontritkulás megelőzésére, a rendszeres kalcium- és D-vitamin-pótlás a nőknek ebben az életszakaszban kiemelkedő fontosságú.


A hüvelyszárazság és viszketés tüneti kezelésére, különösen a szexuális együttléteket megelőzően, hormonmentes, vizes alapú síkosítók is használhatók. Emellett a gyógyszertárakban az intimmosakodók, a hüvely baktériumflóráját védő és helyreállító probiotikus, vitaminos készítmények (kúpok, habok, krémek) széles skálája található meg; a tájékozódásban a gyógyszerésze tanácsaira számíthat. A nem gyógyszeres megoldások közül az inkontinencia tüneteinek mérséklésében kiemelendő a könnyen megtanulható és naponta többször végezhető intimtorna. 

Dr. Budai Lívia
gyógyszerész
Dr. Budai Marianna
Szakgyógyszerész

(BSD)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!