Hamis HIV gyógyszerek Afrikában

2011-10-11 17:00:00    

A HIV/AIDS kezelésére használt gyógyszerek hamis verzióinak felbukkanására figyelmeztetik a betegeket az ugandai hatóságok. Bár a szakértők bíznak a helyi gyógyszerellátási rendszer biztonságában, a hamis készítmények a szomszédos országokban már felbukkantak.

Figyelmeztetést adott ki az ugandai gyógyszerhatóság, amelyben kéri a betegeket és hozzátartozóikat, körültekintően vásároljanak HIV/AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszereket. A hatóságok szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai hamis készítményeket találtak a szomszédos Kenyában, így meg van az esélye annak, hogy a hamisítványt az ugandai piacra is megpróbálják becsempészni a hamisítók.


Ez a gyógyszer egyike azoknak a retrovírus elleni készítményeknek, amelyet az országban gyakorta alkalmaznak a HIV fertőzöttek és AIDS-es betegek kezelésére.

 

Ugandában egyenlőre nem találtak hamisítványokat


Gyógyszerekből kirakva a help felirat.A gyógyszerhatóság közlése szerint a hivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba került gyógyszereket, és egyelőre nem találtak hamisítványt az országban. Az ugandai egészségügyi minisztérium bizakodó a helyzetet illetően. Közleménye szerint a retrovirális készítményeket szisztematikusan és szigorúan ellenőrzik, ráadásul csak meghatározott kórházakban adják ki azokat betegeknek, ezért állásfoglalásuk szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy bárki hamis gyógyszert kapna.

 

 

Az óvatosság azonban ennek ellenére ajánlott, ugyanis a hamisítványok fogyasztásának eredményeként a beteg állapotának romlása mellett, ellenállóvá, esetleg immúnissá válhat az eredeti gyógyszer hatóanyagaival szemben. A gyógyszer-rezisztencia problémáját a csökkentett hatóanyagú hamisítványok fogyasztása okán más, például malária elleni készítmények esetében már tapasztalták a szakértők.

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

(BSD)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!