Mit kell tudni a menstruációs panaszok kezelésének gyógyszereiről?

2011-10-21 08:00:00    

Léteznek a havi ciklus előtti tünetegyüttes (PMS) panaszait mérséklő, és a menstruáció első napjaiban fellépő fájdalmat, görcsöt oldó gyógyszeres/gyógynövényes megoldások. Alkalmazásukat illetően azonban néhány szempontot figyelembe kell venni.

A menstruáció napjai és az azt megelőzők kellemetlenséggel, fájdalommal járhatnak. Léteznek azonban a havi ciklus előtti tünetegyüttes, az ún. premenstruációs szindróma (PMS) panaszait mérséklő, és a menstruáció első napjaiban fellépő fájdalmat, görcsöt oldó gyógyszeres/gyógynövényes megoldások. A gyógyszertárakban számos készítmény recept nélkül is megvásárolható, alkalmazásukat illetően azonban néhány szempontot figyelembe kell venni. Erős fájdalom, jelentős vérzés, nehezen csillapodó görcsök esetén nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni. 

A menstruációt megelőző napokban a hormonháztartás megváltozására visszavezethető módon sajátos tünetek jelentkezhetnek. Egyéntől függően egy vagy több tünet kisebb-nagyobb intenzitással léphet fel: fejfájás, mellfeszülés, fokozott vízvisszatartás (ödémák), súlynövekedés, alhasi panaszok, puffadás, pattanások megjelenése, hangulati ingadozások egyaránt előfordulhatnak. A vérzésig tartó tünetek mérséklésére cickafarkat, citromfüvet tartalmazó gyógynövényes teakeverék alkalmazható. A gyógynövények külön-külön is beszerezhetők.

 

Természetes módszerek

  • A citromfű a hangulati ingadozások, a stresszes, ideges állapot, az elalvási nehézségek kezelésére alkalmas.
  • A cickafark simaizomgörcs-oldó hatása miatt használatos PMS-ben. Ügyelni kell azonban arra, hogy parlagfűre allergiásoknál keresztallergia alakulhat ki a cickafarkfűvel.
  • Népszerűek a barátcserje (a készítményeken gyakran latinul, Vitex agnus castusként szerepel a neve) gyümölcsének a kivonatát tartalmazó szerek is, amelyek a vérzés előtti tüneteket enyhítik. Érdekes módon bizonyos étrendi változtatások is hozzájárulnak a PMS tüneteinek enyhítéséhez.
  • A sóbevitel korlátozása a vízvisszatartást csökkenti; hatására kevésbé vizesedik a boka, a lábszárak, kevesebb ideiglenes súlyfelesleg alakul ki.
  • A cukorbevitel kismértékű növelése hatásos hangulatjavítónak bizonyul.
  • A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj, illetve a növényi olajok közül a borágó-, valamint a ligetszépeolaj használata gyakori a menstruációt megelőző napokban. Többféle, telítetlen zsírsavat (pl. gamma-linolénsavat) tartalmazó, speciálisan PMS-ben szenvedő nőknek készült szer szerezhető be a gyógyszertárakban.
  • Az ásványi anyagok (kalcium, magnézium) és vitaminok (pl. B6) megfelelő kombinációban történő bevitele is javíthat a menstruációt megelőző napok közérzetén; pezsgőtabletta formájában már elérhetők a PMS időszakára javasolt étrend-kiegészítők.


Milyen gyógyszeres megoldások léteznek a menstruációs fájdalom és görcsök kezelésére?

A vérzés megkezdődésével a PMS tünetei nagyrészt megszűnnek. Azonban a nyálkahártya lelökődése által okozott fájdalom a menstruáció első és második napján kifejezett lehet. A deréktáji és alhasi fájdalmakat fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek bevétele képes megszüntetni. Lényeges azonban, hogy minél hamarabb, a tünetek jelentkezésekor bevegyék a szert, mivel később alkalmazva már nehezen képes megszüntetni a fájdalmat. Hatóanyagukat tekintve olyan gyógyszerekről van szó, amelyek egyéb típusú fájdalmak (pl. fejfájás, fogfájás) kezelésére is alkalmasak.

Honok színű pirulák kigurulva az üvegből.Leggyakrabban ibuprofént tartalmazó készítményeket javasolnak a gyógyszerészek. Szokásos egyszeri adagja 400–600 mg, a bevétel napi 2-3 alkalommal ismételhető. Filmtabletta, vízben feloldandó granulátum formájában is megvásárolhatók a recept nélkül kapható ibuprofénes készítmények. Utóbbi gyógyszerforma esetén a hatás – a filmtablettával összehasonlítva – gyorsabban kialakul. Mivel az ibuprofén hatóanyag alkalmazása során mellékhatásként gyomorirritáció, fekélyképződés kialakulhat, az arra hajlamos egyéneknél a szer szedésétől el kell tekinteni. Gyomorfekélyben, refluxbetegségben, fekélyes bélgyulladásban, Crohn-betegségben szenvedőknek nem ajánlott az ibuprofén alkalmazása (esetükben paracetamol alkalmazása javasolt).

Azoknak, akik véralvadásgátló készítményt szednek, a kezelőorvosukkal kell egyeztetni arról, hogy milyen típusú fájdalomcsillapítót alkalmazhatnak esetleges menstruációs problémák esetén. Az ibuproféntartalmú gyógyszert étkezést követően egy pohár vízzel kell bevenni.  Sok esetben – helytelenül – a menstruációval együtt járó étvágytalanság vagy a mindennapi rohanás miatt éhgyomorra veszik be az ibuproféntartalmú tablettát, ami fokozza a már említett mellékhatás kialakulásának a valószínűségét.

A menstruációs görcs oldásának bevált hatóanyaga a simaizmok görcseit oldó drotaverin vagy papaverin. Egyszeri dózisuk 40–80 mg, aminek a bevétele a tünetek jelentkezésétől függően napi 2-3 alkalommal ismételhető. Tablettaként recept nélkül megvásárolhatók. Alacsony vérnyomású betegeknél különös óvatossággal kell eljárni a papaverin, illetve drotaverin alkalmazásával, mivel az a vérnyomásos panaszokat ronthatja. Mellékhatásként hányinger, hányás, szédülés, fejfájás előfordulhat.

 

Hasznos tanácsok a gyógyszerésztől

 

Az említett fájdalomcsillapító és a görcsoldó hatóanyagok külön-külön, de akár egymás mellett, egyidejűleg is alkalmazhatók (egy fájdalomcsillapító hatóanyag + egy görcsoldó hatóanyag). Mindenkinek saját magának kell kipróbálnia, hogy számára melyik a leginkább megfelelő hatóanyag/készítmény. Forgalomban vannak olyan patikaszerek, amik egyetlen csomagolásban mindkét hatóanyag tablettáit tartalmazzák. Ebben az esetben mindkét fajta tablettából egy-egy adag bevétele szükséges, azaz egyszerre két tablettát kell bevenni. Többféle fájdalomcsillapító, illetve többféle görcsoldó egyidejű, halmozott – saját elgondolás alapján történő – alkalmazása azonban a gyógyszer-túladagolás veszélyét, a mellékhatások kialakulásának esélyét hordozza magában. Amennyiben a fent leírt szerek alkalmazása nem vezet a tünetek kellő mértékű mérsékléséhez, szakorvoshoz kell fordulni, aki receptre kapható erősebb hatású, nagyobb dózisú fájdalomcsillapítókat (pl. diklofenák, naproxen, flurbiprofén hatóanyagok) rendel, vagy a fájdalmas menstruáció okát megtalálva egyéb terápiás megoldáshoz folyamodik.

A nem gyógyszeres megoldások közül kiemelendő a könnyen megtanulható és napi gyakorisággal végezhető intimtorna. Évszázadok óta használt „terápiás eszköz” a meleg tárgy hasra helyezése is. A gyógyszertárakban vásárolható (fagyasztható és) melegíthető tasakok alkalmazása sokat enyhíthet a panaszokon.  

Dr Budai Lívia PhD gyógyszerész
Dr. Budai Mariann PhD szakgyógyszerész
(BSD)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!