A szem 3 gyakori betegsége

2011-10-31 08:00:00    

A szem betegségeinek korai felismerése javítja a gyógyulás esélyeit. Épp ezért több figyelmet kellene fordítani az árulkodó jelekre.

A szemészeti vizsgálat is szerves részét kellene hogy képezze az egészségtudatos életmódnak, de sajnos ez közel sincs így. 

1. Szürke hályog

Az emberi szemlencse elhomályosodását, átlátszóságának megszűnését jelenti. Elsősorban az időskor betegsége, de minden életkorban előfordulhat, megoldása műtétileg lehetséges. Az elszürkült szemlencse eltávolítása után műlencse behelyezésére kerül sor, mely a tökéletes látásélesség visszanyerését teszi lehetővé.

 

A modern ultrahangos vagy lézeres műtéti technikával a szürkehályogműtét egynapos sebészeti beavatkozássá vált. A műtét legnagyobb előnye, hogy rendkívül kicsi sebet kell ejteni (mindössze 2-3 mm). Ezen a nyíláson keresztül be lehet vezetni a szembe a lézerfénnyel vagy ultrahanggal működő vékony eszközt, mely képes a szemen belül az átlátszatlanná vált szemlencsét összetörni, majd állományát kiszippantani. Ezt követően a sebnyíláson keresztül egy összehajtogatott műanyag szemlencse behelyezésére kerül sor. A műlencsére azért van szükség, mert a saját szemlencsénk kb. 20 dioptriás gyűjtőlencseként fogható fel, tehát törőerejét pótolni kell. Ha a műlencsét nem ültetnénk be (20–30 évvel ezelőtt még ez a megoldás nem számított rutin feladatnak), a betegnek igen erős szemüveget kellene viselnie. A szürke hályog műlencse- beültetéssel történő műtéti megoldása a látás teljes rehabilitációját teszi lehetővé.

 

2. Zöld hályog

A közép-európai lakosság 2%- át érintő betegség legtöbbször az élet derekán, 45–55 éves korban jelentkezik. Látványos, súlyos tüneteket okozó és alattomosan, lappangva jelentkező formája ismeretes. A kezdetben észrevétlen tünetek azt a veszélyt rejtik magukban, hogy a betegség felfedezésének időpontjában a látásfunkciók már károsodtak. Kiemelkedő fontosságú a szűrés, mely 1-2 évente történő, szemnyomásmérést is magába foglaló szakorvosi vizsgálatot jelent. A betegség beigazolódása esetén szemcseppek széles választéka áll rendelkezésre, mellyel a zöld hályog a páciensek többségénél egyensúlyban tartható, a látásfunkciók romlása megakadályozható, de műtéti megoldásra is van lehetőség.


3. Időskori látóhártya-elfajulás (makuladegeneráció)

Az elváltozás a látóhártya központi részének heges elfajulását jelenti, mely sajnos az éleslátás jelentős romlásával, ritkán annak elvesztésével jár. Igazán hathatós, eredményt hozó kezelése jelenleg nem ismeretes. Ezért kiemelkedő jelentősége van a megelőzésnek. A helyes életvitel csökkenti azokat a tényezőket, melyek ezen súlyos betegség kialakulásához vezetnek. 

Dr. Munkácsi Györgyi
Szemész főorvos, kontaktológus
(BSD)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!