A székrekedés kezelése gyógytornával

2011-12-14 17:00:00    

A krónikus székrekedés valójában civilizációs ártalom! Okai azok a mozgásszegény, élelmi rostot és folyadékot kerülő, viszont stresszt és rohanást halmozó mindennapok, amiktől egyre többen és egyre jobban szenvednek.

A székrekedés sokak életét, mindennapjait befolyásoló kellemetlen állapot. Negatív hatással lehet a napi tevékenységekre, a munkára és akár a szociális életre is!

Van, hogy időszakosan, rövid ideig áll fenn, de van olyan eset is – ez a gyakoribb – amikor hosszabb, akár hetekig, hónapokig tartó krónikus állapot alakul ki. A tünetek az idő múlásával egyre csak fokozódnak. Először csak puffadás, teltség- és feszülés érzés alakul ki, ami később akár görcsökig is eljuthat. Minél erőteljesebbek a tünetek, annál biztosabb, hogy valamely más betegség is fennáll, ennek kivizsgálására orvosi közreműködés szükséges. Amennyiben valamilyen alapbetegség az okozója és a székrekedés a másodlagos tünet, akkor akár a betegség kezelésével csökkenhet a probléma súlya, illetve meg is szűnhet minden kellemetlen tünet.

Ha a székrekedés valamely más okból alakul ki, akkor a táplálkozás megváltoztatása, illetve a mozgásterápia adhat esélyt a javulásra! A mozgásszegénységben élő, sokat ülő ember bélmozgásai, vagyis a bél perisztaltikája lecsökken, így a salakanyagot lassan továbbítja, ehhezNők, férfiak tornáznak. társulhat még ugyanezen okból egy vérellátási, keringési zavar, amely miatt a felszívódás is zavarttá válik. A fentiek alapján látható, hogy amennyiben társbetegség nem, vagy kezelve fordul elő, sokat tehetünk a táplálkozás és a mozgáskultúra megváltoztatásával!

Gyógytorna

A székrekedés gyógytornájakor az érintett terület, vagyis a törzsizom alapos és figyelmes átmozgatása szükséges, lazító és munkafokozó technikákkal együtt kiegészítve pedig a béltraktus izmai is fokozottabb mozgásra gerjeszthetők. Attól függően, hogy a székrekedés milyen okból alakult ki, gyógytornája is több részből állhat, így a törzsizomzat átmozgatásából, a gátizomzat tornájából, vagy relaxációs technikákból tevődik össze.

Elsősorban olyan terápiát dolgozunk ki, amely a mozgásszegénység kiküszöbölésére, az ülő életmód ellensúlyozására és a törzsizomzat erősítésére épül. Gyenge törzsizomzat, rossz tartás, általános keringési elégtelenség eleve rossz irányba befolyásolja a tüneteket, így ezek elkerülése az elsődleges cél. A gyógytorna után általában feszesebb tónusú hasizom, a gázok ürítése, ezek által pedig jobb közérzet hozható létre.

 

Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás!

A gyógytorna előtt és után is folyadék fogyasztása szükséges, de ez a mindennapokra is vonatkozik! A salakanyagok ürítéséhez a folyadék elengedhetetlenül fontos, a mozgással pedig ezt a folyadékot hatékonyabban küldhetjük végig a bél területén.

 

A mozgások összeállításakor azt is figyelembe kell venni, hogy az illető túlsúlyos, vagy vékony alkatú, mert fokozott testsúly esetén az ízületek védelme is fontos szerepet játszik! A gyógytorna lassú, könnyebb mozgásokkal kezdődik, majd koncentrált izommunkával és végül egy dinamikusabb gyakorlatsorral fejeződik be. A hatás nem minden esetben jelentkezik azonnal, de a kitartó és rendszeres célirányos mozgás, a feszültségoldás és az odafigyelés a sikeres összeállítás. A napi program kialakítása is fontos része a megoldásnak, a gyógytornát is arra a napszakra érdemes tenni, amikor vége a rohanásnak, vagy az adott napszakban hosszabb, nyugodtabb időtöltés várható.

 

Miért jó a gyógytorna?

A gyógytorna során eltanult mozgások, a helyes testtartás, a relaxációs technikák a mindennapokba beépítve a székrekedés megszüntetésén kívül egyéb eredményeket is hozhatnak, mint például a testtartás javulása, has- és törzsizmok tónusának fokozódása, a gátizmok erősebbé válása, a mindennapi kellő mozgásmennyiség gyakorlása, a helyes táplálkozás és a megfelelő folyadékmennyiség bevitele. Ezek együtt olyan életmódbeli változásokat hozhatnak létre, amelyek észrevétlenül is helyes irányba viszik az életvitelt, így az anyagcserét is! 

Pap Andrea
gyógytornász
(BSD)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!