A festékes anyajegyek

2011-12-21 17:00:00    

A nyár elmúltával beköszönt a szoláriumokban megvásárolható ultraibolya sugárzás időszaka. A kisadagú besugárzás az egészséget szolgálja, a túlzásba vitt kezelés azonban ugyanazokat a bajokat okozza, mint a mértéktelenül igénybe vett nyári napfény. A bajok legnagyobbja a festékes anyajegyek rákossá válása, ezért elsősorban az anyajegyekkel kell foglalkoznunk.

Azt tapasztalom, hogy nagyobb forgalmú bőrgyógyászati szakrendelésen általában hetente találkozunk egy-két „megbolondult”, vagy „megbolondulás előtt álló”, azaz rákosodó, rákosodásra nagyon gyanús, már nyugtalanná vált anyajeggyel. Ezeket nagy gondossággal kell kivizsgálni, eltávolítani és kezelni.


Az anyajegyek a szervezetünkben, mindenkiben megtalálható sejtekből állnak, csak éppen nagy csoportokat képeznek, jól látszanak, a bőr felszínéből különböző mértékben emelkednek ki. Ezeknek a sejteknek az alakja és működése is megváltozik.Megszoktuk, hogy ha anyajegyről beszélünk, akkor barna színű, a bőrből ki nem emelkedő, vagy különböző mértékben kiemelkedő elváltozásokra gondolunk. Ezek a melanin nevű festéktől barna színűek. Vannak azonban olyan anyajegyek is, amelyek hámsejtekből, kötőszöveti sejtekből, zsírsejtekből, kis erecskékből, sőt nyirokerekből állnak. Ezek, a piros éranyajegyek kivételével színtelenek, alig láthatók. Nem okoznak panaszt, nem is igen vesszük őket észre.

 

A festékes anyagjegyek

Festékes anyajegy fotójaA legjelentősebbek a változó erősségű barna színben szemünkbe tűnő festékes anyajegyek, a naevus pigmentosusok. A barna színt adó bőrfesték, a melanin az ultraibolya sugarak hatására képződik bőrünkben, az a feladata, hogy redőnyként megakadályozza az ultraibolya sugaraknak a bőr mély rétegeibe jutását. Bizonyos mennyiségű ultraibolya sugárra szükségünk van, nélküle nem termelődik a bőrünkben D-vitamin, és az immunrendszerünk működését is segíti. A feleslegesen sok ultraibolya sugárzás azonban roncsolja a kötőszöveti rostokat, ilyenkor a bőr ráncossá, fiataloknál is öreggé válik. Az idő múlásával ezek a ráncok csak mélyülnek, számuk is szaporodik. A kelleténél több, erős bőrgyulladást, leégést okozó UV-sugarak kiválthatják az arra hajlamos festékes anyajegyek rosszindulatúvá válását.

Örökölhető?

A festékes anyajegyek száma és alakja egyénenként változó. Úgy látszik ez a tulajdonság örökölhető.

 

Az anyajegyekkel ellátottak gyakran állapítják meg, hogy anyajegyük ugyanazon a helyen van, mint édesanyjukon. Ezért is hívják anyától kapott jelnek, jegynek, azaz anyajegynek.

 

Azt is gyakran halljuk, hogy az újszülöttön az anya terhessége alatt megérintett, megütött, megsérült bőrfelületen jelenik meg az anyajegy. Ez természetesen nem lehetséges.

Előfordulhat, hogy az anyajegyek száma az élet folyamán szaporodik. Idősebb korban pedig csökkenhet. Csakhogy csökken-e, azt idősebb korban már nem nagyon szokták vizsgálgatni.


Lapos anyajegyek

Festékes anyajegy fotójaA lapos festékes anyajegyek alakja általában kerek, legtöbbször szinte feketék. Ezek vizsgálatánál fokozott figyelemmel, szükség esetén kézi bőrvizsgáló készülékkel (dermatoszkóppal), vagy komputeres eszközzel is megvizsgáljuk, ha a legkisebb gyanú is felmerül velük kapcsolatban. Ha otthon azt látjuk, hogy anyajegyünk növekszik, szabálytalan alakúvá válik, kis nyúlványok nyomulnak a környezetébe, színe megváltozik, egyik része sötétebb, vagy világosabb lesz, akkor ne késlekedjünk, vizsgáltassuk meg magunkat bőrgyógyász szakorvossal. Az anyajegy rosszindulatúvá válásának jele az is, ha az eredetileg lapos anyajegy egyik része kiemelkedik, felszíne egyenetlenné válik.

Kiemelkedő anyajegyek

Festékes anyajegy fotójaA festékes anyajegyek másik csoportjába soroljuk a tapinthatóan kiemelkedő, illetve szederhez hasonlító, néha félgömbszerűre megnövő, egyenetlen felszínű festékes anyajegyeket, amelyek némelyikéből durva szőrszálak nőnek ki. Ezek jóval ritkábban rákosodnak el. Vizsgálatuk közben alaposan, de kisebb aggodalommal nézegetjük őket.

Sokáig azt tanítottuk, hogy a festékes anyajegyeket óvni kell minden ingertől, főleg a napfény és a szoláriumok ultraibolya sugaraitól. Ma már tudjuk, hogy az anyajegyeket nem izgató mennyiségű ultraibolya (UV) sugarakra szükség van. Senkinek sem ajánljuk, hogy a déli órákban napozzon, tartósan süttesse magát, leégjen, vagy mértéktelenül szoláriumozzon. Akinek több festékes anyajegye van, vagy világos bőrű, esetleg festékhiányos a bőre, azt fokozott óvatosságra intjük. A napjainkban elfogadott szabály szerint az egészségét szolgálja azzal, hogy hetente tíz percet szoláriumozik, de nem többet. A túlzásba vitt ultraibolya sugárzás izgatja az anyajegyeket, a másik hatása, hogy ráncossá, öreggé teszi a bőrt.

Külön megemlítem a gyermekeket, akiknek finomabb, érzékenyebb a bőrük. Az egyszer hólyagossá égetett bőr egész életen keresztül érzékenyebb lesz, a leégett területen lévő anyajegyeket fokozott figyelemmel kell szemmel tartani.

Megelőzés


  • Azt javasoljuk, hogy az aggódók, óvatosak, vagy sok anyajegyűek évente kétszer kérjék anyajegyeik vizsgálatát. Először a napfényes idők beköszönte előtt, áprilisban, májusban. Másodszor, amikor az esetleges túlzott napozás hatása már felmérhető, október tájékán.
  • Nyaraláskor, vagy amikor többet vagyunk a napon (de csak akkor), használjunk széles karimájú szalmakalapot, hosszú ujjú fehér inget, lenge világos nadrágot. (Érdemes lenne szót ejteni a napfénytől védő, át nem melegedő sötét színű, kék vagy fekete anyagok tulajdonságairól is. Nomád afrikai törzsek, például a berberek sem fehér ruházattal védik magukat a napfénytől.)
  • Használjunk olyan fényvédő szereket (krém, tej, gél), amelyek az ultraibolya A és B sugaraktól is védenek. Elegendő védelmet biztosítanak a 30–40 faktorú készítmények. A magas faktorúak ára magasabb, miközben fényvédő hatásuk lényegesen nem nagyobb.
  • Főleg a vizek mellett nem ajánlatos fák árnyékában napozni, a sok helyről visszaverődő UV-sugarak ott is megtalálják a gyanútlan árnyékot keresőket.

A sérült anyajegy

A megsérült, megkarcolt anyajegyet sürgősen meg kell vizsgáltatni.

  • A sérülés nem mindig oka a rákossá válásnak, az orvos tud arra választ adni, hogy a sérült anyajegyet el kell-e távolítani.
  • Az én nézetem szerint a sérült pigmentált anyajegyet érdemes sebészi úton, nem lézerrel (!) eltávolítani. Az eltávolítás kis, alig látható vonalszerű heggel gyógyul. A továbbiakban nem kell aggódni az anyajegy sorsáért.
  • Attól nem kell félni, hogy a sebészi beavatkozás közben válik rosszindulatúvá az anyajegy. Ha az eltávolítást mindig követő szövettani vizsgálat rosszindulatúságot állapít meg, az eltávolított anyajegy már az eltávolítás előtt rákosodni kezdett.


Az elrákosodott, melanomává vált anyajegyek a legrosszabb indulatú daganatok közé tartoznak. De gyógyíthatók, ha a bonyolult kezelést időben, korán kezdjük meg. Nem szabad csodaszerekkel kezelni, kenegetni, borogatni. Gyanú esetén nem szabad várakozni, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni.

 

Dr. Cseplák György 
ny. osztályvezető főorvos

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!