Degeszre ette magát szindróma - Mit kell tudni az emésztőenzimes gyógyszerekről?

2011-12-25 08:00:00    

Az ünnepek alatti nagy lakomák sokszor olyan mértékben megterhelik a gyomrot és a beleket, hogy az már kifejezetten kellemetlen. Kiváltképp a zsíros, fűszeres, laktató ételek jelentenek nehéz falatot, mivel ezek túlzott fogyasztása esetén az emésztőenzimek nem képesek a feladatukat kielégítő mértékben ellátni, és jelentkeznek a „túlevés” okozta bélproblémák. Külső segítségre van szükség, ami gyógyszerek formájában megvalósítható; emésztőenzimeket kell a szervezetbe juttatni.

Mit kell tudni az emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerekről?

 

Emésztőenzimek - a szervezet is termel ilyet


A táplálékban található összetevők, azaz a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok bontására alkalmas enzimeket az emberi szervezet is termel, azonban ezek mennyisége nem minden esetben elegendő. A hasnyálmirigy, illetve a máj különféle betegségei az emésztőenzimek csökkent mennyisége vagy hiánya miatt emésztési zavarokhoz vezethetnek. A hirtelen, nagy mennyiségű étellel való terhelés egy egészséges emésztésű ember szervezetét is próbára teszi. A nehezen emészthető vagy szokatlan ételek is hasonló problémákat okozhatnak. Alkalmanként szükséges lehet egy-egy emésztést elősegítő készítmény alkalmazása.

Pótolja azt, amiből csak kevés van

Az emésztést elősegítő készítmények azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több enzimből álló, állati (sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak. Az enzimek a táplálék megemésztésében szolgálnak segítségül. Az enzimkeveréknek nincs direkt görcsoldó, puffadásgátló vagy hányáscsillapító hatása, azonban a táplálék emésztése révén – indirekt módon – megelőzi a puffadást, a feszülés okozta fájdalmakat, az émelygést.

Pankreatin nevű enzimkeverék

 

Ez az enzimkeverék több készítmény összetevői között is szerepel. A keverék fehérjéket bontó proteázt, szénhidrátokat bontó amilázt és zsírbontó lipázt is tartalmaz. A készítmények hatóanyag-tartalmát a szokásostól eltérően nem milligrammban (mg) vagy grammban (g) adják meg, hanem ún. enzimegységben. Ez általában egy tízezres nagyságrendű szám, pl. 10 000; 25 000 stb., amelynek a magasabb értéke „erősebb hatású” táplálékbontó szerre utal. A készítmények általában filmbevonattal rendelkező tabletták, bevonatos drazsék, illetve speciális, bélben oldódó szemcsékkel töltött kapszulák. A bevonat biztosítja azt, hogy az enzimek a gyomorban ne váljanak szabaddá, ott sértetlenül átjussanak, és csak a bélben, a hatás kívánt helyén szabaduljanak fel.

A bélben oldódó gyógyszereket tilos szétrágni!

  • Értelemszerűen, amennyiben a bélben oldódó bevonattal rendelkező készítményeket szétrágja a beteg, már a szájüregben vagy a gyomorban szabad formában vannak jelen a hatóanyagok, így a várt terápiás hatás elmaradhat.
  • Emellett, az enzimtartalmú készítmények szétrágása a szájnyálkahártya kifekélyesedését okozhatja.
  • Az emésztőenzimeket tartalmazó készítményeket egy pohár vízzel, egészben, szétrágás nélkül kell lenyelni – étkezés közben vagy után.
  • Lényeges, hogy bőséges mennyiségű folyadékot juttasson a szervezetébe az enzimeket alkalmazó beteg.

 

 

 

A cukorbetegségre szedett gyógyszerekkel együtt nem javasolt

A táplálék megemésztésében segítő enzimek alkalmazása mellékhatásokat nagyon ritkán okoz: hasmenés, hasi diszkomfort és hányinger előfordulását lehet említeni. Mint minden hatóanyaggal szemben, allergiás reakciók felléphetnek, ebben az esetben a készítmény szedését fel kell függeszteni, orvoshoz kell fordulni. A bevett enzimtartalmú gyógyszer az autóvezetési, összpontosítási képességeket nem befolyásolja.

 

Kiemelendő az egyes vércukorszint- csökkentő szerekkel való interakció

  • Egyidejű alkalmazás a vércukorszintcsökkentő szerek hatásának a csökkenését vonhatja maga után.

 

Növényi enzimek megjelenése

Érdekességként említhető, hogy az állati eredetű enzimek mellett az utóbbi időben a növényi eredetű enzimek térnyerése is egyre nagyobb. Egyes növényekből kivont enzimek jelentős fehérjebontó hatással rendelkeznek, ami a különféle bélrendszeri problémák orvoslásában is megoldást nyújthat a jövőben.

Az ananászból kivont bromelin, a kivi enzim-hatóanyaga az aktinidin, illetve a papaja papain, valamint kimopapain nevű enzimjei képesek a fehérjéket elbontani. Az enzimek mellett egyéb hatóanyagok is javíthatják a féktelen evés okozta kellemetlenségeket.


Bár a májvédő- és májregeneráló articsóka levelének hatóanyagai nem kifejezetten a „degeszre ette magát” probléma orvoslására szolgálnak, a zsíros ételek fogyasztása esetén a zsír bontásában játszanak szerepet, így alkalmazásuk hatásos lehet.Egyszer-egyszer, nagy családi vagy baráti összejövetelek ebédei és vacsorái után bevehetők az említett – recept nélkül is kapható – enzimkészítmények, emésztést segítő szerek. Amennyiben azonban az emésztési problémák rendszeressé válnak, vagy azok már a szokásos, könnyű étkezéseket követően is jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni a probléma okának felkutatására.   

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész 

Dr. Budai Lívia PhD
gyógyszerész

 

(ni)

Cikkajánló

Üzen a gerinc!
2018-08-17 08:15:00
Negyvenen túl I. rész
2018-08-22 08:00:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!