Patkánymérget találtak potencianövelő szerekben

2012-01-30 17:00:00    

Patkánymérget is találtak online rendelt, illegális potencianövelő szerek vizsgálata során a svéd hatóságok. Egyes pirulákban kevesebb, illetve több aktív hatóanyagot, másokban eltérő gyógyszerek összetevőit mutatták ki.

2011 szeptemberében folytatott ellenőrzési akció során közel 42 ezer darab hamis gyógyszert foglaltak le a svéd hatóságok, amelyeket a kereskedők az interneten értékesítettek. A pirulák laborvizsgálati eredményeiről a napokban adtak tájékoztatást az illetékesek – írja a Yahoo News.


A vizsgálatok csak a lefoglalt hamisítványok felében mutatták ki, hogy azok tartalmazzák az eredeti potencianövelő hatóanyagát, a szildenafilt. Ezek egy része az előírtnál kisebb dózisban, más része viszont az engedélyezett 100 miligrammnál több aktív összetevőt tartalmazott. Mivel a készítményt hivatalosan csak orvosi javallatra, bizonyos egészségügyi panaszok kizárása esetén lehet alkalmazni, a nagyobb mennyiségű hatóanyag jelentősen növeli a mellékhatások, így a stroke és a szívpanaszok jelentkezésének kockázatát.


A hatósági jelentés szerint a hamis potencianövelők egy része az előírttól eltérő összetevőket tartalmazott, így kimutatták például az egyik fájdalomcsillapító hatóanyagát is ezekben. Egy indiai, gyógynövény alapú készítményként hirdetett szerben patkányméregként használt sztrichnint is találtak, amely az emberre is veszélyes legerősebb mérgek egyike.

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület
(BSD)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!