Alultápláltabbak az indiai kislányok a fiúknál

2012-01-31 17:00:00    

Gyermekegészségügyi vizsgálat során mutatott rá a nemi diszkrimináció súlyosságára egy indiai kutatás. Az orvosok szerint a lánygyermekek alultápláltabbak a fiúknál.

Többet ér a fiúgyermek, ezért több kislány éhezik


Három indiai állam, Delhi, Haryana és Punjab orvosai megkérdezésével készült az az indiai vizsgálat, amely a helyi gyermekek egészségügyi állapotára vonatkozó kérdések alapján mutatott rá a nemi diszkrimináció súlyosságára a térségben. Az Indian Academy of Pediatrics (IAP) kutatása szerint a több mint 670 orvos 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy körzetében a leányok alultápláltabbak a kisfiúknál. A doktorok 65 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalatai szerint a családok jobban örülnek a fiúgyermek érkezésének, míg csak 26 százalékuk mondta, hogy egyforma örömöt tapasztal a lányt és a fiút váró szülőknél.

 

Mind a három államban több fiú születik, mint lány

Az IAP adatai szerint a három tagállamban igen aránytalan a két nem megoszlása. Haryana államban 1000 fiúgyermekre 830 lány jut, Punjab területén 846, Delhiben pedig 866. India egészére nézve 1000 fiúra nézve 914 a kislányok aránya.

Az orvosi szervezet szerint a rossz táplálás az oka annak, hogy évente 1,3 millió kisgyermek nem éli meg Indiában az első születésnapját.

ELTE Társadalomtudományi Kar
(ni)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!