Gyógynövények terhesség és szoptatás idején

2012-02-29 17:00:00    

A gyógynövények és a gyógynövény-készítmények várandósság és szoptatás idején történő használatának megítélésénél egyrészt a hagyományos orvoslás tapasztalataira, másrészt a szakhatóságok és a fitoterápiás szakbizottságok által kiadott gyógynövény-monográfiákban foglalt adatokra támaszkodhatunk.

Kevés a megbízható információ

Sok esetben túlzottnak tűnik az említett forrásokban megfogalmazott óvatosság a növényi szerek alkalmazását illetően, de nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy viszonylag kevés megbízható adattal rendelkezünk a gyógynövények és a gyógynövénykészítmények esetleges magzatkárosító, illetve méhösszehúzódást stimuláló hatására vonatkozóan (természetesen nem lehet minden egyes gyógynövényre, teakeverékre vagy növényi készítményre ilyen jellegű vizsgálatokat elvégezni).

 

Végigolvasni a betegtájékoztatót!

Hatósági (pl. OGYI-) engedéllyel rendelkező gyógynövénykészítmények esetében mindenképpen célszerű gondosan végigolvasni a betegtájékoztatót, mert nem egy esetben ellenjavallatként szerepelhet a várandósság vagy a szoptatás időszaka.

Tilos, ellenjavalt, korlátozott gyógynövények a várandósság és szoptatás alatt

Néhány példa a várandósság és a szoptatás ideje alatt használható vagy ellenjavallt gyógynövények közül. Az említett források alapján a várandósság és a szoptatás ideje alatt egyaránt ellenjavallt vagy korlátozott

 • az antrakinon-származékokat tartalmazó, hashajtó hatású drogok (aloé: Aloë, rebarbara gyökértörzs és gyökér: Rhei rhizoma et radix, szennalevél és termés: Sennae folium et fructus, kutyabengekéreg: Franguale cortex),
 • a ricinusolaj (Oleum ricini) és egyes hormonszerű  anyagokat tartalmazó növényi drogok (ginszenggyökér: Ginseng radix, édesgyökér: Liquiritiae radix) fogyasztása.
 • A várandósság alatt ugyancsak lehetőség szerint mellőzni kell a nálunk ismertebb és használtabb drogok közül például a borókabogyó és -olaj (Juniperi fructus et aetheroleum), a zellermag és -olaj (Apii fructus et aetheroleum),
 • a zsályalevél és -olaj (Salviae folium et aetheroleum),
 • a petrezselyemgyökér (Petroselini radix),
 • az őszi margitvirág (Chrysanthemum parthenii folium et herba),
 • a bazsalikom (Basilici herba),
 • a tujafa-illóolaj (Aetheroleum thujae),
 • a medveszőlőlevél (Uvae ursi folium),
 • a kínakéreg (Chinae cortex),
 • a vérehulló fecskefű virágos hajtás és gyökér (Chelidonii herba et radix),
 • a gyári készítményekben használt őszi kikerics mag (Colchici semen) és a fagyöngy (Visci stipes) fogyasztását.

A fűszerként is használatos növények (pl. boróka, petrezselyem, bazsalikom stb.) esetében a tiltás a „gyógyszermennyiségben” történő fogyasztásra vonatkozik.

Megengedett gyógynövények

A várandósságra való felkészülés, valamint a várandósság és a szoptatás ideje alatt a helyes táplálkozás, az izgatószerek kiiktatása, a rendszeres és megfelelő mozgás (séta, úszás stb.), a pihenés és a különféle kezelések (pl. gyógytorna, masszázs) mellett fontos szerepük lehet a gyógyteáknak és egyéb növényi gyógyszereknek.

A várandósság ideje alatt gyakran fellépő közérzeti zavarok és enyhébb panaszok kezelésére – a felsorolt tiltások ellenére – sokféle gyógynövény áll rendelkezésünkre, melyet mind a népgyógyászati, mind a tudományos irodalomban közölt ismeretek alapján biztonságosan lehet alkalmazni.

A várandósság egész ideje alatt fogyasztható általános erősítő, élvezeti teaként például egy málnalevélből, csipkebogyóból, hibiszkuszvirágból és citromfűből álló teakeverék. Hasonló céllal, az izgató hatású kávé és tea helyettesítésére fogyaszthatók a különféle gyümölcstea-keverékek.

 

dr. Babulka Péter

www.bebikkicsikesnagyok.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!