Mit tud a cékláról, a lucernáról és a búzacsíráról?

2012-03-16 09:00:00    

Azt mindenki tudja, hogy ezek a növények hasznosak, egészségesek és szervezetünk is szereti őket. De azt tudjuk, hogy miért?

A cékla (Beta vulgaris var. Rubra) (Chenopodiaceae)

Cékla

A cékla a libatopfélék családjába tartozik. Serkenti a vérképzést, növeli az ellenállóképességet, támogatja a nyirokrendszer működését és normalizálja a vérnyomást. Vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. A cékla színezőanyagai, pl. betain-glükozid a rákos sejtekben pótolja az aktivitást vesztett légző fermenteket azzal, hogy H atomokat köt meg, amivel 100%-ban javítja a sejtlégzést. Fokozza a szervezet ellenállóképességét.

Kiváló K-, Ca-, Si-, Mg-forrás, tartalmaz Cu-, Zn-, Mn-, S-, J-, Co-, Cr-, Ni-elemeket is B1-, B2-, B6- és C-vitamint, niacint, biokint és folsavat, amelyek nélkülözhetetlenek a haj, a köröm és az idegrendszer számára.

A búzacsíra

Már a sumérok foglalkoztak a csíráztatás gondolatával, amely számukra az újjászületés szimbólumát jelentette. Az egyiptomi sírokban is találtak kis csíráztató tálakat gabonával megtelítve, amelyet kétezer év elteltével sikerült újracsíráztatni.
Az újkorban először a magyar származású Edmund Bordó a Vatikánban talált iratok alapján vezette be Amerikában a köztudatban a csíráztatott gabona emberi szervezetre gyakorolt áldásos hatását. Később Anne Wigmoore, s majdan a hozzánk sokkal közelebb álló Nobel-díjas professzor, Szent-Györgyi Albert foglalkozott a növényi hatóanyagok, így a kinonok hatékonyságával. A manna-rax néven forgalmazott táplálék-kiegészítő – a kinonon kívül – többek között vitaminokat (C, E, B), nyomelemeket, különböző ásványi anyagokat, likopint és béta-karotint tartalmaz. Mindezt olyan összetételben, hogy azok maradéktalanul felszívódjanak, majd beépüljenek és hasznosuljanak szervezetünkben.
A manna-rax teljes egészében tökéletesen tiszta, hazai alapanyagokból, természetes eljárással – beleértve a legfontosabbat, a csíráztatott búzát is –, kizárólag biotermesztésből készül. A manna-raxot általános minőségjavító szerként ajánlják elsősorban a legyengült emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt, és számos agresszív betegség esetén is hasznosnak bizonyult.

Az őszi árpa (Hordeum vulgare L.), (Poaceae )

Hatóanyag: Ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, növényi fehérjét és klorofillt szerves kötésben a szervezetnek szükséges arányban.

Dr. Yoshihide Hagiwara japán professzor húszéves kutatómunka eredményeként ismerte fel, hogy közismert növényünk, az őszi árpa tavaszi friss, zöld levele értékes hatóanyagokban bővelkedik. Az ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, növényi fehérjéket és a klorofillt épp a szervezetünknek szükséges arányban, kiegyensúlyozott formában, szerves kötésben tartalmazza. A két legfontosabb szempont a szerves kötés és a kiegyensúlyozottság, mivel szervezetünk csak ebben a formában képes felismerni és hasznosítani a működéshez szükséges létfontosságú anyagokat.
A zöld árpa 100%-ban organikus módon termesztett, teljes értékű, természetes táplálék, amely teljes összhangban van a természettel. Az enzimek az élő szervezetben zajló kémiai folyamatok katalizátorai. Minden normális testi működés előfeltétele a megfelelő mennyiségű és összetételű enzim jelenléte – ezek legszélesebb tárházát kínálja a zöldárpa.
A zöld árpa a ma ismert hagyományos élelmiszereink közül a legnagyobb klorofilltartalommal rendelkezik. A zöld árpa klorofilltartalma, „a zöld vér az emberi szervezetbe kerülve valódi piros vérré válhat”.

A lucerna

lucerna

Természeti népek felfedezték, hogy lovaik sokkal frissebbek és erősebbek, ha lucernát esznek, így ők maguk is elkezdték fogyasztani.
A lucerna gyökerei akár tíz méter mélységig is lehatolnak és az altalajból veszik fel az ásványi anyagokat. Jelenlegi táplálkozási szokásaink mellett nagy szükségünk van erre a takarmánynövényre.

Jelentős szerves kalciumot tartalmaz, amely nem válik ki a vesében, nem okoz meszesedést. Szerves vastartalma tökéletesen felszívódik. A szervezet emésztőrendszerére lúgosító hatást gyakorol. Értékes összetevői a béta-karotin, B6-, C-, D-, E- és K-vitamin, lényeges beltartalmi értéke az L-borostyánkősav (az öregedés elleni elixírként tartják számon) a kötőszövetek rugalmasságáért felelős. Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot, fogazatot, segítségével megfékezhetjük a csontritkulást. A vashiány gyakran végigkíséri a hölgyek életét, a szerves vas bevitele minden korosztálynak elengedhetetlenül fontos. A lucerna kitűnő rostforrás. Magas klorofilltartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában, a stressztűrés fokozásában. Kiegyensúlyozott, állandó jó közérzetet biztosít. A lucerna páratlan tonizáló, életerőfokozó hatású, szabályozza a bélműködést, gazdag proteinben és aminosavakban, gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is érvényesül. Hatékony gyomorpanaszok, felfúvódás, fekélyes állapotok, étvágytalanság esetén. A lucerna serkenti a tejelválasztást, enyhe hashajtó és egyben természetes vizelethajtó is. Jó vérzékenység ellen, elősegíti a vér alvadását (diabéteszes betegeknek ajánlott). A jódban gazdag területen termesztett lucerna képes a szerves kötésű jód felvételére.

Forrás: Prof. Dr. Petri Gizella: Gyógynövények és készítmények a terápiában / Galenus 2006

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!