Tízből hatan tiltanák a dohányzást az autókban

2012-03-20 08:00:00    

Friss brit felmérés szerint tízből hatan egyetértenének azzal, hogy tilos legyen a dohányzás az autókban, ha más utas is van a járműben, és közel ugyanennyien nem engednék, hogy a boltokban látható helyen legyen elhelyezve a megvásárolható cigaretta.

Újabb korlátozásokat készítenek elő Nagy-Britanniában

A brit kormány által bemutatott, a dohányzás visszaszorítására irányuló intézkedéstervezet kapcsán végzett felmérést a YouGov közvélemény-kutató. Az egészségügyi minisztérium ajánlásai között szerepel az egységes csomagolás bevezetése, a dohányzás korlátozása az autókban, a cigaretta automaták betiltása és az értékesítő helyeken történő reklámozás akadályozása. Mindezzel azt szeretnék elérni, hogy a szigetországban kevesebben szokjanak rá a káros szenvedélyre, és ezzel csökkenjen a dohányzáshoz köthető elhalálozások száma.

 

60% tiltaná a dohányzást az autókban


A YouGov adatai szerint számos javaslat élvez jelentős támogatást a britek körében, igaz, több kérdésben is nagyszámú az ellenzők aránya. A lekérdezés szerint a válaszadók 60 százaléka egyetért azzal, hogy tiltsák a dohányzást az autókban, ha más utas, különösen, ha gyermek vagy idős személy is van a járműben. Közel ugyanennyien helyeselnék, hogy az üzletekben ne látható helyen helyezzék el a cigaretta kínálatot. A két kérdésben mintegy 30 százalék az ellenzők aránya.

A megkérdezettek 57 százaléka támogatja, 26 százaléka ellenzi annak ötletét, hogy egységes, dísztelen csomagolás alkalmazására kötelezzék a dohánygyártókat. 37 százalék nem csak korlátozná, de teljesen tiltaná a dohányzást a személyautókban, amellyel a megkérdezettek 52 százaléka nem ért egyet.

 

Dohányzás a közparkokban


A kutatás szerint a legmegosztóbb jelenség a közparkokban történő dohányzás. A válaszadók 44 százaléka helyeselné, ha ezeken a helyeken tiltanák a cigarettázást, 46 százaléka azonban nem értene egyet a döntéssel.

ELTE Társadalomtudományi kar

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!