Miért eszünk sokszor a rosszullétig?

2012-03-27 08:00:00    

Segít a tartós fogyásban, ha tudjuk mik azok az ételek, érzelmek és helyzetek melyek arra sarkallnak, hogy betegre együk magunkat.

Ételek, melyeknek nehéz ellenállni


Vannak olyan ételek, melyek egyszerűen ellenállhatatlanok, és, ha lehetőség van rá, akkor óriási mennyiséget lehet elfogyasztani belőlük. A sós/zsíros ételek (rántott hús, sült krumpli, olajban sült sós rágcsák) vannak hipnotikus hatással, de az édességek is hasonlóan működnek bizonyos csoportoknál. Mindegy, hogy mikor, hol, milyen környezetben és mennyiségben fordul elő, borítékolható, hogy minde egy szálig el fog fogyni.
Ezeket az ételeket muszáj elkerülni a fogyókúra során, és utána is csak kis mennyiségben és alkalmanként szabad fogyasztani. Kontrollálatlan evésre sarkalló ételeket nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben szabad otthon tartani.


Érzelmek, melyek a hűtőhöz vonzanak


Vannak érzelmek, melyek legyenek akár jó érzéseket, vagy fájdalmat hordozóak, étkezésre sarkallnak. Ha ilyen érzelem ér, akkor mindegy, hogy mi van a hűtőben vagy a kamrában, az el fog fogyni. Nagyon fontos tisztázni, hogy melyek ezek az érzelmek. Ezekre az érzelmekre adott válaszok módosításával lehet megváltoztatni a viselkedést. Evés helyett séta, vagy nasi helyett támogató ölelés - mindenkinél más használ. Nagyon nehéz átalakítani a válaszokat, különösen akkor, ha nem lehet pontosan tisztázni, miféle érzelem űz az étkezés felé. Pszichológus, pszichiáter, mentáhigiénikus szakember segíthet feltérképezni az érzelmi hátteret, ha az nagyon zavaros, és átláthatatlan.

 

A környezet, mely túlevésre sarkall


Tipikus helyzetek: a rokonlátogatások, közös főzések a barátokkal, vasárnapi sütizések, lángosozások. Magyarországon különösen nagy kultúrája hatalmas családi ebédeknek. Vannak helyzetek, amiket nem lehet kikerülni, de érdemes azért megpróbálkozni. Az otthoni vendégvárást kihelyezni egy étterembe, a megszokott cukrászda helyett inkább a piknikelni, a hagyományos több fogásos ebéd helyett büféasztalos, grillezős eseménnyel várni a vendégeket. Az új helyzetek kizökkentik a régi rutinokat, és így könnyebb átszokni az egészségesebb életmódra, és alacsonyabban tartani a kalóriaszámlálót.

Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!