Kémiai biztonság: a hypon túl

2012-04-04 11:00:00    

Évente 14-16 ezer mérgezéses eset történik Magyarországon. A vegyi anyagok minden háztartásban megtalálhatók, így fontos, hogy már a gyermekekben is tudatosítsuk: a nagymama gyógyszere nem játék; a tisztítószerek ugyan szép színesek, ám mérgezőek. A legjobb, ha ezeket olyan helyen tároljuk, ahol a gyermekek nem férnek hozzá.

Gyakorló pedagógusoknak, kémia tanároknak, védőnőknek, kémiai biztonsági felügyelőknek szervezett konferenciát az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) csütörtökön.

 

Betegségek, gyermekbalesetek oka lehet vegyi anyagok helytelen használata


Megnyitójában Dr. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a kémiai anyagok körülvesznek minket a hétköznapokban, az ipar újabb és újabb vegyületeket fejleszt ki. A folyamatos modernizációnak azonban hátrányai is vannak: a helytelen használat mérgezéses esetekhez, sérülésekhez vezethet. A cél a kockázatok elkerülése.

Dr. Vokó Zoltán, az OEFI főigazgatója kiemelte: az egészségfejlesztő munka egyik legfontosabb színtere az óvoda, az iskola, ahol általában a hosszútávú egészségkockázatok kerülnek előtérbe (pl. az életmód, az alkoholfogyasztás, a szerhasználat megelőzése), a kémiai biztonság azonban kevesebb figyelmet kap, ezért is hiánypótló a konferencia.

Dr. Major Jenő, az OKBI főigazgatója aláhúzta, Magyarországon a nem fertőző krónikus betegségcsoportok világviszonylatban is kiemelkedően gyakoriak. Ezek hátterében sokszor a különböző vegyi anyagok nem megfelelő kezelése, használata áll.

 

A képen egy felborult tartály található, amiből kiborult a méreg. A halálfejes piktrogram van a tartályra festve.

 

Designerdrogok - nem tudni, hogy mit okoznak az újabbnál újabb vegyületek


Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ Klinikai Toxikológiai Osztály főorvosa az ún.designerdrogokról szóló előadásában arra figyelmeztetett: az újabb és újabb kábítószerek olyan sebességgel jelennek meg, hogy még a szakemberek számára is nehéz követni a változásokat. Míg korábban ismerték az anyagok összetételét, hatásait, a szerhasználati szokásokat, a kezelés lehetőségeit és a későbbi következményeket is, addig most gyakorlatilag „engedély nélküli emberkísérletek” tanúi. Az új szerek hosszútávú hatásai ugyanis megjósolhatatlanok. A szakember szerint a szülők és a pedagógusok legfontosabb feladata, hogy erre a változékonyságra, az ebből következő rendkívüli kockázatokra hívják fel a fiatalok figyelmét. Így lehet elérni, hogy adott pillanatban „nem”-et tudjanak mondani. A programon civil szervezetek is beszámoltak drogmegelőzési tevékenységükről.

 

Piktogrammok - 2015-től egységes lesz az egész Unióban

Az előadások során elhangzott: a fiatalok alig-alig tudják, hogy mit jelentenek a vegyszereken elhelyezett piktogramok. Ebben előrelépést hozhat az az európai uniós tervezet, amely 2015-től egységesítené és egyszerűsítené a figyelmeztető jelzéseket. Az elmúlt években hazánkban a mérgezéses esetek száma 14 és 16 ezer között váltakozott. Ennek fele öngyilkossági kísérlethez köthető, másik fele pedig véletlen baleset. Ez utóbbin belül 25 százalékot tesznek ki a 0-18 éves korosztályt érintő esetek. Leggyakrabban a gyógyszerek, ipari- és háztartási szerek okoznak mérgezést.

Fontos tudni, hogy nincs általános szabály a mérgezett ellátására, a teendőkről az adott eset függvényében lehet dönteni, ha kell orvosi segítséget szükséges hívni. Ugyanakkor a legfontosabb a megelőzés. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyermekekben tudatosítsuk: a környezetükben lévő vegyi anyagok kockázatot hordoznak magukban.

 

 

 

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
Országos Egészségfejlesztési Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!