Hitek és tévhitek a körömlakkról

2012-04-06 08:00:00    

Lakkozzuk a körmünket? Igen, de a megfelelő mértékben, a kellő gyakorisággal és körültekintéssel. Az alábbiakban néhány hitet és tévhitet kívánunk tisztázni a körömlakkozás jótékony és kedvezőtlen hatásairól.

 • A körömlakk vegyi termék – kémiai összetevőkből áll

  IGAZ

  Ásványi anyagokkal dúsított vagy organikus pigmentek (színanyagok) és gyanta a fő alkotórészei. Olajosságának növelése és a felvitel megkönnyítése érdekében szilárdítóanyagokat (szilicium) és oldószereket (aceton, formaldehid, toluol és etil-acetát) adnak hozzá. Párologva ezek az anyagok lehetővé teszik a lakkréteg megkeményedését. A toluol adja a körömlakk jellegzetes szagát. Végül a „recept” fedő-hatóanyagokat is tartalmaz, melyek: gyanták, lágyítószerek (olaj, víz).

 • A körömlakk túl gyakori használata nem tesz jót

  IGAZ

  A gyakori, szünet nélküli lakkozás gyengítheti a körmöt. Ha a köröm hullámos vagy kettéválik/töredezik, akkor inkább elszarusodási problémáról van szó, ami a köröm alkotóelemével, a keratin képződésével függ össze. Ez a rendellenesség gyakran vitaminok (pld. A-, C-, D-vitamin), vagy ásványi sók (főleg vas és szilicium) hiánynak tudható be, de nem árt orvossal is konzultálni. Lehet, hogy gombás betegség van a háttérben. A nyomelemek és vitaminok jótékonyan hatnak a körmökre. A takarítástól senki sem menekülhet, ám, ha gumikesztyűt viselünk akkor kevésbé tesszük ki őket tisztítószerek ártó hatásának.

 •  

  A körömlakk idővel besűrűsödik, de nem ajánlott oldószerrel hígítani, mert az módosítja az összetételét, azaz a benne lévő olajat és vizet, ami védi a cuticulát (körömbőrt).

   

 • Szünetet kell tartani két lakkozás között

  IGAZ

  Ajánlott, hogy időről időre hagyjuk lélegezni a körmöket, váltogatva a lakkozott periódusokat a lakk nélküliekkel. Szükségtelen például lakkozni a lábujjak körmeit télen. De ha mégis ragaszkodunk hozzá, két lakkozás között hagyjuk lélegezni a körmöt legalább két napig.

 •  

 • Barázdált, töredezett, elvékonyodott körmök esetén jobb mellőzni a lakkozást

  HAMIS

  Nem feltétlenül kell elhagyni ilyen esetekben sem. Ha nem körömbetegségről van szó, akkor, ha nem visszük túlzásba a használatát, a körömlakk védi is a körmöt. Még inkább így van ez, ha körömápoló, erősítő összetevőket is tartalmaz. Körmünket nap, mint nap számos külső sokkhatás, sérülés érheti: a számítógép klaviatúráján való írás vagy barkácsolás, házimunka közben, valamint a vízzel való folyamatos érintkezés során. A lakk által alkotott filmréteg erősebbé és ellenállóbbá teszi a körmöt ezekkel a külső, agresszív hatásokkal szemben, és kevésbé fogja átereszteni a vizet is.

 

Agresszív oldószerek?

Körmeink fehérek lesznek, amint „lesminkeljük” őket oldószerbe mártott vattával. Mindez annak a következménye, hogy túlságosan is reagálnak az acetonra. Ez esetben változtatni kell a terméken, és bízzuk magunkat a szagára.

Ha nagyon erős, akkor az oldószer használata bizonyosan azzal a kockázattal jár, hogy szárítja, töredezetté teszi a körmöt. Ezért jobban tesszük, ha aceton nélküli, lágyabb oldószert használunk.

   

 • Az oldószer nélküli formulákat jobban bírja a köröm

  IGAZ

  Mindenekelőtt azért fejlesztették ki őket, hogy az elkerülhető legyen. Valójában, ha megdörzsöljük körmünkkel az arcunkat (nevezetesen a szem környékét) vagy testünk más részét, ezt a reakciót válthatja ki. Ez esetben a gyanta a „bűnös”, a fenyőből származó, allergiát okozó kivonat. De más olyan hatóanyagok, mint az oldószerek (aceton, toluol), melyek hosszú távon módosíthatják a köröm egyik fő alkotóelemét, a keratint, szintén allergiát válthatnak ki.

 •  

 • A körömápoló lakkok fokozottan ajánlottak

  IGAZ

  De kiválasztásuk függ a körmök természetétől és az alkalmazás gyakoriságától. Ha könnyen töredeznek, és hajlamosak a kettéválásra, barázdálódásra, a szilíciummal dúsított formulák erősítik a keratint, és kevésbé porózussá teszik a körmöt. Ezek a lakkok ajánlottak azoknak, akik egész évben lakkozák a körmüket, mert koncentráltabban találhatók bennük lágyító hatóanyagok. Komolyabb problémák esetén bőrgyógyásszal tanácsos konzultálni.

 •  

 • Aggodalomra ad okot, ha egy sötét lakktól elszíneződik a köröm

  HAMIS

  Ha ezt tapasztaljuk, inkább kevésbé esztétikus, mint veszélyes helyzettel álunk szemben. Könnyedén lehet csiszolni a felületét, hogy tompítsuk az elszíneződést, vagy várni a körmök természetes regenerálódását, ami akár egy év is lehet. A lábkörmök hajlamosabbak a sötétedésre és a megvastagodásra az évek során. Ezeket is csiszolhatjuk időről időre, de csak lágyan érintve.

 

Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!