Az omega-3 zsírsav hatása kedélyállapotunkra

2012-04-08 11:00:00    

Sokat dicsérik rákellenes és szívvédő hatása miatt, de úgy tűnik, hogy ez a telítetlen zsírsav befolyásolja közérzetünket is. Néhány magyarázat rá...

Agyunk szárazanyag tartalma 30%-ban zsírsavakból áll, ennek szintén 30%-a többszörösen telítetlen zsírsav, melynek fele omega-3. Végül agyunk legalább 5%-ban tartalmaz omega-3-at, innen ered jelentősége, ha idegi egyensúlyról beszélünk. Amennyiben ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, többféle fajtájuk ismeretes, úm. EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexán sav),  ALA (Alfa-Linolenik sav) stb.

Az omega-3 zsírsavak kedélyjavító hatásai

  • Az omega-3 telítetlen zsírsavak, és köztük különösen az EPA lehetővé teszik a kortizol hormon termelődésének lelassulását (ezt a hormont a szervezet akkor bocsátja ki, amikor stresszes állapotban van.) Azután hatnak a szerotonin eufóriát kiváltó hormon arányának növekedése útján. (Hiánya depressziót idéz elő.)
  • A megemelkedett omega-3 szint a vérben előidézi a foszfatidiliszerin fokozódását is, amely egy foszfolipid (zsírszerű anyag), és közrejátszik a depresszió és a memóriavesztés elleni küzdelemben. Kutatások kimutatták, hogy a foszfolipid hiánya csökkenti a dopamin szintet, amely egy természetes kémiai anyag (neurotranszmitter). A testben termelődik, és üzeneteket közvetít az agyban, többek közt a jó közérzet üzenetét. A depresszió, rosszkedv, szorongás tehát összefüggésben lehet a csökkent dopaminszinttel.
  • Emellett az omega-3 hiánya megnöveli a citokin-arányt. Márpedig ha ez megnő, a depresszió fokozódásának veszélye is közelebb kerül. (A citokinek olyan fehérjék, melyeket az immunrendszer bizonyos sejtjei termelnek.)

 

Miben találhatók omega-3 zsírsavak?


A zöldfőzelékek az omega-3 zsírsav ALA formáját tartalmazzák igen kis mennyiségben. De hogy jobban profitáljunk ezeknek a zsírsavaknak a jótékony hatásaiból, szervezetünknek a fontos antioxidánsokból is hasznot kell húzniuk – ezért együnk sok gyümölcsöt és zöldséget.
A „zsíos halak” (lazac, tonhal), de az algák, rákok, puhatestűek szintén gazdagok EPA vagy DHA omega-3 zsírsavakban. A repce- vagy lenolaj és a dió gazdag ALA-ban. A tojás, egyes tejtermékek és húsok is nagy mennyiségben tartalmazzák, valamint a szárnyas- és disznóhús.

Kell-e kúrát tartani étrend-kiegészítőkből?


Amikor deprimáltak, szorongók, stresszesek vagyunk, tanácsos emelnünk az omega-3 dózist, kb. 3 gr-ra naponta. Márpedig napjainkban a legtöbbünknél e bevitel ritkán több mint 0,30 gr. Úgyhogy még nagyon messze vagyunk a kívánatos mennyiségtől… Ez még egy ok arra, hogy táplálkozási szokásainkon változtassunk, tegyük étrendünket sokkal változatosabbá. A mediterrán típusú diéta (gyümölcsök, zöldségek, halak és olívaolaj dominanciájával) már kb. 1 gr omega-3 zsírsavat juttat a szervezetünkbe naponta.

 

Pszichiáteri vélemény:


Ha szabályozzuk a stresszt, a kiegészítőkkel megelőzhető a depresszió. Az omega-3 zsírsavak segítik fenntartani az idegi egyensúlyt, a kisebb kedélyromlás javítják. De természetesen nem helyettesíthetik a depresszió kezelését, viszont egyes esetekben megelőzhetik annak kialakulását. Tudjuk például, hogy egy stresszes élethelyzetben élő személy hatszor inkább kitett a depresszió kockázatának, mint az, aki normális, nyugodtabb életvitelt folytat. Ezért fontos csökkenteni a stresszt, és az elegendő omega-3 bevitel feltétlenül hozzájárul a depresszió kialakulásának megelőzéséhez.

 

De elképzelhető az is, hogy még megfelelőbb menük útján elérjük az ajánlott napi bevitel mennyiségét. Ha ez nem sikerül, ajánlott étrend-kiegészítő (kapszula) kúrát tartanunk Egyszerűen biztosítani kell, hogy az EPA/DHA/ALA kiegészítők koncentrációja elegendő legyen szervezetünkben: mint említettük, lehetővé kell tennie 2-3 gr omega-3 felszívódását naponta.

Emellett arra is figyelni kell, hogy az étrend-kiegészítő bevitele reggel történjen. Viszont legyünk óvatosak, ha véralvadásgátlót szedünk, mert e kiegészítők növelhetik annak hatását. Természetesen arra is ügyeljünk, ha allergiásak vagyunk a halra, mert számos gyógyszertárban vagy diétás élelmiszereket árusító boltban találhatók halolaj alapanyagú kiegészítők. És persze a lehető legnagyobb elővigyázatossággal járjunk el, ha az internetről rendelünk.Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!