Testsúly és közérzet

2012-04-21 15:00:00    

A fogyókúra több mint kalóriaszámlálás és tudatos étkezés. Az életmód megváltoztatásához nem elég arra figyelni, hogy mit eszünk. Néha az érzelmek miatt sikertelen a diéta.

A hangulat befolyásolja azt, hogy milyen ételt eszünk

Egy finn kutatás során azt találták, hogy a stresszevők – vagyis akik, ha zaklatottá válnak, akkor esznek – voltak a leginkább elhízottak. A stresszevők sokkal több virslit, hamburgert, pizzát, csokoládét és alkoholt fogyasztottak, mint azok, akik másként reagálnak a stresszre.
A hölgy néz kétségbeesetten, a szája körül mérőszalag van körbetekerve.

A hormonok hatása a hangulatra

Több olyan hormon is van, ami a hangulatra, és így akár a testsúlyra is hatással lehet. Ilyen például a kortizol, amit a mellékvese választ ki, vagy az ösztrogén, ami a női nemi hormon.

A tudomány azonban még nem nagyon tudja, hogy a hormonok milyen hatással vannak a túlsúlyra. Egy kutatás 35-47 éves nőket vizsgálta négy éven át, és a hormonszint illetve az elhízás között semmilyen összefüggést nem tudtak kimutatni. Habár, az viszont látható, hogy a depresszió és a szorongásos zavarok összekapcsolhatók az elhízással.

 

Problémamegoldási képességek hatása a hangulatra

Azoknak a problémamegoldási stratégiáknak, amik a mindennapi életben segítenek átlendülni a holtpontokon, jelentős hatása van a testsúlyra. A kutatások azt mutatják, hogy a sikertelen diéta sokszor a következő mintát mutatja: stressz és feszültség, válaszként evés, majd hízás.

Ezen megküzdéshez, boldoguláshoz fontos képességek elsajátításával nemcsak a közérzet javul, de az életmódváltás sikerességéhez is nagy mértékben hozzájárul. 

Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!