Békéscsabai hamisítás: ismeretlen anyagok a pirulákban

2012-04-25 17:00:00    

Több mint 300 millió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le a NAV nyomozói egy békéscsabai házaspár otthonában. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) szakértői az eset kapcsán jelezték, a készítmények fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelentene a vásárlókra nézve.

Webáruházban árulták a hamis gyógyszereket


Több mint 300 millió forint értékű, főként potencianövelő készítményt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói egy békéscsabai házaspár otthonában tartott házkutatás során. A pénzügyőrök Békéscsaba belvárosában értek tetten egy 55 éves helyi férfit, amint éppen olyan csomagokat adott át a futárszolgálat sofőrjének, amelyekben hamis, a legismertebb potencianövelőre emlékeztető kék tabletták voltak. A házkutatáskor kiderült, a férfi és 56 éves felesége saját lakásukban szexuális vágyfokozó szerek webáruházát működtették. A házaspár, internetes megrendelések alapján Magyarországon, valamint több európai, sőt Európán kívüli országban is forgalmazta a hamis készítményeket.

A razzia során a házaspár otthonában mintegy 206 ezer darab hamis készítmény, a csomagolásukhoz szükséges kis papírdobozok, hamisított hologramok és magyar nyelvű használati utasítások kerültek elő.

 

Interneten csak vény nélküli gyógyszereket szabad árusítani

A békéscsabai eset kapcsán a GYEMSZI-OGYI jelezte, Magyarországon csak vény nélküli gyógyszereket lehet interneten keresztül forgalmazni, de kizárólag úgy, hogy az internetes felület mögött egy valódi patika áll. Egyéb esetben illegális a gyógyszerek online forgalmazása. A potencianövelő készítmények azonban kizárólag orvosi javallat mellett alkalmazhatók, ezért ezek online értékesítése hazánkban illegális.

 

Hamis gyógyszer: ismeretlen gyártási körülmények, nem ellenőrzött hatás


A kirívóan súlyos gyógyszerhamisítási eset kapcsán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kérdésére a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) szakértői jelezték, a békéscsabai házaspár által értékesített készítmények fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelentene a vásárlókra nézve, hiszen sem minőségük, sem hatásuk, sem gyártási körülményeik nem ismertek. A szakértők hangsúlyozták, saját egészségét teszi kockára az, aki nem azonosítható, nem engedélyezett és nem ellenőrzött helyről szerzi be gyógyszerét. Hozzátették, a hamis és illegális gyógyszer alkalmazásakor számolni kell a várt hatás elmaradásával, a szennyezések, vagy ki nem vizsgált hatóanyagok okozta toxikus hatás kialakulásával, mely esetleg csak jóval a gyógyszer bevétele után jelentkezik. Mint mondták, a legszélsőségesebb esetben a hamisítvány akár halált is okozhat.

 

 

Ismeretlen hatóanyagot is találtak a békéscsabai hamisítványokban


A GYEMSZI-OGYI tájékoztatása szerint a hamisított gyógyszerek összetételük vagy eredetük tekintetében térnek el a deklarálttól: gyakorta egyáltalán nem, vagy a feltüntetettnél kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, de előfordul, hogy a feltüntetett hatóanyagok mellett, helyett más, esetleg hatóság által soha nem engedélyezett hatóanyagokat mutatnak ki ezekben.

 

Gyógyszert a gyógyszertárból


A szakértők azt tanácsolják a gyógyszervásárlóknak, hogy ellenőrzött helyről, azaz hagyományos gyógyszertárból, internetes gyógyszerforgalmazásra jogosult gyógyszertárból, illetve vény nélküli gyógyszerek forgalmazására jogosult kiskereskedelmi üzletből szerezzék be az orvosságaikat, internetes rendelés előtt pedig mindenképp győződjenek meg a választott online gyógyszertár megbízhatóságáról. Ha a vásárló az oldalon nem találja meg a gyógyszertár elérhetőségét, akkor bizonyosan illegális forgalmazóról van szó, amelyet kerülni kell.


A hamisított termékeket minden esetben illegális készítménynek kell tekinteni, de az illegális termékek köre túlmutat a hamisított készítményekén, és az olyan termékeket is felölel, amelyek az adott országban nincs érvényes forgalomba hozatali engedélyük, ezért legális csatornákon keresztül el sem juthatnak a fogyasztókhoz.


Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!