14 millió fontot kobozhatnak el a hamisítótól

2012-05-10 17:00:00    

Bírósági döntés értelmében összesen 14,4 millió fontot foglalhatnak le a brit hatóságok egy elítélt gyógyszerhamisító számlájáról. Ha az érintett nem működik együtt a hatóságokkal, további tíz év szabadságvesztésre számíthat.

Engedélyezték a többszáz millió forintos vagyonelkobzást


Hat éve húzódó eljárás végére tett pontot a brit bíróság azzal, hogy ítéletében engedélyezte, hogy a Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) elkobozhassa egy már elítélt gyógyszerhamisító vagyonát. A férfit 2009-ben két év szabadságvesztésre ítélte a bíróság forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező és hamis gyógyszerek illegális terjesztése miatt. Büntetését további két évvel meghosszabbították, amikor a bírósági végzést megszegve megpróbált hozzáférni vagyontárgyaihoz, illetve a hatóságok által elkobzott dokumentum helyett megkísérelt új útlevelet csináltatni, azt állítva, hogy a korábbit elveszítette.

 

Fényűző életmód hamis gyógyszerek árusításával

A nyomozás szerint az elítélt mintegy 15,4 millió fontot kereshetett illegális tevékenységével, amelynek segítségével meglehetősen fényűző életmódot folytatott, drága autókat és lakásokat vásárolt, sőt még egy online kaszinót is megnyitott. A hatóságok hat országban összesen 30 bankszámlát azonosítottak, amely az érintetthez köthető. A bíróság 14,4 millió font elkobzását engedélyezte, egyetértve az MHRA azon érvelésével, hogy a gyógyszerhamisítót a relatív enyhe börtönbüntetés mellett meg kell fosztani törvénytelenül szerzett vagyonától is. Az elítélt hat hónapot kapott arra, hogy a hatóságok számára lehetővé tegye az összeg lefoglalását. Amennyiben nem működik együtt, további tíz évvel hosszabbítják meg börtönbüntetését.

Az MHRA szerint a bíróság döntése megerősíti a hatóság azon elkötelezettségét, hogy minden eszközzel érdemes akadályozni, hogy a fogyasztók életét veszélyeztető illegális kereskedők törvénysértő tevékenységük anyagi hasznát élvezhessék.


Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!