Melyik arckrém a legjobb? – tévhitek nappali krémekről

2012-05-20 12:00:00    

A nappali krémet akár „második bőrünknek” is nevezhetnénk, ha kellő figyelmet szentelünk neki. De vajon melyik krém a legjobb a bőrnek?

1. tévhit - Normál vagy vegyes bőrre mindegy, hogy mit kenünk


A normál bőrnek viszonylag folyékony textúrájú, könnyű krémre van szüksége. Amikor vegyes bőrtípusról van szó, azaz az arc bizonyos részein száraz, másutt zsíros a bőr, két megoldás kínálkozik: alkalmazhatunk akár vegyes bőrre szánt készítményt, mely összhangba hozza a kettőt, akár két bőrtápláló krémet (az egyiket száraz, a másikat zsíros bőrre). Ám ez költségesebb, és nem is mindig alkalmazható könnyen.

Tanácsunk: Egy könnyű textúrájú krém a bőr állandó hidratálására és tisztántartására mindenképpen ajánlott. Tartalmazzon növényi kivonatokat (pld. zöld citrom, csillagánizs, vízi jácint) és pigmentet, mely összetevők bársonyossá teszik a bőrt.

2. tévhit - A nappali krémet nem ajánlatos pattanásos bőrön használni


A pattanások problémája nem lehet akadálya a napi hidratálásnak. Ha csak néhány kisebb sérülés van a bőrön, speciális krémmel kezelhetjük, melyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a nikotinamid vagy PP-vitamin (amit a B3 vitaminból vonnak ki) vagy a cink, melynek gyulladásgátló hatása van. A gyógyszertárakban érdemes megkérdezni, mely krémek ajánlottak pattanásokra hajlamos bőrre. Amennyiben a pattanások nem múlnak, a bőrgyógyász egy inkább este alkalmazandó gyógykrémet írhat fel.

Javaslatunk: válasszunk folyékony textúrájú krémet, mely a smink alapjául szolgálhat. Vannak olyan olajok, melyek szabályozzák a faggyútermelődést, nyugtatják a bőrt (pl.: tökmagolaj). Nyugtató hatású gyógyvizet és zsírt magukba záró, mattító összetevőket tartalmazó krémek is hatékonyak.

3. tévhit - Minél korábban, már tinédzserkorban el kell kezdeni a bőr hidratálását.

 

Már a serdülőkortól kezdve kisebb-nagyobb gondok jelentkezhetnek az arcbőrrel kapcsolatban. Természetesen ez a hormonális változásoknak is betudható: gyakran zsíros, pattanásokkal teli, vagy gyulladásos, irritált a bőr.  Ez esetben speciális nappali krémet kell használni, a faggyútermelődést csökkentő, gyulladást gátló, valamint antibakteriális hatóanyagokkal. Ha azonban nincs probléma a bőrrel serdülőkorban, akkor 18-20 éves kor előtt nem szükséges a speciális nappali krém használata. A későbbi életkorokban válhat a bőr szárazabbá.

Tanácsunk: Érettebb arcbőrre választhatók olyan bőrápoló krémek, melyek antioxidánsokat és ún. antiglikációs (a glikáció a cukor kirakódása a kötőszövet alapállományán, a kollagénrostokon) hatóanyagokat tartalmaz, ami védi a kollagént, és rugalmasabbá teszi a bőrt.

Hidratáló krémek különböző életkorokra

  • 25-30 év között: lehet C-vitamin alapú, mely korlátozza a bőröregedésért „felelős” szabadgyökök káros hatását.
  • 40 év fölött: a gyümölcssav tartalmú krémek felé érdemes fordulni peeling hatásuk miatt - ez fényt ad a bőrnek és segíti megújulását. Az A-vitaminból kivont retinoltartalom is ajánlott, mert stimulálja a sejtfunkciókat.
  • 50 év fölött: lehet előnyben részesíteni a hialuronsav alapú krémeket, melyek bőrmegújító, ránctalanító és erős hidratáló hatásúak.

Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!